Tunnelteknologi fra Musk skal øge borehastigheden 5-10 gange

Donald Trump er ikke den eneste, for hvem Twitter er den foretrukne kommunikationskanal. Elon Musk har excelleret i lige netop den disciplin i årevis, og ofte har det været med slørede hentydninger, som skulle gøre både pressen og kommende kunder nysgerrige.

Den seneste Twitter-storm fra Elon Musk omhandler The Boring Company. Twitterbeskederne har det blandt andet lydt:

'Trafik gør mig vanvittig. Jeg vil bygge en tunnel-bore-maskine og bare begynde og grave …'

og

'Jeg tror at tunneler er nøglen til at få løst byernes trafikaos. At sidde fast i trafikken ødelægger din sjæl. Selvkørende biler vil faktisk bare gøre det værre ved at gøre bilkørsel billigere.'

Læs også: Vil Elon Musk nu grave sig ud af bilkøerne?

SpaceX har flere bygninger på hver sin side af den store gennemfartsvej Grenshaw Boulevard. Nu er Elon Musk muligvis ved at bore en gangtunnel under vejen. Illustration: Google Earth

Der har løbende været historier om, at Musk vil begynde at grave inden for et måned. Men kritikere har peget på, at manden ikke har nogen som helst godkendelse på plads fra myndighederne i Los Angeles, hvor den første tunnel angiveligt skal starte.

Den 25. januar tweetede Musk, at selve boreprocessen vil starte inden for én måned.

Det starter med et hul

Men nu tyder meget på, at han faktisk allerede er gået i gang med at bore. Det skriver Wired.

I første omgang er det måske ikke så meget en tunnel, men bare et hul, der skal bruges som startpunkt. Indtil videre er hullet cirka 16 meter langt, 10 meter bredt og 5 meter dybt. Sådan et hul kan sagtens være udgangspunkt for en boret tunnel. Ingen har dog endnu set noget boreudstyr blive sænket ned i hullet.

Læs også: Universiteter konkurrerer om bedste Hyperloop-teknologi

Stedet er måske heller ikke så oplagt, hvis tidligere tanker om at gøre noget ved trafikken i Los Angeles skal føres ud i livet. Det er nemlig placeret på grunden, hvor SpaceX’ hovedkvarter ligger - i forstaden Hawthorne.

Meget tyder derfor på, at Musk er i gang med at bore en gangtunnel for ansatte i SpaceX. Der skulle have været forhandlinger med bystyret om at bygge en gangbro over en befærdet vej, så nu spekuleres der på, om Musk har fået lov til at bore en tunnel i stedet for.

Det kan der godt være brug for, da tre medarbejdere alene i sidste måned blev ramt af biler.

Transport i 3D

På den netop overståede testweekend for Hyperloop-teknologier argumenterede Elon Musk for, at vejtransport skal gå fra at være 2D - altså en vej på Jordens overflade - til 3D, og her mente han, at det bedst kan lade sig gøre under jorden.

At bore en tunnel, især under en storby, er både dyrt og tidskrævende. Derfor har Musk en plan om at øge borehastigheden 5 til 10 gange. Men i vanlig Musk-stil, kom han ikke nærmere ind på, hvordan det skulle ske.

Læs også: Elon Musk: Om 3-6 måneder er Tesla næsten selvkørende

Kritikere peger også på, at en tunnel til mere trafik langtfra er, hvad borgerne i Los Angeles har brug for. Her lever man også under den simple regel, at hvis der er plads på vejene, så stiger trafikken tilsvarende.

Så hvad Elon Musk har gang i, er der ingen som rigtigt ved.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der er i min bog ingen tvivl om, at Elon Musk vil koble tunnelbygning med sit Hyperloop projekt (højhastigheds persontransport i nær vakuum). Den første tunnel vil jeg vædde på går fra SpaceX til LAX (flere hentydninger på Twitter). Det hele skal ses i Elons svimlende perspektiv om at kolonialisere Mars.

Space X + Hyperloop + Boring Company + Teslas solcelle og energilagringssystemer + eldrevne transportsystemer. Der gror en rum-revolution lige under vores fødder. Kan I se det? Det bliver stort, og det bliver disruption som vi aldrig har set det før. Glæder mig allerede.

 • 15
 • 4

den angiveligt 5 - 10 gange forøgede borehastighed? Nåeh, det vil Musk ikke sige noget om. Hvorfor så overhovedet i et fagblad bruge krudt på det - endsige bruge det i overskriften+

 • 8
 • 5

Musk har ikke sagt det i nogen artikel. Han sagde det i en tale til de studenterteams som sidste weekend konkurrerede om at bygge den bedste pod til fremtidens hyperloop.

Her sagde han, at han mente man kunne øge hastigheder med mellem 500 og 1000 procent.

 • 1
 • 1

Kennedy havde jo dybest set heller ikke nogen ide om hvad han gjorde - men alligevel lykkedes det at sende mænd til månen.

Jeg havde skrevet en uddybning, men den blev smidt væk af 300-sek redigeringsreglen...

I mindst 3 tidligere tilfælde, hvor musk har fundet på noget, har han haft en vision for, hvordan det skal realiseres:

1) Space X: Normalt bliver raketter til ved at udhule en solid blok af high-grade aluminium. Space X blev funderet på at svejse skroget sammen og spare >95% af råmaterialet.

2) Tesla: Lav fundamental pris på råvarer til batterier, og ekstrem industrialisering af den mest gængse type - AA (ved godt Tesla batterierne er lidt anderledes, men ca. samme format), som automatisk giver en veldefineret kølekanal

3) Hyperloop: Grundidéen, det tomme rør med meget lavt tryk er lidt et Columbusæg ifht. både vacuum og skinnebaserede (inkl. maglev) systemer. Her har han også en intim viden om batterisystemer og deres kunnen - i dette tilfælde at levere nok energi til at overvinde modstanden mellem stationer, når først vognen er accelereret.

I hans boreprojekt er der ikke umiddelbart nogen synergi til hans øvrige foretagener - heller ikke solceller eller PayPal - men blot et ønske om at tilbagelægge de 5 km til LAX uden at skulle traversere et motorvejskryds i 3 etager...

Men mon ikke han har fået samlet et team af super-skarpe specialister, som vil angribe dette problem fra alle sider med mere avancerede metoder en evolutionær produktudvikling inden for TBM..?

 • 0
 • 0

Som Per Nielsen allerede er inde på... Han vil lave mini hooperloop mellem SpaceX bygninger, og dernæst til LAX.

Den skal primært bestå som udstillingsvindue for at det virker i det små. (også selvom det foregår i en tunnel under jorden)

Jeg tror ikke vi skal se en version der kan transportere biler(Tesla'er), men udelukket person/internt fragt.

Men, held og lykke med myndighederne, de er vist de største hæmsko lige for

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten