Tv-boks under træet? Tjek om den har DVB-T2

Den 11. januar bliver antennesignalet for DR1, DR2 og TV 2 ændret fra MPEG2 til MPEG4. Det betyder, at de husstande, der modtager tv via egen antenne med en MPEG2-boks eller et MPEG2-tv, skal have nyt udstyr for fortsat at kunne se de nævnte kanaler.

Og skal man alligevel købe nyt udstyr eller forære noget væk, kan man lige så godt tjekke, om apparatet har en internetforbindelse og en DVB-T2-modtager med det samme, lyder det fra Kurt Frausing, som er direktør i brancheforeningen BFE (Branchen Forbrugerelektronik).

»Jeg vil da i hvert fald med sikkerhed vælge et apparat med internetforbindelse, det kan kun blive større og større. Skal man ud og købe et nyt apparat, og har man sin egen antenne på taget, så vil det være fornuftigt at købe en af de modeller, som har DVB-T2. Men man kan ikke forvente, at de allerbilligste modeller har det,« siger han med henvisning til, at medieudbud via nettet er på vej frem.

Og så er der DVB-T2, som er en sendeform, der gør det muligt at udnytte frekvensbåndet mere effektivt, så der kort fortalt kan være flere bit per megahertz. Og derfor er formatet attraktivt for broadcastere, da de derved får mulighed for enten at sende flere kanaler i det samme frekvensspektrum eller sende de samme kanaler i en højere kvalitet, eksempelvis i HD.

HD via DVB-T2

Som det nok er flere bekendt, bliver TV 2 fra næste år en betalingskanal, som blandt andet bliver udsendt over det digitale, jordbaserede sendenet af udbyderen Boxer. Og fra den 1. april næste år begynder Boxer at sende TV 2 i HD i Mux 5 (også kaldet en Multipleks, der samles, pakkes, kodes, komprimeres og udsender flere tv-kanaler på samme frekvens).

Ifølge administrerende direktør for Boxer i Danmark Steen Ulf Jensen kommer der mere DVB-T2 fra Boxer med tiden, og han forventer, at når Boxers nuværende sendelicens udløber i 2020, vil Boxer være skiftet helt til DVB-T2 på alle Mux'er, blandt andet for at få plads til tv i HD.

»Man skal se det som første skridt. Vi tror, at på længere sigt bliver HD standarden,« siger han, og understreger, at det er vigtigt, at tv-udstyr er Boxer-godkendt, hvis det skal bruges til at modtage Boxers kanaler.

»Vi kan ikke garantere, at det virker, hvis det ikke er godkendt af os, og vi kan heller ikke garantere, at vores kundeservice kan servicere det, hvis man ringer ind, og det ikke er godkendt,« siger Steen Ulf Jensen.

Intet nyt hos DR før 2014

Boxer fortsætter dog også med at sende TV 2 i SD (Standard Definition) med DVB-T(1), så det vil også næste år fortsat være muligt at se TV 2 uden en DVB-T2-modtager.

Alligevel fastholder Kurt Frausing, at det kan være en god idé at holde øje med, om DVB-T2 er understøttet i forbindelse med nyt udstyr.

»Hvis man gerne vil se TV 2, så vil det da være nærliggende at købe et apparat, som kan tage T2,« siger han og tilføjer:

»Så ved man da i hvert fald, at der ikke kommer nogen overraskelser, hvad det angår,« siger han med henvisning til, at DVB-T2 formentlig bliver mere udbredt.

Ud over Boxer sender også Danmarks Radio via det jordbaserede digitale sendenet. Det foregår fra januar i MPEG4-format og via DVB-T(1). Og ifølge Carsten Corneliussen, seniorkonsulent ved DR, er der ikke nogen planer om at skifte til DVB-T2 lige foreløbig, selvom det kunne give DR mere plads i frekvensbåndet til at sende flere kanaler eller kanaler i højere kvalitet.

»Vi er jo detailregulerede, og vi har en public service-kontrakt med staten. Det vil sige, at indtil medieaftalen udløber i 2014, har vi ikke noget behov for ekstra kapacitet,« siger han.

Dermed er der heller ikke nogen officiel holdning fra DR om, hvorvidt folk bør købe DVB-T2 udstyr nu, påpeger Carsten Corneliussen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Så fra at bruge samme standard i årtier skal man nu til at udskifte sit udstyr hver 3-4 år? Det er vist elektronikbranchen der får mest ud af dette.

 • 0
 • 0

Bare for at få det skåret ud i pap: hvis jeg kan se DR K eller Ramasjang nu, så er det eneste der sker at TV2 forsvinder og DR1 og 2 skal findes på andre kanaler, korrekt?

Altså for de folk som ikke ønsker at skifte nu (jeg skal formentlig - har kun DR K etc uden lyd...).

 • 0
 • 0

»Så ved man da i hvert fald, at der ikke kommer nogen overraskelser, hvad det angår,«

Den har vi da vidst hørt før. Han kan da ikke allerede nu stå og påstå at branchen ikke pludselig finder på noget nyt igen. Det er jo pludselig blevet hipt at tvinge forbrugerne til at skulle skifte udstyr hvert 2. år, så mon ikke de finder på noget andet vi pludselig skal have? At se og eje et TV er på få år gået fra at være et simpelt hvermandseje til en regulær jungle.

 • 0
 • 0

Bare for at få det skåret ud i pap: hvis jeg kan se DR K eller Ramasjang nu, så er det eneste der sker at TV2 forsvinder og DR1 og 2 skal findes på andre kanaler, korrekt?

Så har du en MPEG-4 modtager, ja. og du burde også kunne modtage DR HD og hvis det er en løs box med SCART udgang kan du endda se DR HD på et gammelt fjernsyn - dog ikke i HD :-) Den manglende lyd må være et konfigurations problem med din modtager.

Jeg vil råde diamentralt modsat den branchemand: Køb så billigt du kan nu (få hundrede kroner) og skrot boksen om et par år. De penge du bruger på "fremtidssikring" er værdiløs, for der er ingen garanto for at der ikke liiiiiige kommer en tilretning af standarden så man kan lidt mere, og så har du brugt penge på en "fremtidsikker" boks der gav dig lige så meget som den billige boks. Jeg taler lidt af erfaring......

 • 0
 • 0

Den manglende lyd må være et konfigurations problem med din modtager.

Nej, det er problemet hvis man køber en kombiboks med DVB-T og DVB-S i Østrig, og pludselig er Danmark en af de få lande som bruger en lidt eksotisk audio codec... (som lidt understøtter din anden pointe!)

 • 0
 • 0

Audio codecs de bruger i DK er ikke helt nemme at danske med... Det ved alle som har forsøgt at få tingene til at køre på et media center... (i surround ikke bare stereo)

 • 0
 • 0

Jeg syntes det frækkeste er at butikkerne fortsat er gabende tomme hva DVB-T2 tunere angår. T2 tuneren er ellers allerede at finde i mange skærme - bare kun som parallelimport med mindre man køber en luksusmodel.

Allan, jeg må desværre skuffe ved at fortælle at DVB-C2 (kabel tv) også er under opsejling selvom alle påstår der ingen planer er til implementering af dette (det sagde de også om DVB-T2 for et år siden)

Eneste trøst ved C2 er at den ekstra kapacitet (sandsynligvis) vil blive brugt på HD - altså at man ikke mister noget efter indførelsen af C2.

Spørgsmålet er bare om der også kommer T/C3 engang om ikke så længe. Håber det ikke, sidst ventede jeg næsten et år på at købe nyt tv, netop for at kunne få DVB-T2 tuner med i købet.

http://www.sony.net/SonyInfo/News/Press/20...

http://en.wikipedia.org/wiki/DVB-T2

 • 0
 • 0

Hvis så er tvunget ud at købe en ny boks eller tv, så er det da klart at man skal forsøge at fremtidssikre indkøbet. Men hvor lang tid ??? Hvad med alle os andre der for bare 2-3 år siden købte bokse eller TV med MPEG-4 i den tro at vi så var fremtidssikerede.

Det er simpelthen utåleligt at man ændre forholdene så hurtigt efter hinanden. Her i huset kan vi så købe 4 nye bokse elle 4 nye TV, og så skal dælme også købes 4 kort + abonnement ved Boxer, fordi man "selvfølgelig" ikke kan få ekstrakort hvis man kun vil købe TV2. Så for fremtiden er der kun TV2 på ét fjernsyn.

 • 0
 • 0

Hej med jer,

Uanset løfter fra forhandlere eller producenter, så eksisterer fremtidssikring i relation til en eller anden vilkårlig DIMS med en CHIP i, IKKE.

Der kan allerhøjst være tale om at produktet er compatibelt i 1 - 5 år.

Det har været sådan i de sidste 30 år, at teknologien ændrer sig - og det endda særdeles hurtigt når der er monteret en computer chip i dimsen, uanset om det er TV eller Foto eller pc'ere.

Så jeg kan kun være enig i, at man køber billigt - og sikrer sig at det supporter dagens standarder + det der måtte være lige om hjørnet. Så er man "fremtidssikret" i et par år eller måske 3-5 år.

mikael

 • 0
 • 0

DVB-T2 må da være vigtigere end direkte internetopkobling til fjernsynet, eller er der noget jeg har misforstået? Jeg vil nok hellere koble en computer til HDMI indgangen på fjernsynet end prøve at navigere på internettet med remoten!

 • 0
 • 0

Det er vist endnu en af de store 'goder' ved at staten sælger ud af infrastrukturen, imens der diskuteres velspinnede petitesse-sager.

Indtil videre har vi overværet hvordan telefoni og internet er blevet uoverskuelige mirakelmedicin-markeder, Radio og TV distribution er blevet monopoliseret og box-afhængigt. El-markedet er ændret fra et non-profit marked til et tag-selv bord for producentene, skrald er blevet en kommunal pengemaskine, vand er godt på vej til at blive det. Veje og sundhed er også på vej ud af statens hænder. Med Staten mener jeg VORES. Den infrastruktur der sælges, er både købt og betalt 100-vis af gange af skatteyderne så alternativt kunne man have udbudt (næsten) gratis telefoni&internet + TV-dist., og el&vand til kostpris. Måske havde det også været mere gavnligt for konkurrenceevnen. Og hvor er så egentlig fortjensten henne?

Og så lader vi (altid) stigende betalingsomkostninger (hvor meget har bankerne kunne effektivisere vhja. dankortet), gebyrer, forhøjede priser på offentlig transport (inkl. bøder på kr.750!!), parkering, porto oma. - være i denne omgang!

God jul!

 • 0
 • 0

Så så kan man skifte bokse efter behov.

I stedet for smarttv og lign, så kobler man en laptop til, så får man noget, der virker, og kan opgraderes i stedet for producentens halvhjertede forsøg.

 • 0
 • 0

Læs en god bog istedet for.

Eller lav noget andet. For mindre end 100 år siden var der ikke noget der hed fjernsyn, og folk klarede sig alligevel.

Jeg har endnu til gode at læse dokumentation for at den forøgede gennemsnitlige levealder (eller forøgelse af livskvaliteten for den sags skyld) de sidste 100 år skyldes at fjernsynet blev opfundet.

Jeg bruger kun skærmen som monitor når jeg skal se en film. Min kone ser alle de der underlødige kanaler og beslaglægger dyret stort set konstant. Jeg har ikke set fjernsyn de sidste 15 år.

Jeg har ikke savnet det i fem minutter.

 • 0
 • 0

Jeg blev træt af at skulle betale for nye sat-bokse hver gang jeg (evt.) skiftede udbyder eller udbyderen skiftede system, så jeg greb om ondets rod (tror jeg) og anskaffede en Dreambox HD8000 PVR. Den kommer med 2 indbyggede DVB-S2 modtagere og med plads til yderligere 2 tunerkort. Der har jeg så lige udvidet med en DVB-T/DVB-C tuner til 600 kr. Den fungerede perfekt med Canal Digital (incl. HD), mens jeg havde lidt problemer med Viasat (- HD). Jeg forventer at bruge den med Boxer fra Nytår. Jeg skal også have en tuner mere så jeg kan optage et programmens jeg ser et andet eller køre billed i billed. Når der kommer nye funktioner der kræver nye tunere skifter jeg bare dem (5-700 kr) eller i nogen tilfælde blot en upgrade af firmware (Enigma-II - en opensource platform baseret på Linux). Udbyderne kan ikke lide den fordi man kan noget "snavs" med kortdeling over nettet. De mistænker således alle med sådan en boks for at bryde loven. Jeg er glad for at politiet og anklagemyndigheden ikke har samme holdning, for jeg råder også over alt det der skal til for at voldtage...... :-)

 • 0
 • 0

Bare for at få det skåret ud i pap: hvis jeg kan se DR K eller Ramasjang nu, så er det eneste der sker at TV2 forsvinder og DR1 og 2 skal findes på andre kanaler, korrekt?

NEJ Du skal kunne se DR-HD via antenne nuu, da DR1 komme i HD (720p50) og TV2 regioneren også kommer i HD format.

Hvis du ikke kan se DR-HD nu via antene kan du heller ikke se DR1 efter 10 januar.

Der findes mindst to typer MPEG-4 bokse, der ikke virker - en Hinke og Strong 8010 og muligvis andre.

Fejlen er her, at Kulturministeriet blot sagde MPEG-4 (og kun i bisætninger nævnte behovet for HD support). MPEG-4 findes i mange forskellige versioner - man skal naturligvis angive den fulde specifikation.

Lars :)

 • 0
 • 0

Det er vist endnu en af de store 'goder' ved at staten sælger ud af infrastrukturen, imens der diskuteres velspinnede petitesse-sager. ....

Med Staten mener jeg VORES. .... God jul!

Det er der megen sandhed og fornuft i. Privat er kun godt, hvis man kan opfatte 'de private' som pakæsler, der kan spændes for samfundests vogt og kan bringes til at trække maksimalt. Ellers er det ja bare dumhed.

Men desværre er det her i meget høj grad myndighederne inkl. DR, der har haft manglende indsigt og spille efter kortsigtede interesser. Det kræver en effektiv udfordirng af embedmændenes viden og visioner. Ellers ender det som her, hvor kortsigtede salgsinteresser og alm. utåldmodighed vandt slaget.

Lars :)

 • 0
 • 0

Her i huset kan vi så købe 4 nye bokse elle 4 nye TV, og så skal dælme også købes 4 kort + abonnement ved Boxer, fordi man "selvfølgelig" ikke kan få ekstrakort hvis man kun vil købe TV2. Så for fremtiden er der kun TV2 på ét fjernsyn.

Køb en SmartWi kortsplitter: http://smartwi.net Så kan du nøjes med ét kort og én kortafgift. Det virker perfekt med Boxer og dermed også TV2 smartcards. Jeg kender et par stykker der bruger det uden problemer. Man skal dog stadig have 4 CAM at stikke de trådløse SmartWi klientkort i, hvis set-top-boksen da ikke har indbygget Boxer CAM.

SmartWi kan købes her: http://www.licotronic.com/search.asp?keywo...

Pris for starterkit med 1 hovedenhed og 2 klientkort koster 975 kr. http://www.licotronic.com/product.asp?prod...

Pris for 2 ekstra klientkort = 2 * 238 kr. = 476 kr. http://www.licotronic.com/product.asp?prod...

Samlet indkøb: 1.451 kr.

Pris for ét TV2 kort i et år (eksl. introtilbud) = kortafgift 199 kr. + 19 kr./md. = 427,- http://www.boxertv.dk/webshop/ProductGroup...

Med SmartWi kan du nøjes med at betale for ét kort i stedet for fire. Dvs. den årlige besparelse bliver 3 * 427 kr. = 1.281 kr.

Hvis du sammenholder det med indkøbsprisen på 1.451 kr. for et SmarWi kit til 4 TV, så er investeringen tjent ind på under 14 måneder. Og det er lovligt at bruge i Danmark, så længe du holder det inde for huset og ikke forsøger at bruge det til at dele et abonnement med overboen eller lignende.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten