Mens vi taler om elbiler, og om hvorfor der ikke er flere af dem i Danmark, så er interessen for alternativer til benzin og diesel ved at flytte op i de tungere klasser af køretøjer.
Tesla har i flere år haft en elektrisk lastbil på tegnebrættet, og sidste år blev Tesla Semi så afsløret. Det er ikke en hvilken som helst lastbil, men en model, der kan trække de helt store læs – det som amerikanerne kalder en 'class 8 truck', hvilket er den næsttungeste klasse i USA, bortset fra specialkøretøjer. Flere prototyper på modellen er allerede blevet set på de amerikanske veje.
Læs også: Daimler præsenterer eldrevet lastbil
Nu tyder meget på, at en Semi-lastbil er begyndt at transportere batteri-pakker mellem Teslas batterifabrik i Nevada og fabrikken i Fremont, hvor blandt andet Tesla 3 bygges. Det skriver blandt andet Eltrek.
Og hvordan kan det så konkluderes, at Tesla Semi kører med gods? Jo, når den tidligere er blevet set, har det vist sig, at hjulene let kommer til at spinne, når den sætter i gang. Men med gods om bord er det ikke et problem, og der tales om fine accelerationer.
Læs også: Tesla på vej med lastbil
Rækkevidden for Tesla Semi skulle være helt op til 800 km. Da der kun er cirka 416 km mellem Gigafabrikken og Fremont, skulle det være en smal sag. Men Tesla Semi er også blevet set på en hurtigladerstation omkring 200 km fra Fremont for at 'tanke op'. Noget kunne derfor tyde på, at el-lastbilen endnu ikke har fået den fulde batterikapacitet.
En engageret amerikaner har filmet lastbilen på motorvejen og lagt videoen ud på Youtube.
Norge satser på brint
Norge er blevet kendt som det land i verden, hvor elbiler til persontransport er blevet hurtigst udbredt. Og når det gælder den tunge transport, har dagligvaregrossisten Asko nu taget sagen i egen hånd.
I samarbejde med det norske forskningsinstitut Sintef har virksomheden lagt en plan for, hvordan alle dens lastbiler i 2026 vil være 100 procent bæredygtige. Det har også ført til, at der er blevet installeret 9.000 kvadratmeter solceller på taget af virksomhedens lagerbygninger i Tiller uden for Trondheim.
Læs også: Tyskland satser stort på brint til transport
En del af den strøm, som solcellerne producerer bliver nu omdannet til brint, hjulpet af strøm fra elnettet. Brinten skal testes på fire tunge lastbiler, som har fået installeret brændselsceller.
Brinttankstationen er leveret af den norske teknologileverandør NEL Hydrogen, som også er etableret i Danmark via ejerskabet af det tidligere H2Logic i Herning.
Lastbilen bliver bygget på bestilling fra Asko af Scania.
Læs også: Brintbranchen: Læg afgifter på bilers CO2-udledning
I den norske nationalplan for vejtransport står der, at 75 procent af alle nye langdistancebusser og 50 procent af alle nye lastbiler i 2030 skal være nulemissionskøretøjer og Steffen Møller-Holst, der er brintforsker og markedsdirektør for brintteknologi hos Sintef, tror, at mange af disse bliver brændselscellekøretøjer drevet af brint. Også når det gælder skibe og jernbane tror han på brint:
»Det er ikke utænkeligt, at brintteknologi kommer til at reducere CO2-udslippet både når det gælder vej, hav, og jernbanetransport,« siger har til Sintefs nyhedsbrev.
Asko er forøvrigt en af de virksomheder, der har forudbestilt Teslas Semi-lastbil.
