»Det er tudetosset, det her!« siger en frustreret teknik- og miljøchef i brændstofleverandørernes brancheforening, Drivkraft Danmark, Michael Mücke Jensen.
Han siger det med udsigt til, at hans medlemmer næste år – og kun dette ene år – skal opfylde et direktiv-krav, som indebærer, at virksomhederne tilsammen enten skal købe op til 200.000 kubikmeter syntetisk biodiesel, der primært er lavet på omdiskuteret palmeolie – eller købe rettigheder til CO2-reduktioner, der er opnået i forbindelse med udvinding af råolie i typisk Rusland og Mellemøsten.
- emailE-mail
- linkKopier link

- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Sikke da noget sludder!! Hvis man fulgte den parole kørte vi alle rundt i Ford T. Måske forskning kunne forbedre teknologien så prisen kom ned.Syntetisk benzin har man kunnet fremstille i hvert fald de sidste 90 år. Forskning vil næppe bringe meget nyt.
Ja, elektrofuels er dyrt. Men der er ikke nogen vej uden om. Der vil ikke være nok biobrændsler til rådighed. Og så må vi sætte afgiften på fossil brændsel op, så elektrofuels bliver konkurrencedygtige. Men det vigtigste er at vi får resten af verden med også. Det vi gør i Danmark har kun moralsk betydning og som inspiration for andre.
Syntetisk benzin har man kunnet fremstille i hvert fald de sidste 90 år. Forskning vil næppe bringe meget nyt. Så man har også viden til at beregne hvad det vil koste at fremstille elektrofuel. Hertil skal man gangske vist anvende brint fremstillet af stærkt variabel vindmøllestrøm. De historiske variationer i denne kender man. Så man må også kunne beregne en realstisk brintpris, der jo omfatter prisen for et lager, kompressorer mm. idetr selve synteseprocessen aldrig vil kunne fungere som vinden blæser. Nå ja og så skal vi joo også have noget kuldioxid. Man ved, hvad det koster at trække denne ud af kraftværksrøg. Og det er dyrt. Man kan også få en stærkt begrænset mængde kuldioxid fra biogasanlæg spredt ud over hele landet. Men det lader sig regne ud, hvad det vil koste, at opsamle og rense denne til synteseformål. Jeg gætter på at Haldor Topsøe må have et par ingeniører, der i løbet af en månes tid vil kunne udarbejde et prissat projektforslag. Og er helt overbevist om, at dette vil vise, at al snak om elektrofuels er noget fordrukkent alternativt børnehave sludder.
Brug dog hellere pengene i forskning på syntetisk benzin. Vi har gennem årene fra omkring 2010- kunne læse her på Ingeniøren hvordan forskning i a lave syntetisk benzin af el (vindmølle strøm) gik fremad.
Hvis regeringen vil have samme afgift på syntetisk brændstof, som de idag har på fossil brændstof, så vil det blive så dyrt at kun meget få vil have råd til det. Men vi kan selvfølgelig vælge at hæve skatterne og afgifterne på andre områder, så det kan dække det tab i statskassen.
Palmeolie som brændstof i containerskibe og lastbiler, fint så kan man komme de habitatløse orangutanger på dåse.
https://redorangutangen.dk/trusler-mod-orangutangen/palmeolie/
mvh Bjørn Asser Hansen
Brug dog hellere pengene i forskning på syntetisk benzin. Vi har gennem årene fra omkring 2010- kunne læse her på Ingeniøren hvordan forskning i a lave syntetisk benzin af el (vindmølle strøm) gik fremad. Senest om et semiskala forsøg i Ålborg.
Gør iblandingskravet til et krav et krav om ægte bærdygtig benzin, når dette er nede i realistisk prisleje.
At bruge landbrugsjord til at fixe et problem med C02 lyder bare som endnu en dårlig Molbo historie, der bare forværer biodeversitets udfordringerne
Hvad er fordelen ved at bruge rapsolie i stedet for palmeolie? Så vidt jeg har læst mig til, får man langt mere udbytte fra samme areal i en palmeolie-plantage i forhold til raps. (Selvfølgelig skal palmeolien dyrkes og udvindes bæredygtigt, hvilket ofte ikke er tilfældet i dag.)