Tungmetaller i kroppen kan forstærke udviklingen af antibiotikaresistente bakterier

Bly er blandt andre tungmetaller blevet kædet sammen med dannelsen af antibiotikaresistente bakterier i menneskekroppen i et nyt studie fra University of Wisconsin. Illustration: Alchemist-hp | Wikimedia Commons

Kontakt med tungmetaller såsom bly, kviksølv og sølv kan skabe antibiotikaresistente bakterier, viser et nyt studie fra University of Wisconsin.

Forskerne har undersøgt 695 mennesker ved at tage prøver af hud, i næsen, spyt og afføring, ifølgeScientific American.

Studiet viser også, at det oftest er personer, der bor i tætbefolkede områder, der bærer på bakterierne. Det er også her, eksponeringen for tungmetaller er størst.

Hos 34 procent af de undersøgte fandt forskerne antibiotikaresistente bakterier. Dem med højest koncentration af bly i urinen havde over 50 procent forekomster af antibiotikaresistente bakterier.

Ifølge en artikel fra Journal of Applied Microbiology, så skyldes det, at bakterierne opbygger modstandsdygtighed mod effekten fra tungmetallerne. Og det er de samme egenskaber, der hjælper dem i kampen mod antibiotika.

Studiets resultater bakkes op af forskere, der arbejder med antibiotikaresistente bakterier verden over.

»Koblingen mellem tungmetaller og antibiotikaresistens illustrerer, hvorfor man ikke kun kan kigge på menneskelig sundhed, veterinær sundhed eller på miljøet som separate ting. Det hele er kædet sammen,« fortæller Michiel Vos, mikrobilog ved University of Exeter, til Scientific American omkring University of Wisconsins resultater.

Ifølge Scientific American, så er dødsfald relateret til antibiotikaresistente bakterier i stigning, og slog i 2019 i omegnen af 1,27 millioner mennesker ihjel.

Studiet blev første gang publiceret i tidsskriftet ‘Environmental Epidemiology’ i december 2021, og er et af de første studier, der viser en sammenhæng mellem tungmetaller og antibiotikaresistens i menneskekroppen.