Tyk smog får New Delhi til at bremse byggeprojekter

Illustration: Ville Miettinen, Wikipedia

New Delhis regering besluttede søndag at sætte alle byggeprojekter på pause, lukke skoler og anbefale borgerne i den indiske hovedstad til at blive inden døre, skriver Reuters. Det sker som en del af en beredskabsplan, der forsøger at dæmme op for de sundhedsskadelige niveauer af luftforurening, som byens indbyggere nu lider under.

New Delhi er en af de mest forurenede byer i verden. I den seneste uge har et tykt lag af smog omsluttet borgerne, der klager over irriterede øjne, halse og lunger.

Det usædvanligt høje niveau af luftforurening kommer blandt andet fra landmænd, der brænder resterne fra deres høst af i de omliggende egne, fyrværkeri fra den hinduistiske lysfestival Diwali, støv fra konstruktionsarbejde og emissioner fra entreprenørmaskiner.

Sikkerhedsgrænsen for sundhedsskadelige partikler (PM 2,5) i luften, er overskredet med op til 15 gange.

Ledende minister kalder byen for gaskammer

Hundredvis af mennesker protesterede søndag i New Delhi på grund af den forværrede luftkvalitet med krav om handling fra myndighederne.

Den øverste politiske ansvarlige, Delhis såkaldte chefminister Arvind Kejriwal, har tidligere kaldt byen for et gaskammer. Nu har han sat alt konstruktionsarbejde og nedrivningsarbejde på pause i fire dage. Desuden skal skolerne holdes lukket i tre dage. Dertil kommer, at han har indført forbud mod brug af alle dieseldrevne generatorer i ti dage.

Myndighederne har også forbudt de mest forurenende, gamle lastbiler at køre ind i byen. Personbilerne må leve med, at de kun kan køre hver anden dag, afhængig af nummerpladen ender på lige eller ulige tal, og Arvind Kejriwal varsler flere restriktioner på brug af private biler.

De lokale administrationer støvsuger i øjeblikket gaderne og sprøjter dem til med vand, siger Kejriwal.

Luftforureningen er som regel værst i december og januar.

Mange løfter holdes ikke

Miljøforkæmperne er dog ikke imponerede, skriver Hindustan Times. Miljøaktivisterne mener, at det blot er en gentagelse af de seneste års beredskabsplaner, og at det er for lidt og for sent.

Hvis man ser på de initiativer til at kontrollere luftforureningen, som regeringen tog sidste år, foreslås der et antal skridt, som skulle gentages jævnligt. Men det skete ikke.

For eksempel skulle kraftværket Bardabur, en stor skurk, når det gælder partikeludslip, være lukket sidste år. De store veje skulle støvsuges jævnligt fra april og fremad. Det skete en enkelt gang. De store markafbrændinger skulle også stoppes, men det skete heller ikke.

Emner : Forurening
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten