»Tudetosset« EU-lov sender tonsvis af palmeolie-diesel ind i danske biler næste år

Plus3. oktober 2019 kl. 05:187
»Tudetosset« EU-lov sender tonsvis af palmeolie-diesel ind i danske biler næste år
Illustration: Graig og Wikimedia Commons.
Brændstofleverandørerne og Det Økologiske Råd er begge dybt frustreret over biobrændstof-direktivets 2020-krav, der kun gælder i ét år og derfor bliver uden klimaeffekt og meget dyrt.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Det er tudetosset, det her!« siger en frustreret teknik- og miljøchef i brændstofleverandørernes brancheforening, Drivkraft Danmark, Michael Mücke Jensen.

Han siger det med udsigt til, at hans medlemmer næste år – og kun dette ene år – skal opfylde et direktiv-krav, som indebærer, at virksomhederne tilsammen enten skal købe op til 200.000 kubikmeter syntetisk biodiesel, der primært er lavet på omdiskuteret palmeolie – eller købe rettigheder til CO2-reduktioner, der er opnået i forbindelse med udvinding af råolie i typisk Rusland og Mellemøsten.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
4. oktober 2019 kl. 21:55

Ja, elektrofuels er dyrt. Men der er ikke nogen vej uden om. Der vil ikke være nok biobrændsler til rådighed. Og så må vi sætte afgiften på fossil brændsel op, så elektrofuels bliver konkurrencedygtige. Men det vigtigste er at vi får resten af verden med også. Det vi gør i Danmark har kun moralsk betydning og som inspiration for andre.

5
4. oktober 2019 kl. 00:44

Syntetisk benzin har man kunnet fremstille i hvert fald de sidste 90 år. Forskning vil næppe bringe meget nyt. Så man har også viden til at beregne hvad det vil koste at fremstille elektrofuel. Hertil skal man gangske vist anvende brint fremstillet af stærkt variabel vindmøllestrøm. De historiske variationer i denne kender man. Så man må også kunne beregne en realstisk brintpris, der jo omfatter prisen for et lager, kompressorer mm. idetr selve synteseprocessen aldrig vil kunne fungere som vinden blæser. Nå ja og så skal vi joo også have noget kuldioxid. Man ved, hvad det koster at trække denne ud af kraftværksrøg. Og det er dyrt. Man kan også få en stærkt begrænset mængde kuldioxid fra biogasanlæg spredt ud over hele landet. Men det lader sig regne ud, hvad det vil koste, at opsamle og rense denne til synteseformål. Jeg gætter på at Haldor Topsøe må have et par ingeniører, der i løbet af en månes tid vil kunne udarbejde et prissat projektforslag. Og er helt overbevist om, at dette vil vise, at al snak om elektrofuels er noget fordrukkent alternativt børnehave sludder.

4
3. oktober 2019 kl. 15:43

Brug dog hellere pengene i forskning på syntetisk benzin. Vi har gennem årene fra omkring 2010- kunne læse her på Ingeniøren hvordan forskning i a lave syntetisk benzin af el (vindmølle strøm) gik fremad.

Hvis regeringen vil have samme afgift på syntetisk brændstof, som de idag har på fossil brændstof, så vil det blive så dyrt at kun meget få vil have råd til det. Men vi kan selvfølgelig vælge at hæve skatterne og afgifterne på andre områder, så det kan dække det tab i statskassen.

2
3. oktober 2019 kl. 11:38

Brug dog hellere pengene i forskning på syntetisk benzin. Vi har gennem årene fra omkring 2010- kunne læse her på Ingeniøren hvordan forskning i a lave syntetisk benzin af el (vindmølle strøm) gik fremad. Senest om et semiskala forsøg i Ålborg.

Gør iblandingskravet til et krav et krav om ægte bærdygtig benzin, når dette er nede i realistisk prisleje.

At bruge landbrugsjord til at fixe et problem med C02 lyder bare som endnu en dårlig Molbo historie, der bare forværer biodeversitets udfordringerne

1
3. oktober 2019 kl. 09:13

Hvad er fordelen ved at bruge rapsolie i stedet for palmeolie? Så vidt jeg har læst mig til, får man langt mere udbytte fra samme areal i en palmeolie-plantage i forhold til raps. (Selvfølgelig skal palmeolien dyrkes og udvindes bæredygtigt, hvilket ofte ikke er tilfældet i dag.)