TV2-brugerbetaling i virkeligheden langt dyrere end 200 kr. årligt

Det bliver langt dyrere at se TV2 end de ca. 200 kroner om året, som foreløbig har set ud til at være loftet for den planlagte brugerbetaling for public service-stationen, når moms og sådan noget som betaling til rettighedshavere også er medregnet.

Det er i hvert fald udsigten for de mindst 300.000 husstande, der i dag modtager TV2 uden ekstrabetaling via det jordbaserede digitale sendenet DVB-T. Det vil eksempelvis sige de seere, der modtager TV2 og DR's kanaler gratis (udover licensen) via en stueantenne.

Som tingene ligger nu, er det Boxer, der fra årsskiftet skal udsende TV2 over DVB-T. Kanalen kommer til at blive kodet, da den overgår til at blive betalingskanal, hvilket betyder at seere, der kun ønsker at få adgang til TV2, skal have en kortlæser og et kort. Sidstnævnte er forbundet med udgifter for Boxer, hvilket er medvirkende til at brugterbetalingen i sidste ende bliver dyrere end det, TV2 har meddelt politikerne, tv-stationen foreløbig forventer at kunne klare sig for.

Administrerende direktør i Boxer Steen Ulf Jensen er således ikke i tvivl om, at den endelige pris for de seere, der kun ønsker at betale for TV2 og ikke andre kanaler, bliver højere end de 10-12 kr. om måneden, som distributørerne skal betale til TV2.

»Ja, det kan jeg lige så godt sige, at det bliver. Vi er ikke en velgørenhedsforretning. Det bliver ikke sådan, at vi gør det med et tab. Der bliver en avance til os, ellers laver vi jo et tab på det. Så vil vi hellere være foruden,« siger Steen Ulf Jensen og tilføjer:

»Vi skal jo håndtere kunderne, som skal have et kort, og der er andre typer af omkostninger, som skal dækkes ind på en eller anden måde. Ellers har vi jo en tabsforretning ud af det, det er der jo ikke nogen, der vil gøre. Men præcist hvad prissætningen bliver, det kan vi ikke melde ud.«

Af en pressemeddelelse fra Kulturministeriet fremgår det, at der foruden momsen heller ikke er medregnet den avance, som distributører som Boxer og Yousee kunne tænkes at lægge oven i de 10-12 kroner, de foreløbigt ser ud til at skulle betale til TV2 pr. kunde, der ønsker at se kanalen.

Denne avance kommer blandt andet til at afhænge af, hvor store distributionsomkostningerne bliver for den enkelte distributør, og om distributøren vil tjene yderligere på de kunder, som gerne vil se TV2, eller blot dække omkostningerne ved at distribuere kanalen, som fra årskiftet mister sin status som must carry-kanal - det vil sige, at det bliver op til distributørerne, om de vil tilbyde TV2 til kunderne.

Den endelige pris er helt op til den enkelte distributør, forklarer afdelingschef i Kulturministeriet Jesper Hermansen.

»Det er et frit marked, det har vi ikke hjemmel til at regulere,« siger han.

De 12 kroner er uden distributøromkostninger

Hvor meget distributørerne så vil opkræve for TV2 hos kunderne, afhænger af, hvordan seerne agter at se TV2. Der er nemlig himmelvid forskel på distributionsomkostningerne, alt efter om kanalen bliver modtaget som en del af en programpakke eller som selvstændig tilvalgskanal.

Hvis man eksempelvis modtager TV2 som en del af Yousee's programpakker, bliver det stort set de 10-12 kroner plus moms og afgift til Copydan, som kunderne kommer til at betale. Yousee har som udgangspunkt ikke noget ønske om en høj avance på TV2-kanalen, forklarer vicedirektør i Yousee Ulf Lund.

»Når TV2 kommer i vores pakker, så vil pakkepriserne alt andet lige skulle hæves med de 13-16 kroner, som er vores direkte omkostninger. Det svarer til fire til otte procent alene på TV2, uden vi har tjent en krone,« siger Ulf Lund.

»Vi ved endnu ikke, om TV2 kommer i alle tre pakker, derfor kan vi endnu ikke sige, om det får betydning for prisen på alle tre pakker. Og vi ved heller ikke, hvad der i øvrigt er af ændrede kanalsammensætninger og priser på alle mulige andre kanaler, som også kommer til at påvirke prisen på pakkerne,« siger han.

Nogenlunde samme scenarie kommer til at gøre sig gældende hos Boxer, hvor administrerende direktør Steen Ulf Jensen fortæller, at kunderne vil opleve en lille prisstigning på kanalpakkerne som følge af TV2-brugerbetalingen. Men hvis de kun tilvælger TV2 hos Boxer og ikke andre kanaler, så bliver pristigningen højere end 10-12 kr. på grund af udgifterne til blandt andet kort til afkodning af kanalen.

Yousee tager 40 kroner

På nuværende tidspunkt opkræver Boxer en kortafgift hos alle kunder svarende til ca. 65 kr. om måneden, men Steen Ulf Jensen understreger, at kortafgiften for TV2 som a la carte-kanal fra Boxer bliver mindre end de 65 kr. om måneden.

»Vi kan jo ikke smække en kortafgift på 788 kr. om året på TV2,« siger han.

Steen Ulf Jensen forklarer, at den endelige pris endnu ikke ligger fast, men at Boxer ikke agter at tabe penge på at udbyde TV2.

Hos konkurrenten har Ulf Lund et ganske konkret bud på, hvad Yousee har tænkt sig at tage for TV2, hvis det skal kunne betale sig for Yousee at udbyde public service-kanalen som frit-valgs-kanal på et tidspunkt.

»Vi regner også med at skulle sælge TV2 a la carte, og der vil det være naturligt at putte den i 40 kroners-kategorien, fordi den med en pris på 10-12 kroner vil passe bedst ind der i forhold til, hvor andre kanaler ligger,« siger han og tilføjer:

»Det er klart, at der også er nogle omkostninger forbundet med kort osv., og dem har Boxer også. Derfor gætter jeg mig til, at Boxer også kommer til at tage en pris, der er noget højere end de 12-15 kroner, når de sælger den a la carte.«

Brugerbetaling for TV2 fra januar er dog ikke en realitet endnu. For selvom et flertal i det danske Folketing er blevet enige om finansieringen, så skal forretningsmodellen også godkendes af EU- Kommissionen, før den træder i kraft.

Dokumentation

Kulturministeriet: TILLÆGSAFTALE TIL MEDIEAFTALEN FOR 2007-2010 OM INDFØRELSE AF ABONNEMENTSBETALING FOR TV 2

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

»Vi kan jo ikke smække en kortafgift på 788 kr. om året på TV2,« siger han.

Det går da ellers meget godt med at gøre det på de øvrige produkter...

Hvad med bare at lukke TV2? Kanalen kan jo tydeligvis ikke klare sig på markedsvilkår, og den konkurrence TV2 blev født til at yde mod DR, bliver jo ydet af andre kanaler i dag.

/Rasmus

 • 0
 • 0

Hvor har de tænkt at kortet skal puttes i ?

Da de jo nok ikke vil forære mig en "Box" gratis er det en ekstra udgift på ? 499kr kan jeg se.

Nå nej den kan jo ikke optage som min "gamle" til 399kr. Men den er der ingen vejlede pris på ? så mit gæt er 1000kr,

Tak skal i have kære politikere :-)

 • 0
 • 0

Er der ikke noget med at TV2 i øjeblikket får krisehjælp i form af licensmidler ? Skal de stadig have det efter at de overgår til at blive en betalingskanal ?

 • 0
 • 0

Det giver bestemt ikke mening med en blanding af brugerbetaling og licens. Hvis TV2 får licens, så må det være fordi, de har public-service forpligtelser. Og hvis det er public service, så giver det ikke mening at kræve betaling.

TV2's forretningsmodel er allerede lidt iffy for en public service kanal, da TV2 også driver betalingskanalerne Zulu og Charlie, som ikke kan kaldes public service. Det er meget svært at lave helt vandtætte skodder mellem de forskellige kanaler, da de bruger fælles udstyr, lokaler og personale. Og da TV2 reklamerer for programmer i Zulu og Charlie, burde det vel overflytte nogle af indtægterne fra betalingskanalerne til hovedkanalen?

Så jeg vill mene, at enten bør TV2 gøres til en ren public-service kanal og slet ikke have forbindelse til nogen betalingskanaler (dvs. udskil Zulu og Charlie til et separat selskab) eller også bør det miste sine public-service rettigheder og forpligtelser og leve udelukkende af reklamer og brugerbetaling i konkurrence med TV3, 4, 5 osv.

Endvidere synes jeg, at man burde opkræve TV- og medielicens over skat i stedet for særskilt opkrævning. Det vil reducere de administrative omkostninger en del, og selv om nogen kommer til at betale for noget, de ikke bruger, så er det ikke meget anderledes end, når en cyklende pædagog i København betaler til jyske motorveje.

 • 0
 • 0

TV2 er da heldigvis en af de kanaler man sagtens kan undvære. Men er tiden snart ikke inde til at overveje om vi skal betale "mesielicens" som vi gør idag. Som det er skruet sammen idag er det en urimelig afgift, idet en stor familie med 3-4 ørn betaler det samme som en enlig. Beløbet burde opkræves via skatten med et fast beløb pr. borger over 15 år. Da TV2 blev oprettet var det for at vi kunne få et alternativt til DR. Skal vi nu betale for at se dette "alternativt" - ja så bør de heller ikke længere modtage licenspenge men klare sig alene på ren markedsøkonomi.

 • 0
 • 0

Helt rigtigt Torben. Regnestykket mangler eludgifter til den ekstra box man påtvinges, og totrediedele af disser går i statskassen. Medielicens er en ekstra skat som ikke medtælles i skattetrykket, og bør afskaffes. De kanaler som sender såkaldt 'public service' kan finianceres med samme model som bruges til PBS kanalerne i USA.

 • 0
 • 0

Artiklen beskriver ikke hvad det kommer til at koste hvis man vil modtage TV2 via DVB-T på alle sine tv-app. i hjemmet. F. eks. 5 tv-app. + en HDD optager = 6 BOXER-tv moduler + 6 programkort!!!!

 • 0
 • 0

Hvis jeg skal til at betale for TV2, så vil jeg da helt klart også have muligheden for at fravælge den...

Indholdet af public-service på kanalen er alligevel ikke til at få øje på - måske bortset fra nyhedsudsendelserne - så derfor må en konsekvens af en afgift på kanalen vel også være muligheden for fravalg?

Nu vil nogen så sige, at de også vil have mulighed for at vælge DR fra. Her vil jeg tillade mig at være rent subjektiv, og slå fast, at jeg sagtens kan leve med dr's kanaler som jeg synes er rigtigt gode, og så er der jo rig mulighed for, at hente gratis kanaler ned via satellit fra hele Europa...

 • 0
 • 0

Hvad med TV2 regionerne? Bliver de sendt på en seperat ukodet kanal så? De er jo delvist financieret gennem public service licensen.

 • 0
 • 0

Afskaf Licens og indfør brugerbetaling på aktuel forbrug.

Lad dem der vil betale for at se TV gøre det, og lad dem der ikke vil se TV have muligheden for at ikke at betale til det de ikke bruger.

Det burde være muligt at lave et system over internettet hvor du som bruger skal oplyse forbruger nr. og adgangskode, og hvis man så har husket at betale sin regning f.eks. via PBS, eller via måske via SMS betaling ,så har man mulighed for at se TV.

Personligt har jeg fravalgt et TV signal ind i huset. Jeg har stadigvæk muligheden for at se TV via nettet, det er dog ikke en løsning jeg bruger særligt tit. Men hvis licensen blev afskaffet og der blev indført bruger betaling så ville jeg gerne betale for at se de TV film eller TV serier jeg finder spændende og relevante for mig.

I dag får jeg nyhederne via internettets mange aviser, og på den måde føler jeg at jeg er opdateret. Men stadigvæk er jeg pålagt at betale Licens til et produkt jeg ikke anvender. Hvilket jeg ikke finder rimeligt i dagens Danmark.

 • 0
 • 0

Tænk hvis de indførte samme princio i retsalen som med licensen, du har en hurtig bil så du har mulighed for at køre for stærkt, Her er en bøde for det!! eller tænk hvis de indførte det på det mænd har mellem benene, der ville godt nok blive trængsel i cellerne?

Ironi kan forekomme!

 • 0
 • 0

Mon ikke tiden snart er inde til at ændre systemet, så alle selv kan vælge de kanaler de ønsker at se og ikke flere. Hvorfor skal vi absolut tvinges til at købe en pakkeløsning andre har sammensat, bestående af måske 3 programmer vi gider se og x antal ligegyldige, som vi alligevel udelukker, ved hjælp af muligheden for at lave en favoritliste. Hvis seerne fik denne mulighed, ville mange programmer hurtigt afgå ved døden. Derved kunne der måske komme lidt flere reklamepenge til de gode programmer.

 • 0
 • 0

TV2 blev anlagt for offentlige licensmidler og var derfor en must carrier kanal som skal placeres i antenneanlæg. Det sammen nummer lavede man med Zulu, og da den så var inde i alle anlæg, som betød at nogle andre røg ud, ændrede man den til betalingskanal. Og nu gør man det samme med TV2, det er ren bondefangeri.

 • 0
 • 0

Alle os med antenne! Jublen vil ingen ende tage!

Jeg føler med alle de der har kabel og pakker - priserne får hele tiden et nøk op. Men om jeg vil betale 99,- eller 199,- eller 299,- / md for fjernsyn, når man i forvejen betaler ca. 250,- for licens!

Hvis der er nok der falder fra, så skal udbydere nok ændre adfærd. Det eneste vi kan stemme med er vores pengepung. Og min forbliver lukket!

 • 0
 • 0

Jeg modtager pt. gratiskanalerne via stueantenne. Jeg ville principielt ikke have noget imod at betale 200 om året for TV2, men hvis det indebærer ekstra bokse og kort under alle TV vil jeg klart fravælge kanalen, det er ganske enkelt ikke besværet og de i så fald temmelig høje omkostninger værd.

Hæv licensen med 200 i stedet og spar alle for en masse besvær...

 • 0
 • 0

Totalt enig. Luk stadset istedet for bare at lægge flere udgifter på folk (vi ved jo alle kommer til at betale dette uanset om de ser tv2 eller ej)

 • 0
 • 0

Start med et fair udgangspunkt:

ALLE "must carry-kanaler" bør være dækket fuldtud af licensen - uanset hvem der af én eller anden grund (fx. på grund af boligselskabernes regler eller tinglyste servitutter) har ret til levering af signal til husstanden! - - - og selvfølgelig "gratis (bortset fra licensen) til ALLE husstandens TV-apparater! Det vil fuldtud svare til fx. telefon og El, hvor man et grundgebyr betaler for at være tilsluttet. Ved 1. gangs tilslutning betales derudover et tilslutningsgebyr (hvis ny ledning, kortbox eller andet er nødvendig).

ALT ANDET betales efter "forbrug" - dvs. én eller anden pris for hver TV-kanal / radiokanal, kunden måtte ønske ekstra. Faste "pakker" forbydes, så udbyderne må konkurere på antal - og valg - af mulige kanaler, på service osv. samt selvfølgelig på pris på de enkelte kanaler! Naturligvis skal der være mulighed for at give "mængderabat" på enten et beløb eller en %-sats til kunder, som vælger et givet antal kanaler til udover de licesdækkede. Tilsvarende må udbyder evt. lægge til for ekstra TV-apparater.

Så kan enhver sætte sig med de enkelte udbyderes prislister, krydse af ved deønskede programmer, regne prisen ud og vælge leverandør. Fri og gennemskuelig konkurrence vil givet give de laveste priser, Ingen bliver snydt, bortset fra de TV-stationer,som er med i pakkerne uden at have seertal, som berettiger til det!

Er altså i princippet enig med Erik Hansen - kl. 12:53 Lars Meulengracht,DK-6430

 • 0
 • 0

Er der overhovedet stadig nogen der ser TV2? Ti år gamle serier, og tyve minutter med vejr, efterfulgt af fem minutters papegøjede nyheder fra Reuters... fra i går.

Det er SÅ tydeligt, at TV2's politiske medejere helst ikke vil have at befolkningen opdager hvordan vennetjenester har placeret uduelige ledere i den virksomhed. De har så fået lov at køre lortet i sænk og nu skal de resterende seere betale for den fejl. FØJ!

Luk det helt ned. Sluk for det og glem at TV2 nogensinde eksisterede. Blandingen af public service, og dermed licensmidler, reklamer og pay-tv er så rodet, at ingen længere kan regne ud hvad det koster at drive den katastrofe.

Vi forstår godt, at TV2 skulle have været en liberal tv kanal hvor "de røde fra DR" kunne udfordres. I stedet er virksomheden blevet en kæmpe regning. Cheferne har formøblet en hel generation af kunder og satset forkert (selv DR har mere succes.) I USA, hvor kommercielt TV har hjemme, ville ejerne af stationen for længst have skiftet ledelsen ud med en der var kyndig.

Den virkelige banemand. Teknologien har forandret sig, så meget er klart. Billeder og lyd er ikke kun én-vejs og kan indeholde et virvar af ekstra information. Dertil kommer mulighederne for feedback. Vi har uddannet unge i den teknologi i flere år, men alligevel kan man læse i pressen, at spilbranchen herhjemme har det skidt. Vi har ét højt profileret firma der laver spillefilm (Zentropa,) og har fyret alle dem vi byggede DR's nye hus for... Resultatet er et offentligt Danmark der putter sine penge i døende virksomheder styret af de samme visionsløse samlebåndschefer vi hyldede i sidste årtusinde. At sige nogle af os er skuffede er en underdrivelse.

Så jeg gentager. Luk lortet. Smæk pengekassen i. Spar op, og/eller invester pengene i en venture-fond som kan smide penge væk på at at være modig. Vi kan satse på at støtte opstart. Vi kan bruge penge på at skabe forbindelser for nye underholdningsvirksomheder. Spil, interweb, filmkunst, musik, teater, og tusind andre kulturområder trænger til vore penge - ikke et forældet pop-politisk præstigeprojekt. TV ligger og gisper i vejkanten, iklædt sine snowwash-jeans og Ball-jakke. Nogle meter væk ligger der en NOKTB-kasket dekoreret med neon, nitter... og dækspor.

RIP Det centrale TV-produktionsværksted. Velkommen transmissionsprotokolleverandør og indholdsformidlere. Ses i det nye årtusinde.

og nu... http://www.youtube.com/watch?v=h9juMbrX-Xs

 • 0
 • 0

Det er naturligvis en "NKOTB kasket" ;-)

 • 0
 • 0

Lars Iver Meulengracht

Dette er om noget så Utopi. Selv Elselskaberne hopper med på "Pakkevognen", selom kW vel altid har været at betale mm-vist!

 • 0
 • 0

Så ufatteligt megen besvær, så ufatteligt meget bureaukrati, så mange unødige ekstra udgifter, for så mange mennesker, for så lidt, der jo blot kan kræves ind via den eksisterende licensordning..

Tydeligvis ledes vi af landets største bondeparti! Må det snart få en ende!

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten