Trods trist sommervejr: Dansk solcelleproduktion sætter rekord
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Trods trist sommervejr: Dansk solcelleproduktion sætter rekord

Der har ikke været mange flotte sommerdage i denne måned. Men en af de få, vi har haft, kom med tilstrækkeligt solskin til at bryde rekorden for produceret solenergi – hele 496 MW kunne de danske solcelleanlæg levere den 2. juli omkring klokken 14.

Og generelt går det godt for 2015 set på solrige enkelttimer. Hele seks gange er strømproduktionen steget over sidste års rekord på 483 MW fra maj 2014.

Læs også: Danmarks solceller satte rekord i flot forårsvejr

Trods højdespringerne tegner 2015 ikke til at blive nogen solstrålehistorie inden for solenergi. For mens kapaciteten og antallet af anlæg er steget, lider solcellestrømmen af dårligt vejr.

Gråvejr koster watt

Indtil videre i år har danske solceller i gennemsnit leveret 38,25 MW per time. Sidste år på samme tidspunkt lå det tal på 38,62 MW per time. Skylden ligger fortrinsvis hos vejrguderne, vurderer Michael Hvitfeldt, der er formand for foreningen Dansk Solcelleejere.

»Vi har haft væsentlig færre solskinstimer i år, og det kan mærkes, « understreger han.

Læs også: Energi-ingeniører: Vi skal have flere solceller i energiforsyningen

Nedgangen er til trods for en stigning i den maksimale celle-kapacitet. I starten af 2014 kunne Danmark – på papiret – levere 561 MW. De nyeste tal fra Energinet.dk’s database sætter tallet til 623 MW.

Kapaciteten stagnerer

Michael Hvidtfeldt har selv et seks KW anlæg. Og her har forskellen været tydelig. I marts måned alene producerede anlægget 80 KWh mindre end sidste år.

Læs også: Markedet vokser: Solceller når 500 GW i 2019

Dertil kommer, at kurven over den samlede kapacitet nu er ved at jævne ud efter et par år med store stigninger, påpeger Michael Hvitfeldt.

I 2013 steg den samlede solcellekapacitet med 164 MW, mens der i hele 2014 kun blev tilføjet 48 ekstra MW til Danmarks solkraft.

Der menes nok ikke kilo watt per time, men snarere kilo watt timer. Dernæst bogstavet for kilo er k og bogstavet for kelvin er K. Derfor er der forskel på kWt og KWt. Den er god nok med stort M til mega, da det med lille m er mili.

  • 8
  • 0