Tunnelsystem vil aflaste trængte schweiziske storbyveje
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Tunnelsystem vil aflaste trængte schweiziske storbyveje

Ubemandede underjordiske fragtvogne skal afløse de tusindvis af lastbiler, der hver dag kører ind og ud af schweiziske byer. Sådan lyder visionen fra et schweizisk firma, der med en stribe store partnervirksomheder vil have den første delstrækning klar i starten af 2030’erne.

I første omgang skal projektets tunnel strække sig 67 km under Zürich og de tilstødende byer, hvorefter virksomheden bag planerne hævder at ville udbygge systemet til et større netværk af tunneler. Tunnelerne skal bringe varer rundt mellem distributionscentre, hvor mindre varebiler kan hente dem og fordele dem i byen.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Illustration: MI Grafik

»Ideen er jo god, men det er en stor opgave at bygge fra ‘scratch’, og for at få det op i skala er det næsten nødvendigt at ledsage det med lovgivning eller anden regulering. Ellers fortsætter folk sandsynligvis, som de plejer,« påpeger Søren Have, chefkonsulent for transport- og logistikrådgivning hos Rambøll.

Han påpeger, at systemet er en videreudvikling af konceptet, der er kendt som citylogistik. Her taler man typisk om systemer, hvor varebiler henter varer i distributionscentre uden for byen, hvorefter en enkelt bil kan have alle pakker til et område med videre og spare byen for flere køretøjer, samtidig med at modtagerne slipper for at få deres leverancer fordelt over hele dagen.

Søren Have fremhæver, at citylogistik generelt kan være effektivt til at mindske mængden af biler, blandt andet fordi man som tommelfingerregel kan regne med, at 80 pct. af varetrafikken i dag genereres af 20 pct. af godset. Det gælder blandt andet, når en tøjbutik i centrum af en by i løbet af en dag får leveret få varer fra en stribe forskellige leverandører.

Københavnsk projekt på vej

Det bliver gjort i blandt andet Storbritannien og Holland ved hjælp af alt fra lastbiler og elcykler til forsøg med metrostrækninger, der ligger øde hen om natten. I København er et projekt støttet af blandt andre EU i gang med at indføre et lignende system med en eldreven lastbil, der fordeler pakker i byen.

Projekter som det er ifølge Søren Have et bedre bud på, hvordan citylogistik kan indføres i byer som København.

»I eksisterende bymiljøer tror jeg mere på de inkrementelle tiltag. Det giver for eksempel mening at starte med et lille område med butikker på Strøget, og så få det til at vokse organisk. Så er det også muligt at droppe det igen, hvis det ikke lykkes, uden at man har brugt penge på flere kilometer skinner under jorden,« konstaterer Søren Have.

Han fremhæver derfor gradvise løsninger såsom postbilerne, der kunne bringe varer fra supermarkeder og pakker ud på samme tur.

Prisen for den første delstrækning af det schweiziske projekt forventes at være omkring 24 mia. danske kroner.

Det er jo efterhånden slået fast at de selvkørende biler er på vej og de førende firmaer regner med at de er på plads om 5-10 år. Allerede nu ser man selvkørende buser på campusområder, parker etc. der tøffer afsted med lav hastighed blandt folk.

http://ing.dk/artikel/foererloese-busser-k...

Artiklens ide med små enheder med plads til to EUR-paller er en god ide, men det, at de skal hen til et center og ikke selv kører direkte hen til slutbrugeren er ikke så smart. Derfor burde man lave en hybrid mellem bussen fra ovenstående link og deres vogn med plads til to paller.

I København kunne man måske forstille sig en tunnel fra yderkanten af byen og ind til centrum, måske med nogle forgreninger. Her sender man så de små droner igennem tunnelen og de tager en elevator til overfladen der hvor de er tættest på deres destination. Når de når overfladen kører de som selvkørende droner hen til deres destination.

Men mit bud er at tunnelen faktisk bliver overflødig, da de fleste butikker nok vil få en dør, der er stor nok til at en drone kan gå igennem den og automatisk selv læse pallerne af. Grunden til at det er vigtig, at det skal ske automatisk, er at det skal forgå om natten, hvor der er massere af plads på vejene. Da disse droner vil være eldrevet og små, kommer de ikke til at forstyre nattesøvnen til byens beboere eller øvrig trafik.

Det jeg forsøger at give udtryk for, er at nye teknologier kommer til at give artiklens løsning kamp til stregen... især med en pris på 24 mia.

  • 1
  • 3

Tænker nogle gange på at det kunne være fedt hvis udgravning af tunneler blev billigt nok til at man kan flytte trafik ned i dybet hvor den ikke skæmmer og larmer, hvor der er masser af plads og hvor den er uafhængig af vejret.

F.eks. er haver i det østlige Aalborg i en eller anden grad defineret ud fra hvor langt der til motorvejen til Limfjordsforbindelsen - nu er der så blevet reserveret arealer i den vestlige kant af Aalborg også, så kan de også få fornøjelsen af trafiksuset.

  • 1
  • 0

det, at de skal hen til et center og ikke selv kører direkte hen til slutbrugeren er ikke så smart


Nu er det jo sådan at de fleste ting kommer langvejs fra. Og fra mange forskellige fabrikerer.
Det vil ikke fungere hvis der skulle flere hundrede små autonome varebiler ud til et mejeri og hente mælk hver nat. For derefter, hver især, at køre hundrede kilometer til de butikker den skal levere til. Og det samme for alle andre fabrik/producent i landet.
For slet ikke at tale om ting der kommer fra Tyskland. Eller Kina!
Det vil slet ikke hjælpe på det overordnede problem med trafik og energiforbrug.
Hvis store mængder skal transporteres over store afstande (Og det skal næsten alt), så vil Point-To-Point transport blive ineffektiv.
Derfor vil central distribution nok fortsat være ret smart.

Et system som det foreslåede tunnel system har den fordel at det kan bruges hele døgnet, uden at belaste den øvrige infrastruktur med alt det gods. Derved undgår man at skulle dimensionere distributions infrastruktur ud fra nogle store spidsbelastnings situationer som vil opstå hvis man kun havde nogle få timer i døgnet til at klare opgaverne på.
Det vil gøre det samlede system billiger, mindre og mere miljøvenlig.

MVH
Thomas Lodberg

  • 3
  • 1