Tunnelbyggeri: Sværm af robotter erstatter borebisser
Ingen håndværkere fik snavs på hænderne, da et engelsk robotfirma etablerede en seks meter lang tunnel med en højde og bredde på to meter.
I stedet stod robotter for processen helt fra de geotekniske undersøgelser, udgravning og til konstruktion af tunnelen.
Projektet blev udført på en testfabrik for det statslige britiske jernbaneselskab, Network Rail, som satser på at kunne udnytte teknikken, når et stort antal jernbanetunneller fra 1800-tallet skal renoveres og udvides.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
enig mht. potentiel udnyttelse af spildevands-ledninger... jeg har bare svært ved at forestille mig hvordan problemstillingen med rodvækst i ældre ledninger kan håndteres samtidigt med data-kabler i samme ledninger. Naturligvis kunne man optimalt trække fremtidens kommunikationskabler i fbm. strømpeforinger af de renoverings-modne ældre spildevandsledninger.
Findes der i dag udstyr, der kan bore og fore en servicekanal på 28 cm i diameter
Ja...
Kommer de skridtet videre og får lavet udstyr, der kan arbejde ud til siden fra disse kanaler, sådan som deres plan lægger op til, kan vi også pludselig koble ind på disse hovedstrækninger i byen uden at grave ned til dem. I stedet graver man ud fra kanalen og op til det, der skal tilsluttes (evt. fra en parallel “arbejdskanal”, da den første kanal jo nok i mellemtiden er blevet fyldt op med kabler).
Det er her det halter. Det er helt trivielt at lave boringer i eksempelvis 10 meters dybde med helt almindelige maskiner til styret underboring. Hvis du vil have det foret, så trækker du bare et ø28 cm rør derned og kalder det foring.
Du skal dog regne med en række udfordringer. Eksempelvis vil det blive fyldt med vand og mudder. Umuligt at undgå. De steder der ikke er fyldt vil i stedet blive angrebet af rotter og andre gnavere. Der er også at forskellige typer kabler ikke må ligge sammen.
Men størst af alt, så er der ingen løsning på hvordan man tilslutter eksempelvis et fiberkabel til et hovedkabel uden plads til at en mand kan arbejde. Hvis du kan lave en robot der kan det, så er du allerede på vej til rigdom :-)
Husk også at vi allerede har et sådant netværk af tunneller men at ingen gider bruge det. Det er kloakerne og de har faktisk tilbudt at man kunne få lov til at trække fiberkabler i hovedårene. Men det er simpelthen ikke det værd i forhold til ulemperne og fordi det faktisk er relativt billigt at grave et nyt trace.
Men ideen er jo netop, at robotterne bygger røret, inden det bores/tømmes?
Findes der i dag udstyr, der kan bore og fore en servicekanal på 28 cm i diameter?
Kan de få bare denne del af projektet til at fungere, lyder det som en gave fra oven. Tænk på alt det vejarbejde, der kan spares i byer, hvis man med sådan et stykke udstyr kan etablere hovedstrækningerne i et underjordisk netværk af servicekanaler, hvori der kan trækkes elkabler, lysledere og så videre.
Kommer de skridtet videre og får lavet udstyr, der kan arbejde ud til siden fra disse kanaler, sådan som deres plan lægger op til, kan vi også pludselig koble ind på disse hovedstrækninger i byen uden at grave ned til dem. I stedet graver man ud fra kanalen og op til det, der skal tilsluttes (evt. fra en parallel “arbejdskanal”, da den første kanal jo nok i mellemtiden er blevet fyldt op med kabler).
Det er muligt, at projektet er et fantasiprojekt, men hvis det kommer til at fungere, har det anvendelsesmuligheder, der rækker langt ud over den påtænkte anvendelse.
Interressant artikel. Det synes mig, at de problemstillinger der er i denne metode er langt mere lavpraktiske end f. eks. Musks Hyperloop. Risikovurderingerne i forbindelse med borepersonalet er jo problematiske, så hvad er risikofaktoren for en robot? Nul? Kan en robot arbejde ved en evt. vandindtrængning? Hvis de skal renovere allerede eksisterende tunnelrør, må det kunne gå tjept, der er allerede skinner til at bortfjerne materiale.
Jeg synes generelt at det vil være mere intresant at ING. laver dybdtegående artikler om teknologier der findes i virkeligheden .
Hvis jeg bare vil underholdes eller være i drømmeverden så vil jeg hellere læse om det i Ilustret Videnskab.
Jeg synes det eks vil være oplagt at afsøge hvad boring company kan og hvorfor den metode ikke er langt mere udbredt allerede.
Hvilke tekniske udfordringer har boring company og hvilke fordele har den metode frem for trationelle tundel boremaskiner?
Måske er det muligt og kan støtte eksisterende metoder.
Borebisserne var i 1995 årsag til "vitsen der ikke dø" (nu kendt som Kattegatforbindelsen).
En nanobot-udgave vil måske egne sig til tandlægen: skyl mund med NB, så klarer de rodbehandlingen.
Måske er det muligt og kan støtte eksisterende metoder.
Ser vi på et projekt som storebælt, tror jeg ikke det er noget robotterne kan klare. De boremaskiner man har i dag, er ikke kun boremaskiner, de anbringer også tunnelrør, og forsøger at sikre det er tæt.
Men måske kan de klare helt andre typer opgaver, som f.eks. at bore tværtunellerne. Disse måtte man grave i hånden.
Tja, de skal jo have bygget den 6 meter lange "tunnel", der er vist på øverste billede. Men det ligner da ikke deres Futurama-verden i salgsvideoen. Ikke engang lidt.
Og hvorfor er det så moderne med en robo-speaker? Selv rigtige men-ne-sker ø-ver sig i at ta-le som en ro-bot.
Er vi enige om at dette er en salgstale for en ikke-eksisterende robotsværm? Har de andet end er idéer og 3D renderinger? Jeg kan ikke finde ét foto på nettet.