Turbolinux sætter turbo på de digitale videoformater

På video-området er Linux endnu ikke helt fremme.

Selvom der er blevet skrevet mange programmer de sidste par år til at se DVD-film med, og som kan tilgå streaming video og audio-filer, er der stadig knaster.

Flere af de program-stumper man skal bruge for at se f.eks. en DVD-film kan ikke distribueres lovligt uden licens.

Linux-brugere er derfor typisk henvist til selv at hente udvidelser til de populære video-afspilningsprogrammer Mplayer og Xine fra hjemmesider for at kunne tilgå forskellige nye medieformater.

Men nu har japanske Turbolinux tegnet licens hos bl.a. Microsoft, Real, Apple mv. så brugere af den næste version af Turbolinux lovligt kan tilgå forskellige populære video og audio-formater.

En af de danskere, som nøje følger udviklingen indenfor video-streaming, er Erik Lange fra MM Manager ApS.

Han mener, det er interessant med platformsuafhængige formater, og at det er godt, at der kommer adgang til Windows Media formatet på Linux-platformen.

Erik Lange ser dog helst, at man anvendte åbne video-standarder, men på dette område mangler der stadig gode åbne alternativer til de videoformaterne Real Video, MPEG4, WM9 og Quicktime.

Erik Lange påpeger, at det er problematisk, at man ikke kan bruge Microsofts DRM-kit (digital rights management, dvs. et krypterings-system til at forhinde piratkopiering) i åbne systemer, da man dermed stadig udelukker potentielle slutbrugere, f.eks. i forbindelse med pay per view video-streaming.

EU kommisionen drøfter dog for tiden et forslag om indførsel af åbne DRM-systemer i EU, for at sikre kompatibilitet på tværs af platforme, i forbindelse med digital distribution af betalingsindhold.

Hvis dette vedtages vil Microsoft være tvunget til at tillade brug af deres DRM-teknologi under åbne systemer som Linux.

WM9 formatet, som nu understøttes af Turbolinux, er specielt interessant, idet Microsoft har været meget succesfulde med hensyn til at promovere det i forhold til SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers), der bl.a. står for en række standarder indenfor media-industrien.

WM9-formatet vil sandsynligvis blive anvendt til en række DVD-film i de kommende år pga. en højere kvalitet i forhold til de nuværende DVD-film.

Det nye produkt fra Turbolinux forventes til salg i Asien fra slutningen af maj til en pris tæt på 1000 kr.