Trump-regeringen vil hacke og nedskyde mistænkelige droner

Det amerikanske forsvar gennemfører hvert år en øvelse, der skal forberede styrkerne på droneangreb. I 2016 deltog 1.200 personer, 25 myndigheder, private firmaer og to krigsskibe i den to uger lange øvelse. Illustration: US Department of Defense

De statslige amerikanske myndigheder skal som udgangspunkt have grønt lys til at overvåge, hacke og nedskyde enhver drone i amerikansk luftrum, der vurderes at udgøre en potentiel sikkerhedsrisiko, uden at blive belemret med retlige problemer. Det skal sikres med et nyt lovforslag, som regeringen under præsident Donald Trump i øjeblikket forsøger at få vedtaget i den amerikanske kongres, og som New York Times er kommet i besiddelse af.

Forslaget skal tillade myndighederne at omdirigere, overtage kontrollen med og om nødvendigt ’anvende passende magt til at deaktivere, afbryde, beskadige eller ødelægge’ enhver drone, som vurderes at udgøre en sikkerhedsrisiko for bestemte bygninger og aktiviteter.

Myndighederne vil samtidig få bemyndigelse til at undersøge en hvilken som helst drone, der bliver opsnappet i overensstemmelse med forslaget. Forslaget kræver derfor undtagelser i lovgivningen inden for både overvågning, databeskyttelse og luftfart.

Stadig kun angreb i konfliktzoner

Trump-administrationen begrunder forslaget med en stigende risiko for terrorangreb med droner. Billige og lettilgængelige hobbydroner har i flere tilfælde skabt røre ved at flyve tæt på sportsbegivenheder og andre store offentlige begivenheder, ligesom en drone i 2015 fandt vej hen over det massive sikkerhedsopbud og styrtede ned på græsplænen foran Det Hvide Hus i Washington DC. Argumentet i forslaget lyder, at de udbredte små droner er ’kommercielt tilgængelige, vanskelige at opdage og standse såvel som i stand til at medbringe farlig nyttelast og til at udføre overvågning, ligesom de kan omgå traditionelle, jordbaserede sikkerhedsforanstaltninger’.

Læs også: Droner er ikke klar til terror – endnu

Tilbage i 2014 udpegede New York Police Department civile droner som en af tidens største sikkerhedstrusler, og adskillige våbenfirmaer markedsfører nu forsvarssystemer rettet mod droner på afveje. Der er imidlertid endnu ingen eksempler på, at civile droner med sprængladninger har været anvendt i angreb uden for konfliktområder. Medierne har berettet om, at myndigheder i Tyskland, Spanien, USA og Egypten har afværget terrorangreb, hvor droner har spillet en rolle, men alene til rekognoscering.

Læs også: Islamisk Stat bevæbner kommercielle droner og angriber fra luften for første gang

I konfliktområder er situationen en anden. De eneste kendte droneangreb var indtil sidste år angreb mod mål i Israel, udført Hamas og Hizbollah med modificerede militære droner fra Iran, men som Ingeniøren skrev i marts, er Islamisk Stat nu begyndt at gennemføre angreb mod koalitionsstyrker med almindelige hobbydroner, opgraderet med hjemmelavede vinger af pap eller flamingo og bevæbnet med granater eller improviserede sprængladninger.

Lukket ned for sagsanlæg

Ifølge det nye amerikanske lovforslag findes der i dag lovende teknologier til at opdage og standse droner, men disse ’kan tolkes som værende i strid med bestemte love’. Lovforslaget påbyder endvidere enhver amerikansk domstol at afvise søgsmål, herunder krav om økonomisk erstatning, som måtte blive rejst som konsekvens af myndighedernes indgreb over for droner.

Alle oplysninger om myndighedernes benyttede teknologi til formålet såvel som de regler, retningslinjer og planer, der bliver implementeret hos de amerikanske myndigheder som følge af forslaget, skal undtages fra offentlig indsigt.

Læs også: Private og virksomheder er forsvarsløse over for illegale droner

Forslaget skal specifikt beskytte en hvilken som helst bygning eller fast installation, som ledelsen i en føderal myndighed har udpeget til den type beskyttelse, såvel som sikkerhedsrelaterede aktiviteter udført af amerikanske væbnede styrker, andre myndigheder eller deres underleverandører indenfor landets grænser. Forslaget bliver en del af den kommende Natiuonal Defense Authorisation Act, som i øjeblikket er under udarbejdelse.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten