En kontaktlinse med indbygget trykmåler kan gøre livet lidt lettere for folk, der lider af øjensygdommen grøn stær. Linsen skal opereres ind i øjet, og så kan den ellers løbende vise trykket i øjet. Det er vigtigt i forbindelse med grøn stær, der netop skyldes eller i hvert fald har sammenhæng med forhøjet tryk i øjet.
Ubehandlet grøn stær kan gøre folk blinde, og på verdensplan er det den næststørste årsag til blindhed, kun overgået af grå stær. Flere end 65 millioner mennesker lider af sygdommen.
Linsen med trykmåler er udviklet af forskere fra Stanford University i USA, og med den i øjet bliver det noget nemmere at finde ud af, om trykket i øjet er så højt, at det kræver medicinsk behandling eller måske en operation.
Læs også: Forskere printer celler til ny nethinde på inkjet-printer
Den lille trykmåler er sådan set simpel nok. En lille kanal er åben i den ene ende og ender i et lille gasreservoir i den anden. Trykket i øjet og kapillærkraften presser væske ind i mikrokanalen, og jo højere tryk, desto tættere på gasreservoiret kommer øjevæsken. Trykket kan aflæses direkte på en skala.
Forskerne har afprøvet sensoren i griseøjne, og her fungerer den fint, fortæller de i en artikel i tidsskriftet Nature Medicine. Næste skridt er at teste trykmåleren hos mennesker.
Sensoren skal lægges ind i øjet ved en lille operation, men den slags er ren rutine nu til dags. Patienter med øjensygdommen grå stær får ofte implanteret en kontaktlinse – en såkaldt intraokulær linse. Det ville være oplagt at starte med at forsyne kontaktlinser, der alligevel skal indopereres hos patienter, der både har grå og grøn stær, med trykmåleren.
Læs også: Her er teknologien, der kan give blinde noget af synet tilbage
Sensoren kan aflæses ved at tage et billede med en smartphone, der er forsynet med en ekstra linse, der giver skarpere makrobilleder.
I dag måles trykket i øjet hos øjenlæger ved hjælp af et såkaldt tonometer, hvor man måler den kraft, der skal til for at trykke en lille del af hornhinden flad. Men dels er denne metode ret upræcis, dels skal man altså til lægen for at få målt trykket.
Trykket kan variere fra det ene øjeblik til det andet, for eksempel alt efter om man står eller ligger, og det ændrer sig ganske meget i løbet af et døgn. En sensor, der tillader folk med grøn stær at aflæse trykket på alle mulige tidspunkter og i forskellige situationer, vil gøre det meget lettere at holde et vågent øje med sygdommen, så man kan få den helt rette behandling.
