Trods udfasning: Tandlæger fylder 30.000 tænder med kviksølv hvert år

Plus6. august 2019 kl. 05:185
Trods udfasning: Tandlæger fylder 30.000 tænder med kviksølv hvert år
Illustration: Bigstock/icefront.
En kattelem i lovgivningen tillader stadig tusindvis af patienter at få ’sølv’ i tænderne. Det på trods af, at stoffet udfases for at beskytte miljø og sundhed. Patientforening påpeger, at svenskerne fint klarer sig uden.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kviksølvholdigt amalgam til tandfyldninger er helt forbudt på den anden side af Øresund, men i Danmark holdes døren stadig på klem for tandlægerne.

Under den igangværende udfasning – som nu har varet i over ti år -– kan tandlægerne nemlig stadigvæk bruge amalgam til at fylde huller med i mindre omfang. Det bør der sættes en stopper for, lyder det fra Trine Jørgensen, som er formand for Patientforeningen mod Skadeligt Dentalmateriale.

»I Sverige har man godt kunne finde ud af at droppe amalgam, så hvorfor kan vi ikke i Danmark?« spørger hun.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
6. august 2019 kl. 20:06

Såfremt man simpelthen nedsatte det offentlige tilskud til amalgan fyldninger til nul kroner, og samtidig øgede tilskudet til plastfyldninger med denne besparelse, så er jeg sikker på danskerne vil vil agere privatøkonomisk fornuftig.

3
6. august 2019 kl. 16:11

akademikere uddaner sig hele livet. det gælder nok også tandlæger

2
6. august 2019 kl. 15:09

Problemet hænger måske sammen med personalemangel i sudhedsvæsenet? Det er ikke ualmindeligt at møde læger på 75 og det vil sige at deres uddannelse ligger 50 år tilbage, og ikke alle er opdaterede på nye tankegange og arbejdsmetoder. Hvis noget lignende er tilfældet for tandlæger, så kan en del af problemet ligge her?

1
6. august 2019 kl. 13:07

Forbyd til tandfyldningerDet samlede forbrug af kviksølv i DK blev sidst opgjort i 2001 (se Massestrømsanalyse for kviksølv, miljøprojekt nr. 808, 2003, fra Miljøstyrelsen https://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2003/87-7972-667-4/pdf/87-7972-668-2.pdf). Af rapporten fremgår, at kviksølvforbruget med amalgam til tandfyldninger udgør i alt 34 % af det samlede forbrug af kviksølv i DK, svarende til 1.100-1.300 kg. Heraf ryger 50-250 kg ud med spildevandet. Det var store mængder allerede den gang. Kviksølv er et problem for sundhed og miljø, og der findes alternativer. Derfor bør det udfases.