Turistråd til Søfartsstyrelsen: Krav om konvojsejlads smadrer krydstogtturismen

Søfartsstyrelsens krav om, at krydstogtskibe ikke må sejle alene i isfyldte farvande, bekymrer i høj grad turistrådet Visit Greenland, som frygter, at krydstogtturismen vil dø i Grønland.

Seniorkonsulent Malik Milfeldt understreger, at det vil være et helt umuligt krav at stille til de store krydstogtselskaber, at de skal til at indrette sig efter hinanden for at slå vejen forbi de arktiske egne.

»Konvojsejlads vil være lig med stort set nul krydstogtsturisme i Grønland. Du får ikke konkurrerende selskaber til at koordinere deres sejlplaner, så de konstant er seks timer fra hinanden. Hvis de skal rykke en rute to uger for at komme til Grønland, så tager de da til Island eller New Foundland i stedet,« siger han.

Læs også: Søfartsstyrelsen kæmper mod ensomme krydstogtsskibe i Grønlandsk is

Søfartstyrelsen har i flere år arbejdet på at få strammere sikkerhedsregler for skibe i isfyldte farvande. I 2009 kom der en ny bekendtgørelse, der siger, at skibene skal have en navigatør med om bord med kendskab til de lokale farvande, og at åbne redningsbåde ikke må bruges i Grønland.

»Krydstogtskibene sejler altid i kendt farvand i Vestgrønland, hvor der er gode søopmålinger. Skrækeksemplerne bliver næsten altid hentet i Østgrønland, og der sejler de store skibe slet ikke,« siger han og fortsætter:

»Der har været et par tragiske ulykker, f.eks. det i Italien for nylig, men der er risici ved al turisme, og krydstogter er noget af det mest sikre. Der er selvfølgelig ingen garanti for, at skibene ikke kan sejle ind i et isbjerg eller et skær, og vi er indstillet på så stor sikkerhed som muligt, men det skal gennemtænkes på en måde, så det ikke skader et af vores vigtigste erhverv, turismen,« siger Malik Milfeldt, som mener, at man kunne tage højde for forskellene mellem Øst- og Vestgrønland ved at inddele de isfyldte områder i zoner, hvor de forskellige områder kræver forskellige klassifikationer for sejlads.

I Søfartsstyrelsen understreger nautisk konsulent Søren Forup, at det aldrig har været tanken, at skibene skulle sejle så tæt, at de nærmest kan se hinanden, men at det handler om at kunne komme hinanden til undsætning inden for få timer, og at sikkerheden kommer i første række, selv om det vil kræve planlægning for krydstogtskibene.

»Grundlæggende handler det om at lave de rette foranstaltninger, før der sker noget. Det holder jo ikke at vente på den første ulykke, og vores eneste mulighed er at regulere sejladsen. Det kommer selvfølgelig også an på, hvor langt fra kysthjælpen skibene sejler, men vi opfordrer til relativ nærhed,« siger Søren Forup.

Emner : Skibe
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Foruroligende at det største hensyn er at tjene penge.

Rejs med os - du har ingen rettigheder og vi har intet ansvar....

Med venlig hilsen Lennart

 • 0
 • 0

"Krydstogtskibene sejler altid i kendt farvand i Vestgrønland, hvor der er gåde søopmålinger."

Eller måske bare en tastefejl ;) hehe Men det kunne da forklare hvorfor concordia ramte klippeskæret når opmålingerne er en gåde :)

 • 0
 • 0

Hvis turisterhvervet i Grønland mener at der ingen fare er, så stil et krav om at de skibe der besøger Grønlands vestkyst, skal have en gyldig forsikring til at dække ALLE udgifter i forbindelse med en eventuel katastrofe (lige fra selve redningsaktionen, til oprydningen og godtgørelse til overlevne, og efterladte). Her ville forsikringsselskaberne dermed være den afgørende faktor for hvordan skibene må sejle, og hvilket sikkerhedsudstyr de skal medbringe... Har du penge så kan du få...

 • 0
 • 0

Mon ikke at en Costa xxxxx med kølen opad i 0-3°C havvand og 2-3.000 passager stadivæk ombord vil skade turisme endnu mere???? (det er jo ikke sikker at det lykkes dem endnu engang at finde noget at ligge hende på!!!!)

 • 0
 • 0

Men det kunne da forklare hvorfor concordia ramte klippeskæret når opmålingerne er en gåde :)

Det skræmmende er at der øjensynligt er fremragende søkort for det område hvor Concordia ramte skæret. Concordia havde dem bare ikke om bord, for store skibe som den sejler ikke så tæt på land at man behøver den slags præcisionskort.

Der er heldigvis og selvfølgelig ikke nogen der kunne finde på at sejle et krydstogtskib tæt forbi en grønlandsk kyst for at give deres passagerer en oplevelse. I al fald ikke uden at have sikret sig at de har et fantastisk søkort med...

 • 0
 • 0

Den gode gamle tommelfingerregel i søfart er at du godt kan ankomme til en havn uden de nødvendige kort, men du må ikke afgå uden. Turen fra ankomstbøjen til kaj skal da foregå med lods.

Anyway, det var tiden inden elektroniske søkort (ECDIS i daglig tale). Langt hovedparten af krydstogtsbådene har ECDIS, så de kan ret hurtigt få de rigtige kort - der er uhyggeligt meget nav-com udstyr i de både, særligt til passagerene.

En afstand på 6 timer - tja, regnes med 20 knob (hvilket krydstogskasserne nemt kan skyde), giver det i landkrabbetal en afstand på ca. 220 km. Og så stiller vi den rigtige ingeniør/navigatør følgende opgave: Hvis du befinder sig 30 meter over havets overflade, hvorlagt kan du så se inden horisonten nås? Det forudsættes at det er en skyfri dag med solskin og jorden kan regnes som en rund kugle.

Jeg finder DMAs krav om at 2 krydstogtsskibe skal være "i nærheden" af hinanden meget rimelig, for alternativet er enten et temmeligt stort statsligt redningsberedskab eller en kæmpe drukneulykke med tusinder af døde... Ingen af delene virker tiltalende.

 • 0
 • 0

...Hvorimod en skibskatastrofe med 3.4-000 døde jo klart vil gavne turismen. Se bare på Titanic - sølle 1.200 døde har givet anledning til talrige film, udstillinger o.m.a. Er turistrådet ufatteligt kyniske eller bare dumme?

 • 0
 • 0

Sædvanlige kimmingstabeller er teoretiske beregninger baseret på jordens krumning.

De konkrete atmosfæriske forhold spiller en stor rolle - især i arktis. Og det er ikke en dum bemærkning om, at i tæt tåge kan man kun se fra næse til mund.

Refraktion, på grund af luftens temperaturforskelle og fugtighed, påvirker synsvidden væsentligt. Skulle netop kunne ses i disse dage med ekstrem kold luft og varmt hav (ikke frosset endnu, altså er nærlaget over -2 grader, cirka).

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten