Tusinder af brandfolk skal tjekkes for fluorstoffer

Illustration: aspsvz / Bigstock

Sundhedsstyrelsen har bevilliget Det Nationale Forskningscenter (NFA) 2,6 millioner til at undersøge brandfolks blod for forskellige stoffer, herunder PFOS. Det skriver NFA i en pressemeddelelse.

PFAS-stofferne har i de sidste par år fået stor eksponering i medierne, for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. På Ingeniøren har man blandt andet kunne læse om, hvordan de såkaldte ‘evighedskemikalier’ truer vores drikkevandsforsyninger, samt hvordan kemikalierne er blevet fundet i blandt andet kødkvæg.

I menneskekroppen ophober stoffer af PFAS-gruppen sig i blodet og indre organer, primært lever, nyre og milt, fordi kroppens enzymer ikke kan nedbryde deres stærke kulstof-fluorforbindelser. Få nanogram i en liter drikkevand eller få mikrogram i et kg kød er nok til at udgøre en trussel mod menneskers helbred. Hvis disse mikroskopiske mængder indtages over mange år, så øger det risikoen for hormonforstyrrelser, skader på immunsystemet, visse kræftformer og en lang række andre negative helbredseffekter. Illustration: Ingeniøren

PFAS, der er en samlebetegnelse for tusindvis af industrikemikalier, kom for alvor på markedet i 1950’erne, hvor man troede, at stofferne var ganske uskadelige. Siden er de blevet brugt i alt lige fra regntøj og stegepander til kosmetik og brandslukningsskum på grund af deres fedt-, olie- og vandafvisende egenskaber, der skyldes stærke kulstof-fluorforbindelser. Der er i dag indført forbud mod en række af dem, men der udvikles hele tiden nye.

Læs også: Overblikket mangler: Evighedskemikalier presser vores drikkevand

Brandskum er en stor synder

PFOS har i høj grad været benyttet i brandskum, og det er almen kendt, at der er PFOS-forureninger på en lang række brandøvelsespladser i Danmark. Derfor er formanden for Brandfolkenes Organisation, Keld Rasmussen glad for initiativet:

»Vi har virkelig armene oppe over hovedet over, at det her bliver sat i gang. Vi har længe presset på hos myndighederne for at få tjekket brandfolk for indhold af PFOS i blodet. Jeg håber, at man gennem projektet kan få en klarhed og dokumentation for, hvordan brandfolk i perioden, hvor PFOS virkelig var udbredt, er blevet eksponeret, og hvilke konsekvenser det har haft.« siger han i NFA’s pressemeddelelse.

Læs også: Mindst 300 brandfolk skal undersøges for PFOS-forurening

Brandfolk er tidligere blevet undersøgt for eksponering til evighedskemikalierne efter at have arbejdet med PFOS-holdigt brandskum, men ikke i samme skala, som forskningsprojektet. Til projektet skal der indsamles 1000 blodprøver fra brandfolk fra hele landet og fra personer uden erhvervsmæssig eksponering, som skal bruges til at måle PFOS-niveauer.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Så må man da håbe at de også trækker tidligere brandmænd og instruktører med ind i undersøgelsen. Ellers vil der være en stor gruppe der kommer til at falde mellem 2 stole. Endvidere vil der ikke være nogen mening med at udnersøge de nye brandmænd, medmindre de skal bruges som sammenligningsgrundlag.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten