Mellemørebetændelse er en af de hyppigste årsager til at sætte børn i antibiotikabehandling, men nu viser en gennemgang af fire finske undersøgelser, at tyggegummi sødet med xylitol i stedet for sukker kan reducere forekomsten af mellemørebetændelse betydeligt.
Hvis børnehavebørn tygger to stykker xylitol-tyggegummi fem gange om dagen, kan de mindske risikoen for at få mellemørebetændelse med mellem 25 og 40 procent.
Tygningen behøver ikke finde sted året rundt, men kan begrænses til de to til tre vintermåneder, hvor udbruddene er hyppigst, fremgår det af en artikel i Ugeskrift for Læger.
Xylitol er et sødemiddel, der også findes i naturen. Det går også under navnet birkesød. Xylitol indgår som et sødemiddel i bl.a. tyggegummi og tandpasta og produceres af blandt andre Danisco.
Bekæmper huller i tænderne
I forvejen er det kendt, at xylitol reducerer forekomsten af huller i tænderne - karies. Xylitol hæmmer både væksten af bakterierne, der giver huller, og nedsætter deres evne til at fæstne sig til tænderne.
De gavnlige virkninger kommer dog ikke uden konsekvenser. Indtagelse af mere end 10 g xylitol pr. dag kan resultere i bivirkninger i form af mavesmerter, luft i maven og diarré.
Artiklen i Ugeskrift for Læger har sammenfattet fire finske undersøgelser af xylitols virkninger på børn i perioden 1995-2002. Undersøgelserne viser også, at der skal tygges en del for at opnå den ønskede reduktion i forekomsten af mellemørebetændelse.
Et kontrolstudie, hvor de deltagende børn godt nok fik en lidt større mængde xylitol, men kun tre gange dagligt, kunne ikke påvise en reduktion i forekomsten af mellemørebetændelse.
Samme effekt: Fjern sutten
Forfatteren til artiklen, Jørgen Lous, peger i sin konklusion på en tidligere dansk undersøgelse, der har påvist en sammenhæng mellem brug af sut og udvikling af mellemørebetændelse.
Denne undersøgelse påviste, at brug af sut hos børn under to år øgede risikoen for mellemørebetændelse fra 3,6 til 5,4. Forskerne kunne udregne, at brug af sut var årsag til 25 procent af alle tilfælde af mellemørebetændelse hos børn under tre år.
»Så min konklusion er derfor: Lad os begynde med at bekæmpe sutterne, når børnene kommer i vuggestue,« skriver Jørgen Lous.
Dokumentation
