TV2 sender fra Ukraine over nye LEO-satellitter fra Starlink

Plus23. marts 2022 kl. 04:267
TV2 sender fra Ukraine over nye LEO-satellitter fra Starlink
SpaceX har indtil videre sendt over 2.000 Starlink-satellitter i kredsløb. Nu sender TV2 direkte over bredbåndssatellitterne fra Ukraine. Illustration: Starlink.
Når korrespondent Rasmus Tantholdt og fotograf Simon Borg fra TV2 sender live fra Kyiv i Ukraine, så sker det på en 150/20 Mbit/s-forbindelse over en Starlink-terminal til satellitter i lav jordbane.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når TV2 skal have direkte billeder og lyd igennem live fra verdens brændpunkter, så sker det i dag oftest over en helt almindelig 4G-mobilforbindelse. Men i en krigszone som Ukraine, hvor mobilmaster og kommunikationsinfrastruktur er under daglige beskydninger og alle mobiloperatører er under russisk kontrol, er adgangen til alternative kommunikationskanaler afgørende.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
23. marts 2022 kl. 12:07

Som krigen er skredet frem synes det åbenlyst, at uanset om sporing er teoretisk muligt eller ej, så har russerne simpelthen ikke kapaciteten til at bekæmpe Starlink. De har ikke et AWACS flyvende over Kiev og de har kun begrænsede antal præcisionsbomber der kan ramme et sådant mål.

Enig.

Og når Elon Musk kan producere Starlink antenner relativt billigt så åbner det mulighed for millioner af radarer i et land. Jeg er naturligvis klar over at en phased array antenne til kommunikationsformål bruger en del mindre strøm end en phased array antenne til radar formål men alligevel. På den måde kan hele luftrummet dækkes meget tæt og det vil være umuligt at ødelægge med bomber.

Fagre nye verden ... lidt i stil med GPS der i starten var meget dyrt og nu findes i hver eneste mobiltelefon. Eller kommunikationsradioer der tidligere var dyre og uhåndterlige og nu har alle en mobiltelefon.

6
23. marts 2022 kl. 11:45

Desuden har jeg foreslået, at der indhentes og skrives mere om phased array antenner fra DTU, herunder mulighed for at undertrykke side lobes.

Som krigen er skredet frem synes det åbenlyst, at uanset om sporing er teoretisk muligt eller ej, så har russerne simpelthen ikke kapaciteten til at bekæmpe Starlink. De har ikke et AWACS flyvende over Kiev og de har kun begrænsede antal præcisionsbomber der kan ramme et sådant mål.

Standard procedure er derudover at være forsigtig alligevel. Kun have den tændt når den skal bruges og bruge et langt netværkskabel, så man er i sikkerhed hvis terminalen bliver angrebet. Et stort antal terminaler gør det derudover svært for russerne at vide om det er præsidenten eller bare TV2 der har gang i en terminal. Jeg tror derfor ikke at Starlink er et særligt attraktivt mål. Det er simpelthen for svært og for stor sandsynlighed for ikke at få ram på noget vigtigt.

5
23. marts 2022 kl. 11:40

Er man ikke derude hvor Starlink vil skubbe Cobham udstyr helt ud af marked ? Tænker at en 150/20 Mbit/s-forbindelse over en Starlink-terminal langt overgår hvad der er muligt med feks udstyr fra Cobham .. og ikke mindre på prissiden. I praksis kræver del vel blot en phase-array antenne (hedder de vist) eller en 3-akset stabiliseret antenne, hvorefter man er kørende i luft / vand.

4
23. marts 2022 kl. 11:19

Jeg har bedt journalisten om et link til John Schott-Railton's artikel, og andre, om emnet.

Desuden har jeg foreslået, at der indhentes og skrives mere om phased array antenner fra DTU, herunder mulighed for at undertrykke side lobes.

Om antennen: jeg har forstået, at "mekanikken" grovinstiller antenne i tre dimensioner, hvorefter den fortsatte indstilling (tracking af satellitten med ca. 3 grad/minut) sker elektronisk med phased array. Der har også været en omtale af pizza-box antenner, som "bare" monteres med frit udsyn til himlen (måske en del af himlen = vægmontering).

3
23. marts 2022 kl. 10:37

Så det med at Starlink satelitterne ikke kunne bruges til noget fra forrige uge var altså ikke korrekt?

Var det ikke også kun en enkelt person der ikke kunne holde på janten i forhold til at det er Elon Musk der er direktør?

Det er en åbenlys anvendelsesmulighed for satellitbaseret internet.

Der er også rapporter om at Starlink bliver brugt af den ukrainske regering og statsapparatet til at holde kontakt. De er naturligvis forsigte med det og har ikke systemet tændt konstant. Men de har helt nye muligheder for eksempelvis at lave videomøder og dele højopløseligt videomateriale af fjendens positioner og så videre. Det er ikke den eneste mulighed for at holde kontakt men det er en åbenlys strategisk fordel at have alternativer.

Omvendt kan vi se hvordan russerne lider under ikke at have et sådant system. De bliver aflyttet konstant og flere russiske generaler har angiveligt mistet livet på den konto.

2
23. marts 2022 kl. 09:20

Så det med at Starlink satelitterne ikke kunne bruges til noget fra forrige uge var altså ikke korrekt?

Fedt TV2 er med på det nye, vi er nødt til at sikre os at der er nogen i Ukraine der kan rapportere grusomhederne ud af landet når flere og flere af de gamle kommunikationssystemer bliver bombet ud af drift.

Pas på jer selv dernede!

1
23. marts 2022 kl. 09:18

John Scott-Railton, seniorforsker ved Citizen Lab på University of Toronto var blandt de første til at advare om, at Starlink-terminalerne potentielt kan udgøre en sikkerhedsmæssig risiko i Ukraine. I en længere tråd på Twitter forklarer han, hvordan uplink-signaler fra jorden kan opsnappes, også selvom signalet er krypteret.

For at ramme en Starlink antenne så skal man have en smart-bomb, et præcisionsmissil, e.lign. Den slags koster mange penge. Måske skal man endda have et fly i nærheden til at smide bomben og til at "male" målet med en laser. Sådan et fly er udsat.

Med andre ord: hvis russerne vælger at gå efter Starlink antenner fra luften så taber de krigen. Antenner koster et par tusinde og vi kan opstille milloner af antenner hvis vi vil (de skal dog lige produceres først og det er nok problemet). Alas, hvis jeg rodede med Starlink i Ukraine så ville jeg nu nok sørge for at have en lang ledning til antennen.

Måske kunne man endda få Starlink lignende antenner til at ligne radarer. Som jeg forstår det så er Starlink både mekanisk styret men bruger også et phased array til præcisionsstyring. Der er sikkert en hel del issues med frekvenser, men hvis man rullede 20000 dummy radar transmitters ud i Ukraine så ville det blive meget dyrt for russerne at jagte radarer ...

( #slavaUkraina )