En tur i mikrobølgeovnen gør gamle mursten klar til genbrug

Illustration: Scanpix

Genbrug af gamle mursten er efterhånden blevet en stor succes. Efter en forsigtig start i 2003 sendte virksomheden Gamle Mursten sidste år omkring 3,7 millioner afrensede mursten ud til byggerier i hele landet. Og efterspørgslen er stigende, fordi der laves miljøregnskaber for stadigt flere nye byggerier.

Men der er to udfordringer for succesen: Gamle Mursten kan kun genanvende sten fra bygninger, der er opført, før man i 1960’erne erstattede kalkbaserede murermørtler med cementbaserede.

Cementmørtel er nemlig så stærk, at mekaniske afrensnings­metoder ødelægger stenene. Derfor vil man på et tidspunkt få svært ved at finde flere mursten. Den anden udfor­dring er, at når de genbrugte mursten mures ind i nybyggerier, så sker det i langt hovedparten af tilfældene ved brug af cementbaserede mørtler, som umuliggør endnu en omgang direkte genbrug.

Cementbindinger skal sprænges

I dag kan mursten, der er blevet muret op med cementbaserede mørtler kun genanvendes ved at knuse dem og bruge dem som fyld i bærelag under veje og pladser.

Men nu har Teknologisk Institut (TI) og A/S Bachmanns Teglværk fået 1,6 mio. kr. fra ­Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) til at ­udvikle et alternativ.

»I dag tester vi hærdet mørtel ved at varme små bitte prøver op til over 1.000 grader for at sprænge cementbindingerne. En af vores kolleger kom så på, at man kunne bruge den samme metode til at fjerne cementbaseret mørtel fra mursten,« fortæller Abelone Køster, der er faglig leder i TI’s murværksafdeling.

TI har allerede testet, at opvarmning gør mørtlen så porøs, at den kan afrenses mekanisk, ligesom Gamle Mursten gør i dag. Men det toårige udviklingsprojekt, som har et samlet budget på 3,4 mio. kr., skal gøre ideen til et konkret produkt – blandt andet ved at se på, hvordan man kan minimere energiforbruget til afrensningen.

»Vi ved, at vi kan smadre bindingerne med mikrobølgeopvarmning, men vi behøver nok ikke at gå helt op til 1.000 grader. Så vi skal finde ud af, hvor lav en temperatur, der er tilstrækkelig, og finde en måde, så vi kan opvarme mørtlen så selektivt som muligt i stedet for at opvarme hele stenen,« forklarer hun.

En udfordring med mikrobølgeopvarmning er, at både stenenes og mørtlens di-elektriske egenskaber ændrer sig under opvarmningen. Derfor vil TI kombinere mikrobølgerne med traditionel opvarmning og teste sig frem til de optimale opvarmningskombinationer for forskellige typer mørtler.

Mørtel kan måske også genbruges

At få energiforbruget og omkostningerne ned er afgørende for, om det vil give økonomisk og miljømæssig mening at rense mursten fra byggeri opført fra 1960’erne og frem. Derfor ser TI desuden på alle de positive sideeffekter, som mikrobølgemetoden kan tænkes at have.

»I dag kan du ikke bruge den afrensede mørtel til andet end vejfyld. Men hvis man opvarmer mørtlen, reaktiverer man jo faktisk kalkpartiklerne, så det kan være at mørtlen i sig selv får en værdi – i hvert fald som tilslag i ny mørtel, hvor man så kan minimere indholdet af bindemidler,« siger Abelone Køster.

Claus Juul Nielsen, der er direktør hos Gamle Mursten og opfinder af virksomhedens udstyr til maskinrensning af stenene, roser projektet, men har også et par forbehold.

»Lykkes deres projekt, vil det åbne for et meget større marked for genbrug af mursten. Men det bliver spændende, om de nye mursten har en kvalitet, der gør det muligt at rense mørtlen af uden at ødelægge stenene,« siger han.

Finder TI den rette opskrift på mikrobølgemetoden, kan det ikke blot føre til øget genbrug af mursten i Danmark, men også i resten af Europa, hvor cementbaserede mørtler er blevet brugt endnu tidligere og i højere grad end i Danmark.

Korrigeret: I den første udgave af artiklen, stod der, at Gamle Mursten genbrugte 45 mio. sten om året. Det var en fejl. Det korrekte tal er omkring 3,7 mio. stk.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Når vi nu snakker mere og mere om genbrug af materialer, er det så ikke hensigtsmæssigt at få indført kalkmørtel igen? Hvilke fordele har cementmørtel?

  • 2
  • 0

I den tid hvor ren kalkmørtel er blevet erstattet af kalk-cementmørtel er der sket en udvikling af det murede byggeri. KC-mørtel er stærkere en ren K-mørtel og det har muliggjort at murtykkelsen har kunnet reduceres og i dag er stort set alt murværk halvstens skalmur (108 mm). Sammenlign med en 800 års gammel kirkemur eller en gammel slotsmur som kan være metertykt massivt murværk.

Med venlig hilsen Peter Vind Hansen

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten