Tvivl og travlhed giver forsinkede EU-standarder
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Tvivl og travlhed giver forsinkede EU-standarder

Illustration: MI Grafik

Selvom det er mere end otte måneder siden, at alle nye produkter med radioudstyr overgik til EU’s nye radioudstyrsdirektiv, så er mange producenter fortsat i venteposition.

De venter nemlig på de harmoniserede standarder, som skal bruges til at sikre overensstemmelse mellem et produkt og EU-direktivet, og her mangler der fortsat op mod 25 standarder, før alle tekniske områder er dækket.

Læs også: Forsinkede EU-standarder koster virksomheder dyrt

Ifølge DI og Dansk Standard er der generelt to centrale årsager til de mange forsinkede standarder.

For det første er en stribe direktiver blevet revideret siden 2014, og derfor er rigtig mange harmoniserede standarder også sat til revision. Det har givet flaskehalsproblemer, fordi EU-Kommissionen ikke har taget højde for det ekstra arbejde.

Uafklaret juridisk status

For det andet er der opstået tvivl i EU-Kommissionen om de harmoniserede standarders juridiske status. De er traditionelt blevet opfattet som frivillige, men den opfattelse blev anfægtet af en irsk retssag mellem to asfaltvirksomheder.

Sagen handler kort fortalt om virksomhederne James Elliott Construction og Irish Asphalt, hvor førstnævnte efter et bygningskollaps anklagede Irish Asphalts arbejde for ikke at være i overensstemmelse med en harmoniseret standard.

Her var det altså afgørende, om en harmoniseret standard har en juridisk effekt, eller om den er frivillig, hvilket fik Europa-Parlamentet til at kræve mere kontrol med EU-Kommissionens godkendelse af de harmoniserede standarder.

»Vi oplever, at EU-Kommissionen er blevet meget forsigtig og bruger længere tid på at godkende harmoniserede standarder siden 2015. Det er formentlig en kombination af en voksende mængde harmoniserede standarder, der skal revideres, og et ønske fra EU-Kommissionen om at blive inddraget i standardiseringsprocessen på et mere teknisk niveau,« siger Per Crety, seniorkonsulent i Dansk Standard.

EU lover turbo på standarderne

Per Crety fortæller, at EU-Kommissionen i dag oftest først bliver inddraget, når de europæiske standardiseringsorganisationer ETSI, CEN og Cenelec afleverer et færdigt udkast til en standard. Påpeger EU-Kommissionen formelle fejl, f.eks. i datoer eller henvisninger til andre direktiver, bliver standarden afvist, og organisationerne går i gang med at justere udkastet. I stedet arbejder man nu på at lave en model, hvor EU-Kommissionen bliver inddraget tidligere i processen for at få standarden harmoniseret hurtigere.

Illustration: MI Grafik

»Det er et kæmpe problem, at der ligger mange standarder, der venter på at blive publiceret, men som ikke sendes ud på grund af formaliserede krav, der ikke har betydning for selve det tekniske indhold i standarden, « siger Mette Peetz-Schou, der er chefkonsulent i DI med ansvar for europæiske standarder.

Ophobningen af harmoniserede standarder er accelereret over de seneste år, og EU-Kommissionen har også anerkendt problemet.

»Vi anerkender, at den sene tilgængelighed og ændringer i de harmoniserede standarder op til få uger før overgangsperioden afsluttes kan gøre det besværligt for industrien at implementere de nye krav. I de tilfælde skal der ske en pragmatisk tilgang, så der er tilstrækkelig tid til at tilpasse sig,« skriver EU-Kommissionen i en kommentar til det nye radioudstyrsdirektiv.

Kun få standarder klar

Lige nu er der eksempelvis kun få ud af 17 forventede standarder klar inden for elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) på radioudstyr. Det er de tekniske standarder, der bruges for at undgå elektromagnetiske forstyrrelser imellem forskellige apparater

»Det giver virksomheder meget bøvl, fordi de ikke selv kan udstede egen-erklæringer og dermed hurtigt få produkter på markedet, siger Kennet Palm, direktør i Ektos Testing & Reliability Services A/S, som udfører akkrediterede tests af elektroniske produkter.

En af disse virksomheder er Danfoss, hvor program manager Rene Jørgensen fortæller, at man først umiddelbart før overgangen til det nye radioudstyrsdirektiv fik adgang til de standarder, man skulle teste sine produkter op ad:

»Mange andre virksomheder stod i samme situation som os og havde behov for rigtig hurtigt at få recertificeret deres produkter, så der var pludselig enorm lang kø hos testhuse rundt om i Europa, og vi måtte blandt andet tage helligdage i brug for få adgang til testfaciliteter inden for en rimelige periode,« siger han.

Nye initiativer på vej

EU-Kommissionen har allerede iværksat en række initiativer for at sætte turbo på de forsinkede standarder. Blandt andet publicerer EU nu nye standarder for radioudstyr hver måned og ikke kun hver tredje måned, som det er tilfældet med andre direktiver.

»Det store flertal af harmoniserede standarder for radioudstyrsdirektivet er allerede publiceret i EU-Tidende. Kommissionen arbejder sammen med standardiseringsorganisationer for at sikre, at de tilbageværende standarder bliver publiceret så hurtigt som muligt,« skriver en EU-talsperson i en e-mail til Ingeniøren.

Der er også nedsat en arbejdsgruppe med navnet ‘Joint Initiative, Action 8 – Timely delivery of standards’.

»Vi har gjort EU-Kommissionen opmærksom på problemstillingen, og vi har faktisk fået en positiv tilbagemelding om, at kommissionen anerkender, at der er et problem, og at man vil handle. Men vi mangler grundlæggende at løse strukturelle problem bag de harmoniserede standarder,« siger Mette Peetz-Schou.

Hos Energi­styrelsen, der fører tilsyn med radioudstyr i Danmark, er der ikke meget hjælp at hente med hensyn til de manglende standarder. I en e-mail til Ingeniøren skriver Anja Junker Palsgreen, fuldmægtig i styrelsens Center for Tele, således:

»Styrelsen vil ikke kunne tage hensyn til, at ikke alle standarder på området er på plads. Det er ikke et krav, at et produkt overholder en bestemt standard for at være lovligt, men en standard er en hjælp til fabrikanten, idet overholdelsen af den relevante standard giver en formodning om, at produktet er lovligt.«

Emner : Standarder
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten