Turbo-batteri til smartphones kan oplades på under to minutter

Det israelske firma StoreDot har netop fremvist sin seneste prototype på et batteri til smartphones, der kan oplades på under to minutter. Prototypen blev præsenteret i forbindelse med verdens største forbrugerelektronik-messe, der i denne uge løb af stablen i Las Vegas, og BBC fik et eksklusivt kig på det revolutionerende batteri.

Allerede i april sidste år præsenterede firmaet en tidlig prototype, der kunne lade på bare 30 sekunder. Her var batteriets fysiske fremtoning dog stor og klodset, så batteriet i praksis ikke ville kunne accepteres af smartphone-producenterne.

Batteriet udnytter den såkaldte Quantum Dot-teknologi, der består af nanokrystaller opbygget af halvledermaterialer. Den lille skala gør det muligt at manipulere med materialernes kvantemekaniske egenskaber og meget præcist designe elektronernes energiniveauer.

Firmaet StoreDot lover at være klar med et batteri i 2017, som vil have samme kapacitet som et lithium-ion-batteri og kunne oplades på under to minutter. Illustration: StoreDot

Batteriet består ydermere af organisk materiale, og ifølge grundlægger Doron Myersdorf er der tale om en helt ny måde at opbygge et batteri på, da der fra start i udviklingen har været fokus på hurtig opladning frem for større kapacitet.

»Vi har utraditionelle reaktioner inde i batteriet, der tillader os at lade meget hurtigt og flytte ioner fra en anode til en katode med en hastighed, der ikke var mulig, før vi havde disse materialer,« siger Doron Myersdorf til BBC.

Læs også: Her er mobilbatteriet, som kan oplades på 30 sekunder

Doron Myersdorf demonstrerede for BBC, hvordan dets nye og forbedrede prototype nu er blevet gjort slankere og passer perfekt med det eksisterende design af en Samsung Galaxy S5.

Prototypen, der blev vist frem, har dog ikke samme kapacitet som almindelige smartphonebatterier. Hvor S5’eren normalt har en kapacitet på 2.800 mAh, var batteriet under demonstrationen skaleret ned til blot 900 mAh, hvilket ville nødvendiggøre adskillige opladninger i løbet af en dag ved almindelig brug.

Den lavere kapacitet opvejes dog af den kraftigt forkortede opladningstid, mener firmaets direktør. StoreDot skulle ifølge BBC også have fremvist et fem millimeter tykkere batteri på 2.000 mAh, der kunne oplades fuldt på tre minutter.

En særlig dockingstation sørger ifølge BBC for at overføre 40 ampere direkte til batteriet, da kredsløbene i telefonen ellers ville blive overbelastet – så batteriets succes afhænger af, at producenterne indarbejder batteriet i fremtidens elektroniske enheder.

Noget tyder dog på, at det ikke bliver svært at få teknologigiganterne med på vognen, da StoreDot bare på messen har 17 møder med industriens repræsentanter i kalenderen – ifølge grundlæggeren ‘med alle de store spillere’.

Firmaet har givet sig selv en deadline i 2017 til at få et kommercielt produkt på gaden, og Doron Myersdorf lover tilmed, at batteriet til den tid vil have en yderligere forbedret ladehastighed, ligesom det er håbet, at energitætheden vil være på niveau med lithium-ion-batterier i tilsvarende størrelse.

Det skorter ikke på ambitioner i det israelske opstartsfirma, der ifølge mediet Mashabale lover at være klar med et nyt og større batteri møntet på elbiler allerede næste år. Doron Myesdorf påstår, at firmaet allerede næste år vil præsentere en prototype, der vil gøre det muligt at lade en Tesla på tre minutter.

Kilde BBC
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Tesla S har en batteripakke på 85 kWh. En ladetid på 3 minutter får jeg til at give en fasestrøm på godt 2400 ampere ved 3x400V!

Jeg har ikke lige et bud på kvadratet på det kabel, men jeg vil godt lige have en mindre kran til hjælp når ladestikket skal i :-)

  • 15
  • 0

Ja, hvis jeg kan huske formlerne er det 6kw oplader og 33% tab? - udelukkende i batteriet altså.

Det er vidst ikke kun telefonen der kan komme i stødet med den slags udstyr :)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten