Drømmer du om at sprede dit genom, men er du ængstelig for fosterskader såsom det såkaldte zikasyndrom med underudviklede kranier? Eller vil du gerne besøge Nord- og Sydamerika men gruer for at blive stukket af en myg med Zika-virus?
Stop. De bekymringer bør være blandt dine allermindste. Zika-virussen ser ud til at være toppet.
Tager vi eksempelvis USA, er der således blot registeret et enkelt lokalt smittetilfælde i år. Det er dateret til den 26. juli i Hidalgo County i Texas tæt på grænsen til Mexico. Et område hvor hundredvis af lokalt-smittede tilfælde ellers blev registeret sidste år.
Brasilien var været hårdest ramt af smitten. 205.578 personer var sandsynligvis smittet med Zika-virus i 2016 ifølge landets ministerium for sundhed. 26. juli i år var der tale om 13.253 smittetilfælde.
»Det er højest usandsynligt, at vi vil se en tilbagevenden til et betragteligt antal smittede i mindst ti år,« siger Neil Ferguson, matematisk biolog ved Imperial College London til Science.
Allerede i et studie tilbage i juli 2016 argumenterede han for, at Zika-epidemien stort set ville være overstået i 2018.
Det er en højst overraskende udvikling, at antallet af smittede nu er faldet drastisk i hele Syd- og Nordamerika. For blot et år siden ringede alarmklokkerne for fuld styrke, og WHO erklærede i februar 2016 Zika-virussen for en global trussel mod sundheden på verdensplan.
I Miami oversteg frygten for zikavirussen frygten for kræft, idet et flertal besluttede at overflyve zika-ramte områder med det kræftfremkaldende insekticid naled. I et område af Florida stemte et flertal ja til at sætte genmodificerede myg ind mod zika-virus
Læs også: WHO: Zika-virus spreder sig eksplosivt
»Alt ved zika-virussen ser ud til at være mere skræmmende, end vi oprindeligt troede,« sagde Anne Schuchat, vicedirektør i center for sygdomskontrol og forebyggelse (CDC) i USA på et pressemøde i Det Hvide Hus.
Amerikanske forskere slap ligefrem grebet om deres rådata og droppede konkurrencen om at være først og bedst, når det handler om at standse zika-virus. I stedet lagde de alle deres data ud på nettet.
»Vi står med et så omfattende sundhedsproblem, at vi ikke kan tillade os at konkurrere forskerne imellem. Vi er i kamp mod zika-virussen og mod tiden,« sagde forsker Koen Van Rompay fra California National Primate Institute Research Center i Californien til Nature.
Herhjemme råbte lægerne vagt i gevær over regeringens forslag om at droppe en særlig screening af blod risikerer at føre til blodmangel og et svækket beredskab mod fremmede vira som zika-virus.
»Vi er bekymrede for forsyningssikkerheden,« sagde overlæge Christian Erikstrup på Klinisk Immunologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.
Zika-virus overføres med myggearten Aedes. Bedre bekæmpelse samt kontrol af denne myggeart forklarer ikke det drastiske fald i antal smittede.
I stedet hælder en række forskere og chefen for USA's nationale institut for allergi og infektionssygdomme, Anthony Fauci, til at antallet af personerne, som er blevet immune overfor virussen har spredt sig med så hastig fart, at smitten ikke kunne følge med. Virussen fik altså pludselig svært ved at springe fra sine to værter, myg og mennesker.
En anden teori er, at Zika-virussen stadig gemmer sig, fordi mange af de smittede personer ikke oplever nogen symptomer. Derfor kan en ny epidemi godt bryde ud igen, anslår biostatistikeren Ira Longini fra University of Florida.
Epidemiologen Christopher Dye peger i et peer-reviewed studie på, at zika-epidemien muligvis har været fejlagtigt registreret. Mange af smittetilfældene i 2016 har muligvis været tilfælde af chikuingunya-feber, idet begge vira smitter via den samme myg og resulterer i feber, kløen og nogle gange neurologiske ændringer hos voksne – det såkaldte Guillain-Barré-syndrom.
»Der hersker masser af forvirring ved konstatering af henholdsvis zika, chikuingunya-feber og dengue-feber,« siger Christopher Dye til Science.
Lær mere om zika-virussen i denne grafik produceret, da smitten kulminerede i 2016:
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard