Tyk coating hemmeligheden bag slankt lavenergihus

Et nyt dansk byggesystem vil gøre det både hurtigt og nemt at opføre lavenergihuse med slanke mure.

Den danske virksomhed Panelsystemer har siden 1970'erne lavet blandt andet køle- og frysehuse til industrien, men med skærpede krav til danske boligers energiforbrug har et nyt marked åbnet sig. Det kan ifølge udvikleren betyde billige og flotte superlavenergiboliger til danskerne.

Byggesystemet består af stålpaneler i en sandwichkonstruktion med isolering af PIR-skum (polyisocyanurat). Det giver en høj isoleringsevne og slanke mure.

»Vi kan lave et hus, som er superlavenergi, med en væg på blot 250 mm,« siger maskiningeniør Poul Erik Omme Simonsen fra Panelsystemer.

Han er idémanden bag systemet, som er nomineret til Ingeniørens Produktpris 2011, efter det første demonstrationshus er blevet opført ved Skjern.

Poul Erik Omme Simonsen fortæller, at væggene har en u-værdi på blot 0,082. Skulle der opnås samme isoleringsgrad med mineraluld, skulle der bruges hele 450 mm isolering.

»Det er en væsentlig forskel. I et 100 kvadratmeter stort hus giver det 11 kvadratmeter mere boligareal. Og så er vores hus også billigere,« forklarer han.

Tyk maling tillader slanke mure

Panelsystemet, der har eksisteret i mere end 30 år, har ikke tidligere været egnet til boliger. Stålfacaderne skinner for meget til, at kommuner vil godkende dem i boligområder, og derfor har det været nødvendigt at udvikle en speciel overfladebehandling.

»Vores normale paneler har en silkemat glans, og det er for meget til et villakvarter,« siger Poul Erik Omme Simonsen.

I samarbejde med metalgiganten ArcelorMittal udviklede Hedensted-virksomheden derfor en tyk coating, der er så mat, at det mest af alt ligner en pudset væg. Først galvaniseres stålpanelerne, og så får de en speciel, patenteret polyesterlak.

»Det minder om sandmaling, som står op i spidser. Her gør vi det bare i meget mindre målestok,« forklarer maskinmesteren.

Lakeringen giver huset et specielt look udvendigt, mens det indvendigt ligner en ganske almindelig bolig. Her beklædes sandwichkonstruktionen nemlig med fibergips.

Poul Erik Omme Simonsen afviser, at sandwichkonstruktionen begrænser byggemuligheder:

»Du kan lave panelerne buede, skrå og gøre, hvad pokker du vil,« siger han.

En anden fordel er ifølge idémanden, at skumisoleringen ikke tager skade af vand. Det betyder, at det under opførelsen ikke er nødvendigt at dække byggeriet af.

Det giver en hurtig opførelsestid, og i Norge er man allerede i gang med at opføre en to-etagers kontorbygning på 540 kvadratmeter. Det skulle kunne gøres på bare to måneder.

Dokumentation

Tilmeld dit eget produkt senest 1. september