Trykmåler i øjet kan hjælpe folk med grøn stær

24. august 2014 kl. 19:007
Trykmåler i øjet kan hjælpe folk med grøn stær
Illustration: Mandel et al..
Med en simpel trykmåler implanteret i øjet kan patienter med grøn stær selv overvåge sygdommen. Med en adapter til en smartphone kan man tage nærbilleder af øjet og aflæse måleren.
Artiklen er ældre end 30 dage

En kontaktlinse med indbygget trykmåler kan gøre livet lidt lettere for folk, der lider af øjensygdommen grøn stær. Linsen skal opereres ind i øjet, og så kan den ellers løbende vise trykket i øjet. Det er vigtigt i forbindelse med grøn stær, der netop skyldes eller i hvert fald har sammenhæng med forhøjet tryk i øjet.

Ubehandlet grøn stær kan gøre folk blinde, og på verdensplan er det den næststørste årsag til blindhed, kun overgået af grå stær. Flere end 65 millioner mennesker lider af sygdommen.

Linsen med trykmåler er udviklet af forskere fra Stanford University i USA, og med den i øjet bliver det noget nemmere at finde ud af, om trykket i øjet er så højt, at det kræver medicinsk behandling eller måske en operation.

Dette billede af trykmåleren er taget med en iPhone, der er udstyret med en lille adapter over kameraet, så nærbilleder bliver skarpere. (Foto: Mandel et al.) Illustration: Mandel et al..

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Forskere printer celler til ny nethinde på inkjet-printer

Den lille trykmåler er sådan set simpel nok. En lille kanal er åben i den ene ende og ender i et lille gasreservoir i den anden. Trykket i øjet og kapillærkraften presser væske ind i mikrokanalen, og jo højere tryk, desto tættere på gasreservoiret kommer øjevæsken. Trykket kan aflæses direkte på en skala.

Forskerne har afprøvet sensoren i griseøjne, og her fungerer den fint, fortæller de i en artikel i tidsskriftet Nature Medicine. Næste skridt er at teste trykmåleren hos mennesker.

Sensoren skal lægges ind i øjet ved en lille operation, men den slags er ren rutine nu til dags. Patienter med øjensygdommen grå stær får ofte implanteret en kontaktlinse – en såkaldt intraokulær linse. Det ville være oplagt at starte med at forsyne kontaktlinser, der alligevel skal indopereres hos patienter, der både har grå og grøn stær, med trykmåleren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sensoren er otte millimeter i diameter. De små 'arme' sørger for at holde den på plads i øjet. (Foto: Mandel et al.) Illustration: Mandel et al..

Læs også: Her er teknologien, der kan give blinde noget af synet tilbage

Sensoren kan aflæses ved at tage et billede med en smartphone, der er forsynet med en ekstra linse, der giver skarpere makrobilleder.

I dag måles trykket i øjet hos øjenlæger ved hjælp af et såkaldt tonometer, hvor man måler den kraft, der skal til for at trykke en lille del af hornhinden flad. Men dels er denne metode ret upræcis, dels skal man altså til lægen for at få målt trykket.

Trykket kan variere fra det ene øjeblik til det andet, for eksempel alt efter om man står eller ligger, og det ændrer sig ganske meget i løbet af et døgn. En sensor, der tillader folk med grøn stær at aflæse trykket på alle mulige tidspunkter og i forskellige situationer, vil gøre det meget lettere at holde et vågent øje med sygdommen, så man kan få den helt rette behandling.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
25. august 2014 kl. 12:34

Det jeg netop forestiller mig kunne være en fordel ved en løbende trykmåling som beskrevet i artiklen er, at man måske kunne nedsætte forbruget af øjendråber, hvoraf nogle kan give ubehagelige bivirkninger. Derudover, at du hurtigere vil blive klar over, om trykudligningen fortsat virker.

Min egen grøn stær er forårsaget af selve behandlingen for nethindeløsninger og derfor ikke den typiske årsag. Du har givetvis sat dig godt ind i din egen problematik, men for andre er der lidt uddybende materiale her, samt hos Glaukomforeningen.https://min.medicin.dk/Sygdomme/Sygdom/53

4
25. august 2014 kl. 12:14

Jeg er opereret på begge øjne; en slags permanent trykaflastning, der sammen med øjendråber kan holde trykket nede. Øjenoperation var ikke slem, så der kan jeg kun give dig ret......

3
25. august 2014 kl. 11:06

Njaeh Niels, det er vist et definitionsspørgsmål. Den kunstige linse man får indopereret ved grå stær har i hvert fald bedre kontakt med øjet, end den man sætter udenpå.

Da grå stær og grøn stær ikke sjældent følges ad, synes jeg umiddelbart det lyder som en ret god idé. Ikke mindst fordi det kan have lange udsigter (halve år) at få en tid hos egen øjenlæge, for at få foretaget en undersøgelse der reelt kun tager få sekunder. Jeg har selv uforvarende fået indbygget en "trykmåler" i det ene øje, da jeg i.f.m. nethindeløsninger fik en såkaldt ceklase (elastik) syet omkring det ene øjenæble. Ikke nogen behagelig operation, og den hjalp heller ikke, men jeg mærker tydeligt i det øje når trykket stiger, så jeg kan tage mine forholdsregler (slappe af) for at undgå at overbelaste det andet øje (begge øjne, men det med ceklasen er ikke så meget værd. Det andet er til gengæld altafgørende for min førlighed.

Derfor ved jeg også, at trykket kan stige ved at tage trappen til 3.sal til øjenlægens klinik, men sagtens falde igen i tiden i venteværelset inden undersøgelsen. Et kvart/halvårligt øjebliksbillede af situationen siger ikke meget om hvad der sker på den lange bane. Måske svarende til 2-3 fotos af en raketafprøvning i.f.t. 400frames/sek. ;-)

@Carsten. Tøv ikke med ny teknologi indenfor øjenkirurgi. Udviklingen går enormt stærkt. En måske lidt for bedaget overlæge valgte en forkert behandling af mit ene øje, som nu ikke er til megen gavn p.g.a. grøn stær forårsaget af siliconeolie, mens nogle yngre læger senere reddede mit andet øje, som som udgangspunkt var langt værre tilredt af samme problem, nethindeløsninger.

Det er en psykisk belastning at have nogen til at rode med en kniv i ens øjne, og man kommer uvilkårligt til at tænke på filmen "Den Andalusiske hund", men glem det. Det er ikke værre end at gå til tandlægen. Grøn stær er uhelbredelig hvis det udvikler sig. Så bedste behandling er uden tvivl forebyggelse. Next generation APP er forhåbentlig, at iPhonen sender dig en SMS når trykket er for højt, og/eller gennemsnitstrykket over dagen er steget, så man kan lægge sin dagsrytme om, eller i hvert fald fundere lidt over hvad jeg dog lavede idag, siden trykket var højere end godt er. Efter min erfaring er kombinationen af stress og hårdt fysisk arbejde skidt, mens god sex herligt nok ikke er noget problem ;-) Jeg har prøvet at være blind i længere perioder, så jeg ved at der er god grund til at passe på.

6
25. august 2014 kl. 12:57

Lars Helbro:

Njaeh Niels, det er vist et definitionsspørgsmål.
Den kunstige linse man får indopereret ved grå stær har i hvert fald bedre kontakt med øjet, end den man sætter udenpå.

Javist. Men "kontaktlinse" bruges kun om en linse, der anbringes uden på øjet.

Det er korrekt, at øjetrykket varierer bl.a. med blodtrykket og det centrale venetryk. Jeg har selv leveret venetryksdata til forskere, som målte øjetryk på en rumfærgemission (STS-55 Columbia), og som gerne ville inkludere simultant målte centralvenetryk.

Jeg ønsker dig og dine øjne alt godt.

7
25. august 2014 kl. 15:01

Javist. Men "kontaktlinse" bruges kun om en linse, der anbringes uden på øjet.

Det har du tilsyneladende ret i. Jeg har prøvet at finde en betegnelse for den "indbyggede", men finder kun "linseimplantat" og "kunstlinse". Jeg synes dog den sammenhæng ordet er brugt i her nok fremmer forståelsen for en del, mere end det skaber forvirring. Så for en gangs skyld ville jeg tage journalisten i forsvar. De får jo ikke sjældent skæld ud for at være ukorrekte her ;-) Reelt er der jo stort set tale om det samme. Kun placeringen er forskellig, og det bliver jo gjort opmærksom på.

Tak for de fromme ønsker. Sådanne kan desværre være nødvendige i det danske sundhedsvæsen. Uden en handlekraftig kæreste og en privatklinik i Barcelona, havde jeg idag fortsat været blind af noget så banalt som efterstær, som ingen havde orienteret mig om, eller undersøgt mig for. Man kan selvfølgelig læse sig til det - hvis man ellers kan læse og ikke er blevet lidt træt af det hele efter 11 operationer, hvor det bare bliver værre og værre. Tåbeligt at sende folk på førtidspension, hvis de kan blive arbejdsduelige igen med en behandling på 2x5min.

Den faglige ekspertise fejler jo ikke noget. Ser lige "Forskere printer celler til ny nethinde på inkjet-printer". Printe nerveceller ?!?!? Det må jeg læse bagefter. Nå, men det jeg ville sige er, at det er min oplevelse, at dårlig/manglende kommunikation imellem speciallæger, patienter og sygehusene kan være en alvorlig forhindring for et vellykket resultat af en række ret omkostningstunge operationer, og lægger man så en førtidspension til en 55årig oveni, så har man godt nok spildt en masse penge og livskvalitet. Så vær selv på dupperne imens du kan se noget !

2
25. august 2014 kl. 10:10

Jeg har haft sygdommen i flere år og selvom en øjenoperation er ukompliceret, så vil jeg stadig foretrække et besøg hos lægen en gang i kvartalet.......

1
25. august 2014 kl. 06:48

En kontaktlinse med indbygget trykmåler kan gøre livet lidt lettere for folk, der lider af øjensygdommen grøn stær. Linsen skal opereres ind i øjet,

Så er det ikke en kontaktlinse, da en sådan sidder uden på øjet.