

OVERBLIK: Brint som brændstof til biler og busser har længe stået i skyggen af el. Kritikere fremhæver først og fremmest, at brint skal fremstilles af el fra vindmøller og solceller for virkelig at være et grønt alternativ til fossile brændsler, men at der i den proces tabes alt for meget energi.
Alternativet er brint fremstillet af fossile kilder som naturgas, og så giver det ikke rigtig mening, hvis målet er mere bæredygtig transport.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Ja, det ville være gunstigt, men det modstatte billede tegner sig, hvis afgiftsfritaget strøm kun kan bruges til brint og raffinering af diesel og benzin til biler med lav energieefektivitet, mens afgiften rammer batteribaserede køretøjer, som mht energieffektivitet er flere gange bedre.
Skyldes vel godt lobby arbejde fra olieindustrien, for hvis de ikke får en del af kagen, så vil store dele af olieindustrien gå fallit på et tidspunkt, da deres omsætning langsomt vil falde.
Ja, det ville være gunstigt, men det modstatte billede tegner sig, hvis afgiftsfritaget strøm kun kan bruges til brint og raffinering af diesel og benzin til biler med lav energieefektivitet, mens afgiften rammer batteribaserede køretøjer, som mht energieffektivitet er flere gange bedre.Efterfølgende kan/bør politikerne "afgifte" på en måde så den mest energieffektive transportform vinder frem hurtigst muligt.
Så argumentet for at satse på brint er at staten skal give tilskud (ved at afgiftfritage) således at energi prisen for denne teknologi bliver konkurrence dygtig?? Det holder da SLET IKKE. Fundamentet må være energi omsætningen, hvor brint fra grøn strøm, som er eneste langtidsholdbare produktion, er håbløs ringe ift blot at lagre strømmen (enten i stationært eller mobilt anlæg) og så smide den ind i en el-motor. Efterfølgende kan/bør politikerne "afgifte" på en måde så den mest energieffektive transportform vinder frem hurtigst muligt.
Den danske regering er selv på trapperne med et initiativ til gøre brint billigere - i hvert fald relativt til direkte eldrift. El til elektrolyse til brint er og vil fortsat være processtrøm, dvs helt fritaget fra elafgift på nær EUs minimumskrav på 0,4 øre pr kWh, mens el til direkte opladning af elbiler står til at miste den samme afgiftslettelse ved udgangen af dette år, med mindre der (igen) gribes ind med en forlængelse af processtrømsordningen. https://ing.dk/artikel/stroem-elbiler-bliver-langt-dyrere-end-stroem-olieraffinaderier-224586
Brintbiler kan være lige så grønne som elbiler ved at benytte grøn el til brint til brændselscellen, men ved at tage denne omvej over elektrolyse, kompression, (tankbil,) brændselscelle og batteri bevares afgiftsfritagelsen på den el, der til sidst driver bilens elmotor. Hvis brintbilen er er plug-in brintbil - eller en helt almindelig elbil - så skal der efter årsskiftet betales elafgift af den del af strømmen, der bruges til at oplade batteriet direkte.
Elbilforeningen FDEL ser ophør af processtrømsordningen til opladning som en unødvendig usikkerhed og hæmsko for effektiv grøn omstilling af transportsektoren og en helt igennem forkert afgift på energieffektivitet.