Tusindvis af skorstene skal skabe regnvejr over Tibet

Brændkamre i bjergene skal standse udtørringen i det tibetanske plateau. Illustration: David Jallaud/Bigstock

Kina er på vej ud i et omfattende forsøg på klima-manipulation med et projekt, hvor de sender sølvioner ud over bjergsider i det tibetanske plateau for at skabe regn- og snevejr.

Den kinesiske regering har løftet sløret for projektet – der også går under navnet Tianhe eller Sky River – i en artikel i South China Morning Post. Det fremgår, at et ti-tusindetal af brændkamre skal bygges for at skabe mere regnvejr i et område på 1,6 mio. kvadratkilometer, svarende til tre gange Spaniens størrelse. Målet er at øge regnmængderne med op til 10 milliarder kubikmeter om året, hvilket svarer til syv procent af Kinas samlede vandforbrug.

I alt er der allerede opsat og testet 500 brændkamre i Tibet, Xinjiang og andre områder, og unavngivne forskere fortæller til avisen, at resultaterne er meget positive.

»I nogle tilfælde så vi sneen dale, umiddelbart efter vi tændte kammeret. Det var som at stå på scenen i et magisk show,« siger en af de unavngivne forskere til avisen.

Monsun skal sprede sølvioner

Brændkamrene er udviklet af det statsejede kinesiske forsvars- og rumfartskonglomerat CASC, men der er endnu kun få oplysninger om teknologien bag. Set udefra ligner kamrene en slags store brændeovne med en lang tynd skorsten. Oplysninger peger på, at de brænder med et fast brændstof, og er udviklet til at kunne brænde i den iltfattige luft i 5000 meters højde.

Ved afbrænding afgiver kamrene sølvioner, som forsvinder op gennem skorstenen, og bliver løftet op til en kilometer op i luften og fem kilometer væk fra kammeret. Planen er at fyre op i ovnene, når monsunen blæser over bjergene.

Det tibetanske plateau er i stigende grad ramt af massiv tørke og flere projekter i Kina har fokus på at fordele vandet fra det våde syd til det tørre nord.

Kina har også gang i flere andre lokale projekter med klimamanipulation, og har kørt flere forsøg med at skyde raketter med sølvioner op i atmosfæren. I 2016 lavede World Meterological Office også en undersøgelse af projekter med klimamanipulation, der fastslog at mindst 56 lande havde projekter i gang. De fleste projekter er finansieret af de forenede arabiske emirater (UEA), som siden 2001 har haft særlig fokus på området.

Ifølge Sufian Farrah, der leder UEA´s forskningsprogram i regnvejrsmanipulation, har undersøgelser vist, at sølvioner har en rimelig effekt på nedbøren.

»Vi har estimeret en øget nedbør til at være mellem 5 og 15 procent, men der er en stor grad af naturlig variation,« siger han til New Scientist.

Emner : Klima
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis regnen kommer til at mangle i “det våde syd”, som det kaldes i artiklen, så er det måske fint nok.....

 • 3
 • 1

Samme effekt uden evt skadelige bivirkninger kunne fåes ved at genplante de afskovede arealer. Vi er lige så stille ved at udtørre landområderne her på planeten, fordi vi er for gode til at sende nedbør ud i havet. Det skyldes byer, veje, jord der ligger uden plantevækst og det skyldes at vores pløjning har gjort muldlaget tyndere og tyndere. Det muldlag der naturligt virker som en stor svamp og holder nedbøren tilbage. Vandkredsløbet (det store globale, og de mange små) med hjælp fra plantevæksten, mindsker en række problemersom planeten står overfor: Tørke og hungersnød med tilhørende konflikter og flygtningestrømme, afkøling af planeten fordi fortætningsvarme i atmosfæren delvis afgives til rummet, nedbrydning af metan vha frie radikaler m.fl. Start på 13:50 (håbløs lang intro) https://www.youtube.com/watch?v=vHw5I_fclkc

 • 10
 • 2

Ideen mangler en mere kritisk tilgang. Hvad udledes der foruden? Er floderne i stand til at modtage den øgede nedbør, hvis det skulle virke? Projektet bør nok ikke stå alene, ellers er det bare kimen til en katastrofe.

 • 2
 • 1

Spredes sølvioner vil det forbruge sølv, som ikke mere kan opsamles. Det er ikke kun dyrt, men nedbringer også klodens beholdning af værdifuld sølv.

 • 0
 • 0

At sølviodid kan frembringe regnvejr er en gammel viden. I atmosfæren er der enorme mængder overmættet vanddamp, som er den kraftigste (men oftest glemte) drivhusgas. Ved at omdanne disse og andre vanddampmolekyler til regndråber får man en meget stor klimaeffekt foruden man frugtbargør store dele af den dyrkbare jord. Kina har tidligere udløst regnvejr ved beskydning af atmosfæren med kemikalier. Det skete fkes. i 2008, hvor man ville undgå regnvejr i Beijing under OL. Måske skulle Californien lære lidt af Kina på dette område?

 • 0
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten