Ubemandede underjordiske fragtvogne skal afløse de tusindvis af lastbiler, der hver dag kører ind og ud af schweiziske byer. Sådan lyder visionen fra et schweizisk firma, der med en stribe store partnervirksomheder vil have den første delstrækning klar i starten af 2030’erne.
I første omgang skal projektets tunnel strække sig 67 km under Zürich og de tilstødende byer, hvorefter virksomheden bag planerne hævder at ville udbygge systemet til et større netværk af tunneler. Tunnelerne skal bringe varer rundt mellem distributionscentre, hvor mindre varebiler kan hente dem og fordele dem i byen.
Artiklen fortsætter efter grafikken
»Ideen er jo god, men det er en stor opgave at bygge fra ‘scratch’, og for at få det op i skala er det næsten nødvendigt at ledsage det med lovgivning eller anden regulering. Ellers fortsætter folk sandsynligvis, som de plejer,« påpeger Søren Have, chefkonsulent for transport- og logistikrådgivning hos Rambøll.
Han påpeger, at systemet er en videreudvikling af konceptet, der er kendt som citylogistik. Her taler man typisk om systemer, hvor varebiler henter varer i distributionscentre uden for byen, hvorefter en enkelt bil kan have alle pakker til et område med videre og spare byen for flere køretøjer, samtidig med at modtagerne slipper for at få deres leverancer fordelt over hele dagen.
Søren Have fremhæver, at citylogistik generelt kan være effektivt til at mindske mængden af biler, blandt andet fordi man som tommelfingerregel kan regne med, at 80 pct. af varetrafikken i dag genereres af 20 pct. af godset. Det gælder blandt andet, når en tøjbutik i centrum af en by i løbet af en dag får leveret få varer fra en stribe forskellige leverandører.
Københavnsk projekt på vej
Det bliver gjort i blandt andet Storbritannien og Holland ved hjælp af alt fra lastbiler og elcykler til forsøg med metrostrækninger, der ligger øde hen om natten. I København er et projekt støttet af blandt andre EU i gang med at indføre et lignende system med en eldreven lastbil, der fordeler pakker i byen.
Projekter som det er ifølge Søren Have et bedre bud på, hvordan citylogistik kan indføres i byer som København.
»I eksisterende bymiljøer tror jeg mere på de inkrementelle tiltag. Det giver for eksempel mening at starte med et lille område med butikker på Strøget, og så få det til at vokse organisk. Så er det også muligt at droppe det igen, hvis det ikke lykkes, uden at man har brugt penge på flere kilometer skinner under jorden,« konstaterer Søren Have.
Han fremhæver derfor gradvise løsninger såsom postbilerne, der kunne bringe varer fra supermarkeder og pakker ud på samme tur.
Prisen for den første delstrækning af det schweiziske projekt forventes at være omkring 24 mia. danske kroner.
