Trods sanering: Seks nye tilfælde af MRSA i Norge
Seks norske svinebesætninger er blevet smittet med MRSA, oplyser Matttilsynet, Norges udgave af Fødevarestyrelsen.
De seks besætninger befinder sig i Haugalandet i Vestnorge og fik grisene leveret af en smågrisproducent, som selv fik konstateret MRSA for nogle uger siden. Den samme leverandør har desuden solgt grise til 12 andre svineproducenter, som Mattilsynet også har undersøgt. I alt har 12 besætninger modtaget grise fra besætningen. Tre skulle nu være gået fri for MRSA-smitten, mens der mangler testresultater fra den sidste besætning.
Smågrisleverandørens resterende besætning vil nu blive slagtet og staldene fuldt desinficeret som led i Norges MRSA-saneringsstrategi.
»Når vi opdager sådanne resistente bakterier på norske gårde, sanerer vi gården og sikrer os dermed, at smitten ikke spreder sig. Vi ønsker ikke, at disse bakterier skal etablere sig i norske svinebesætninger,« udtaler Hallgeir Herikstad, regionsdirektør for Mattilsynet i Rogaland.
Læs også: Udskældt MRSA-plan vedtaget, uden at der blev ændret et komma
Det var prøver fra Mattilsynets overvågnings- og kortlægningsprogram, som gav mistanke om MRSA i svinebesætningen på Haugalandet.
Ligesom de danske myndigheder påpeger de norske, at kødet ikke er farligt for mennesker at spise. Grisene i de seks besætninger vil derfor senere blive anvendt til slagtekød.
I starten af 2015 meddelte det norske veterinærinstitut ellers, at den antibiotikaresistente MRSA-bakterie oven på en ambitiøs saneringsplan var så godt som udryddet i de norske svinestalde. I februar kunne der således kun konstateres MRSA i én kendt besætning.
»Vi har kun MRSA i én besætning, og den har vi styr på. Den bliver saneret i løbet af foråret,« udtalte sektionsleder Øystein Angen fra Veterinærinstituttet i Norge dengang.
Læs også: Norge viser vejen for Danmark: Vi har udryddet svine-MRSA
MRSA-bakterien og dens varianter er smitsom mellem mennesker og dyr, men viser sig sjældent som decideret sygdomsudbrud. Til gengæld kan smitten give alvorlige og livstruende infektioner hos folk, hvis helbred i forvejen er svækket. Bakteriespredningen er desuden foregået med meget hurtig hastighed i mange landes svinestalde de senere år.
Norge producerer årligt 1,6 millioner slagtesvin med en gennemsnitlig besætning på 380 grise. I Danmark opdrættes der årligt 30 millioner svin, hvor den gennemsnitlige danske besætningsstørrelse er 1.227 for slagtesvin og 2.059 for smågrise.
En stikprøve lavet af Fødevareministeriet viste sidste år, at to tredjedele af de danske svinefarme har MRSA i besætningerne.
