Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Trods trist sommervejr: Dansk solcelleproduktion sætter rekord

Der har ikke været mange flotte sommerdage i denne måned. Men en af de få, vi har haft, kom med tilstrækkeligt solskin til at bryde rekorden for produceret solenergi – hele 496 MW kunne de danske solcelleanlæg levere den 2. juli omkring klokken 14.

Og generelt går det godt for 2015 set på solrige enkelttimer. Hele seks gange er strømproduktionen steget over sidste års rekord på 483 MW fra maj 2014.

Læs også: Danmarks solceller satte rekord i flot forårsvejr

Trods højdespringerne tegner 2015 ikke til at blive nogen solstrålehistorie inden for solenergi. For mens kapaciteten og antallet af anlæg er steget, lider solcellestrømmen af dårligt vejr.

Gråvejr koster watt

Indtil videre i år har danske solceller i gennemsnit leveret 38,25 MW per time. Sidste år på samme tidspunkt lå det tal på 38,62 MW per time. Skylden ligger fortrinsvis hos vejrguderne, vurderer Michael Hvitfeldt, der er formand for foreningen Dansk Solcelleejere.

»Vi har haft væsentlig færre solskinstimer i år, og det kan mærkes, « understreger han.

Læs også: Energi-ingeniører: Vi skal have flere solceller i energiforsyningen

Nedgangen er til trods for en stigning i den maksimale celle-kapacitet. I starten af 2014 kunne Danmark – på papiret – levere 561 MW. De nyeste tal fra Energinet.dk’s database sætter tallet til 623 MW.

Kapaciteten stagnerer

Michael Hvidtfeldt har selv et seks KW anlæg. Og her har forskellen været tydelig. I marts måned alene producerede anlægget 80 KWh mindre end sidste år.

Læs også: Markedet vokser: Solceller når 500 GW i 2019

Dertil kommer, at kurven over den samlede kapacitet nu er ved at jævne ud efter et par år med store stigninger, påpeger Michael Hvitfeldt.

I 2013 steg den samlede solcellekapacitet med 164 MW, mens der i hele 2014 kun blev tilføjet 48 ekstra MW til Danmarks solkraft.

Emner : Solceller
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der menes nok ikke kilo watt per time, men snarere kilo watt timer. Dernæst bogstavet for kilo er k og bogstavet for kelvin er K. Derfor er der forskel på kWt og KWt. Den er god nok med stort M til mega, da det med lille m er mili.

  • 8
  • 0

(og deres størrelse naturligvis). Jeg går ikke ud fra at særligt mange anlæg pensioneres allerede, og derfor er det vel naturligt at rekorder slås efterhånden som flere anlæg installeres. Det er nærmest lige så ligegyldig information som at et aktieindeks har sat ny rekord. Det er uundgåeligt.

  • 2
  • 5

Sidste år havde til dato produceret 3594 kWh, 3770 kWh i 2013, i år har jeg ramt 3542 kWh indtil videre. Det er med 22 stk 250w paneler.

2012 har jeg ikke logget gode data for, 2013 var 5700 kWh, 2014 kun 5400 kWh for hele året. Så vidt jeg kan se var der ret gode måneder i 2013 i Maj, Juni og især Juli.

Det er så hyggeligt at sidde og kigge på. :)

  • 3
  • 1

Det er da utroligt, som der "går ged" i effekt contra energi.

Det er selvfølgelig rart med en høj effekt, men den kører jo op og ned med skydækket og dagenes længde, som jo er størst om sommeren. Den producerede energi er mere interessant f eks på døgnbasis.

Så mangler vi bare svaret på, hvor man gemmer al den strøm til det er brug for den!

  • 2
  • 4

Tror artiklen skal forstås sådan at produktionen d. 2/7 peak'ede med 496MW ud af en maksimal kapacitet på 623MW.

Sætningen "Indtil videre i år har danske solceller i gennemsnit leveret 38,25 MW per time" giver til gengæld ingen mening. Tror at "per time" skulle have været udeladt. De 38.25MW svarer således til at solcellerne i gennemsnit har leveret 6.14% af deres maksimale kapacitet indtil videre i år (altså døgnet rundt siden 1/1).

Med lidt hovedregning kan man så udlede at et gennemsnits dansk 6kW anlæg indtil videre har leveret 6kW * 204 * 24h * 0.0614 = 1803kWh

  • 2
  • 1

Det vill være dejligt hvis journalisterne på ing.dk kunne få lidt mere styr på energi og effekt og lære at energi ikke kan måles i Watt som jo er en fysisk måleenhed for effekt.

Dette er vel trods alt stadigvæk folkeskolelærdom som burde behandles korrekt i et fagligt ingeniørforum som ing.dk.

Mvh Steen

  • 6
  • 0

Med lidt hovedregning kan man så udlede at et gennemsnits dansk 6kW anlæg indtil videre har leveret 6kW * 204 * 24h * 0.0614 = 1803kWh

Det passer ikke. På nuværende tidspunkt ligger 6kW-anlæg omkring det dobbelte (3000-4000kWh) i produktion siden nytår. I peak-timen var der 483/623=78% udnyttelse af registreret kapacitet, så fejlregistrering kan ikke alene udgøre denne forskel.

Måske har den kære Magnus Boye trukket en halvfærdig artiklen op af skuffen fra engang i foråret? Så passer de gennemsnitlige 38,25MW bedre.

Artiklen her kandiderer til at være den mest fejlbehæftede, ligegyldige, misvisende og generelt elendige, der er skrevet på ing.dk gennem tiderne. Vi må håbe, at standarden stiger igen, når sommerferien er slut og ferie-praktikanten starter i skole igen.

  • 0
  • 0

Er helt enig - det burde være folkeskolelærdom!

Det der nok generelt forvirrer lidt er betegnelser som kWh - der selvom Watt indgår stadig er en betegnelse for energi:

1 kWh = 1000 (Joule/sekund) * time = 1000 (Joule/sekund) * 3600 sekund = 3600000 Joule = 3.6MJ

... men det er nu ret praktisk med kWh når det nu er det som står på måleren :-)

  • 2
  • 0

Jeg synes redaktionen skulle skamme sig over en sommerferieafløser, der ikke har styr på de fysiske enheder og formentlig ikke forstår en brik af det stof som vedkommende er sat til at formidle. Det er ikke første gang det er sket og hvis ikke ferieafløserne holdes i kort snor, heller ikke sidste.

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten