Turist-rumflyet Spaceship Two fløj hurtigere end lyden i 16 sekunder

Drømmen om at sende civile, privatfinansierede rumfly med betalende turister i kredsløb om Jorden kom et stort skridt nærmere, da rumfærgen Spaceship Two under en testflyvning over den nordamerikanske Mojave-ørken for første gang tændte for sine raketmotorer.

Spaceship Two blev frigivet fra sit moderskib, White Knight Two, i 46.000 fods højde, hvorefter raketmotorerne blev tændt. I løbet af de næste 16 sekunders overlydsfart nåede rumfærgen en hastighed på mach 1,2 og steg yderligere 10.000 fod.

Projektets bagmand, den britiske superiværksætter og rigmand Richard Branson, vurderer på baggrund af den succesfulde testflyvning, at det nu kun varer et enkelt år, før Spaceship Two kan sende seks betalende gæster ud i rummet ad gangen. Richard Branson og hans voksne børn har planer om at være de første ikke-testpiloter, der forlader Jordens atmosfære med rumfærgen.

Richard Branson erkender dog, at rumfærgen skal kunne skyde endnu højere hastigheder, før visionen kan blive til virkelighed.

»Men vi har nu rundet en af de mest kritiske milepæle med succes,« fortalte han til nyhedsbureauet Reuters kort efter testflyvningen.

»At øge hastigheden fra Mach 1 til Mach 4 er relativt nemt, men det er klart, at der fortsat ligger testflyvninger foran os, som skal bevise, at vi kan komme dertil.«

Ejeren af White Knight Two og Spaceship Two, Virgin Galactic, sælger billetter til rumflyet for 200.000 dollar pr. person. Flere end 500 personer har allerede skrevet sig på venteliste og indbetalt depositum.

Moderskibet White Knight II som under testflyvningen bar selve rumfærgen op i 46.000 fods højde. Illustration: Mark Greenberg

Ifølge Richard Branson er der indtil videre investeret 500 millioner dollar i udviklingen af Spaceship Two, og der skal investeres yderligere 100 millioner dollar, før rumfærgen er klar til kommerciel drift.

Emner : Rumfartøjer
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er da tydeligt at der mangler nogle informationer fra Virgin Galactic, da hverken Mach 1.2 eller 10.000 fods stigning virker imponerende. Det er jo en del af deres udviklingsprogram.

  • 0
  • 0

Richard Bransons udtalelse til Reuters er nok ikke møntet på ingeniører og andre indviede. Pengemænd og rockstjerner (og andre potentielle kunder) er nok nemmere at imponere. Men at SpaceShipTwo har fløjet sin første "powered flight" er da et vigtigt flueben. Næste flueben vil være første flyvning over 100 km.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten