Trump: Lad videnskaben betale for forsvar og sikkerhed
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Trump: Lad videnskaben betale for forsvar og sikkerhed

Donald Trumps forslag til den amerikanske finanslov for finansåret 2018 America First - A Budget Blueprint to Make America Great Again betyder store besparelser inden for en lang række statslige styrelser.

Besparelserne skal bl.a. bruges inden for forsvaret, hvis budget øges med 9 pct., og den nationale sikkerhed (Department of Homeland Security), der får en stigning på 7 pct.

Særligt hårdt går det ud over det amerikanske miljøagentur EPA og forskning inden for sundhed administreret af National Institute of Health (NIH). EPA står til samlet nedskæring på 31 pct., og beløbet til forskning inden for EPA vil blive halveret. NIH skal skæres med 18 pct.

Konsekvenser af Donald Trumps budgetforslag for finansåret 1. oktober 2017 til 30. september 2018 (FY 2018). ARPA-E, der helt skal lukkes, står for energiforskning. (Grafik: Science) Illustration: David Matakoff/Science

Nasa skal holde sig til Europa og Mars og glemme Jorden

Nasa står kun til nedskæring på én procent, så den konstituerede leder af Nasa, Robert Lightfoot, erklærer, at det samlet set er et positivt budget for Nasa.

Jordobservationsprogrammer både under Nasa og National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) vil dog blive beskåret.

Nasa skal i højere grad udforske solsystemet end Jorden, så budgettet inden for planetary science bliver øget med 16 pct. bl.a. for at muliggøre missionen Europa Clipper, der skal studere ismånen ved Jupiter, og 2020 Marsrover-missionen

Energiministeriet skal beskæres med godt 5 pct. Det betyder en fuldstændig lukning af programmet Advanced Research Projects-Energy, der støtter højrisiko-projekter, og en nedskæring på 20 pct. til forskning inden for højenergifysik, energi, klimaforandringer og biologi.

Flere penge til kernevåben og lager for atomaffald

Til gengæld øges bevillingen til National Nuclear Security Administration (NNSA), der administrerer de amerikanske kernevåben, med 11 pct.

Der er også afsat flere penge til igen at studere muligheden for et permanent lager for radioaktivt affald i Yucca Mountains i Nevada.

National Science Foundation med et budget på 7,5 milliarder dollars er ikke eksplicit nævnt i dokumentet, så iagttagere formoder, at det hører ind under betegnelser 'andre styrelser', som generelt skal skæres med 10 pct.

Det er den amerikanske kongres, der skal vedtage det nye budget. Det kræver et super-flertal i senatet med 60 ud af 100. Og da en del af disse stemmer er demokratiske, er der lang vej til at opnå dette flertal. Derfor er der ingen, der forventer, at Donald Trump vil få sit forslag ubeskåret igennem, men det tegner sandsynligvis et billede af, hvordan USA vil prioritere de kommende år.

USA og verden har mange problemer der trænger til at man gør noget ved det i en fart. Hvad er mere oplagt end at investere i militæret. Det vil styrke våbenindustrien og beskæftigelsen og give mulighed for at føre flere krige samtidig. Hurra. På trods at automatisering og robotvåben kan man engagere mange flere unge mennesker til at tjene deres land på ærefuld vis i stedet for at hænge ud på gadehjørner eller universiteter.

Vored egen store leder er også ude med fuld støtte til geniet i det hvide hus. Vi skal da opruste. Naturligvis. Hvor skal pengene komme fra? Ja det peger Trump jo også på. Forskning, klima, sundhed. Hvad ellers? Og mon ikke de fattige i vendens bedste velfærdsstat har råd til at spytte lidt i bøssen til vort alles forsvar? Og hvad med Ulandene - hvabehar. Verdens mest generøse ulandshjælp. Hvad mener Asger Aamund og Joakim (altså Olsen).

Det skal da fejres med en stor lagkage.

  • 16
  • 7