Turbo på udvikling af Corona-vaccine

Illustration: Bigstock/Aleksashka

Der går formentlig ikke længe, før en vaccine mod Corona-virus er udviklet.

Forskere fra hele verden har sat turbo på for at kunne forebygge flere udbrud af den nye 2019-nCoV-virus, som brød ud i en kinesiske storby Wuhan før nytår og siden er blevet ført med rejsende ud i flere lande i verden.

Blandt andet gik forskere, tilknyttet NIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) i USA hurtigt i gang med at se på vaccineudviklingen ved at trække på viden fra tidligere corona-udbrud med SARS og MERS, og i det hele taget udvikler teknologierne sig løbende, så det er muligt at blive hurtigere, skriver instituttet.

De mener, at en kandidat kan være klar til menneskeforsøg inden for tre måneder, hvor det tog 20 måneder at nå frem til menneskeforsøg med tests af vacciner mod SARS.

Læs også: SSI: Sandsynligvis langt flere smittede med corona-virus end rapporteret

Et år er hurtigt

Ifølge overlæge Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut (SSI) kan der dog snildt gå et år, før den må bruges i klinikkerne.

»Når en udbrudsvaccine med beviselig effekt i laboratoriet og dyreforsøg er opfundet, skal den først testes af på mennesker. Og det er den sværeste, dyreste og mest langsommelige del, hvor sikkerheden undersøges, ligesom den også skal vise effekt på sygdommen i mennesker,« siger Anders Fomsgaard til Politiken.

I ’gamle dage’ kunne det snildt tage op mod et årti at udvikle og færdigteste en vaccine, men for fem år siden blev der fyret grundigt op under udviklingen i forbindelse med ebola-epidemien.

På blot ni måneder lykkedes det at komme med en vaccine, inklusive test på en afgrænset gruppe af mennesker i Congo, som var blevet ramt af sygdommen. Derfor kan det godt gå rigtig stærkt. Men om det kommer til at gå endnu hurtigere med en Corona-vaccine, tvivler Anders Fomsgaard på.

Heldigvis ser det fortsat ikke ud til, at Corona-virus har en høj smittespredning, selv om næsten 10.000 nu er bekræftet smittet, herunder 213 døde ifølge Johns Hopkins-universitetet i USA.

Læs også: Kinesisk byggeplads vækker undren: Kan man bygge et hospital på 10 dage?

Hong Kong klar til test af kandidat

At det ikke ser endnu værre ud, skyldes, at virussen ikke ser ud til at være luftbåren som f.eks. mæslinger, hvor hver smittet sender virussen videre til ca. 18 nye mennesker i gennemsnit. Her skulle Corona-virussen ligge på en videresmitte på under fire personer, og få procent er døde af den, relativt set.

Anders Fomsgaard fortæller desuden til videnskab.dk, at vaccinen formentlig bliver udviklet ved hjælp af nogle af de sammen teknikker, som blev brugt til ebola-vaccinen.

Her benyttede man en uskadelig virus, hvor man tilføjede et gen, som udtrykker et protein fra ebola. Når vaccinen så bliver sprøjtet ind i blodet, kan proteinet træne immunforsvaret i at genkende og modarbejde den rigtige virus. Ifølge Anders Fomsgaard er udfordringen at gøre vaccinen kraftig nok til mennesker.

Foreløbig har en gruppe forskere fra Hong Kong Universitet meldt ud, at de allerede er klar med en vaccinekandidat. Professor Yuen Kwok-yung siger dog til South China Morning Post, at det ganske rigtigt vil tage lang tid først at teste den på dyr og senere på mennesker. Mindst et år.

Forskergruppen har trukket på viden fra en næsespray-vaccine mod influenza, som gruppen tidligere havde udviklet, og som de har videreudviklet til også at kunne angribe corona.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Selvfølgelig skal vi hjælpe kineserne med, at få bugt med Corona-virusen og alle de andre virus, der opstår i det samme område. Ingen tvivl om det. Det kræver "blot", at man lader være med at få levene dyr til at befinde sig på et slagteri og ikke på et sted hvor folk spiser!

OG så kræver det, at man lader være med, at man lader være med at lade høns, kylinger og andet kryb gå ind og ud genmen meneskers boliger, men holder dem i et indheget bur. Ellers er det ligegyldigt.

Sig lige det til kineresne!

 • 5
 • 10

Nemlig

<Det kræver "blot", at man lader være med at få levene dyr til at befinde sig på et slagteri og ikke på et sted hvor folk spiser!

OG så kræver det, at man lader være med, at man lader være med at lade høns, kylinger og andet kryb gå ind og ud genmen meneskers boliger, men holder dem i et indheget bur. Ellers er det ligegyldigt.>

Så hindre man at virusen opstår, istedet for at bekæmpe den

Jens Lindhard

 • 1
 • 3

Ja, det kunne godt virke som en overreaktion, men det handler om økonomi og om at smede mens jernet er varmt. Den her nye virus er hyped i medierne og diverse regeringer er nu villig til at kanalisere store pengesummer til dem der først kan præsentere noget vaccine. Om det er nødvendigt er ligegyldigt. Om det virker er ligyldigt. Om det redder menneskeliv er ligegyldigt, bare nogen tjener rigtig mange penge....

Jeg bliver altså først nervøs når dødstallet runder 300.000.000....

 • 3
 • 14

Den her nye virus er hyped i medierne og diverse regeringer er nu villig til at kanalisere store pengesummer til dem der først kan præsentere noget vaccine. Om det er nødvendigt er ligegyldigt. Om det virker er ligyldigt. Om det redder menneskeliv er ligegyldigt, bare nogen tjener rigtig mange penge....

Der er ikke nogen som tjener penge på en vaccine. Arbejdet er financieret af CEPI og en evt. vaccine bliver public domain.

Ebola epidemien viste i høj grad at det kan være nødvendigt at rykke hurtigt. Worst case er nok en virus lige så dødelig som MERS (30-35%) og lige så smitsom som 2019-nCoV.

At 2019-nCoV forløber relativt mildt er vores held, og ikke noget vi kan være sikre på hvis nye virus opstår.

 • 11
 • 0

Har fortalte, at baseret på tidligere erfaringer med udvikling af vaccine ud fra gen sekventeret virus, så vil det nok gå mindst 9 måneder før man har en vaccine, som er testet på mennesker og klar til massefabrikation. Johnson & Johnson har allerede 14 grupper i gang med at finde kandidator - både internt i firmaet og eksternt.

Siden sidste gang er der kommet meget mere styr på opskaleringsprocessen, så masse production kunne være i gang ultimo 2020 eller primo 2021.

Se video interview på CNBC https://www.cnbc.com/2020/01/27/jj-pretty-...

 • 4
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten