Trods påstand om det modsatte: Danmarks største kemikalieproducent sælger PFAS-pesticider

Plus9. marts kl. 05:008
Trods påstand om det modsatte: Danmarks største kemikalieproducent sælger PFAS-pesticider
Det tidligere Cheminova - nu FMC Site Rønland - producerer pesticider til landbruget. Illustration: Paw Petersen.
PFAS-forureninger hærger miljøet omkring Cheminovas fabrik i Jylland, der i dag ejes af FMC.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er kun to muligheder.

Enten har den største kemikalieproducent i Danmark, FMC, bevidst talt usandt.

Eller også har den amerikanske virksomhed med over 6.000 ansatte på verdensplan, og som i 2015 overtog Cheminovas kemikaliefabrik på Harboøre Tange på den jyske vestkyst, produceret PFAS-holdige pesticider uden at vide det.

Flere gange har FMC skråsikkert afvist, at dette var tilfældet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
10. marts kl. 11:37

En væsentlig udfordring, som artiklen ikke berører er at grænseværdien på 2 ng/L kun gælder for 4 PAFS (PFOA, PFOS, PFNA og PFHxS). For de resterende ca. 20 PFAS, som der er grænseværdier for er grænsen 1 ug/L. Der er en meget lang række af PFAS, der ikke er grænseværdier for endnu og de stoffer der udledes fra fabrikken er helt sikker på den liste, hvilket gør problemet mere komplekst.

Hvis det er grundvand/drikkevandskriterier du henviser til, så skal du være obs på at grænseværdien ikke er 1ug/L for de øvrige PFAS'er.

Grænseværdien er derimod 0,1ug/L (for sum af 12/22 PFAS parametre) .

Det fremgår mere udførligt på MST's side, med angivelse af hvilke PFAS sommer som indgår og i hvilke medier. Se https://mst.dk/media/227870/oversigt-over-pfas-graensevaerdier_.pdf

7
10. marts kl. 08:11

Ethvert molekyle med en CF3 gruppe er nu pludselig en kort-kædet PFAS? Jeg tror nærmere at det i dette meget specifikke tilfælde skyldes at det er en trifluoroethanol der sidder på en heteroaromat. Denne kan erstattes via en SNAr reaktion, og væsentlig forhøjet temperatur, og derved frigive den rene trifluoroethanol, som helt sikkert kan betragtes som en kort-kædet PFAS.

4
9. marts kl. 12:58

Der er også mange medicintyper, som indeholder en eller flere trifluoromethylgrupper. Dem æder folk i rå mængder, vi taler om daglige indtag i milligram-klassen.

3
9. marts kl. 10:14

Da sprøjtemidler med DDT blev forbudt i en række lande, fortsatte Cheminova med at producere disse midler i en årrække, fordi de stadig kunne anvendes lovligt i nogle lande.

Der er formentlig få midler, der er forbud mod i alle lande, så hvor længe kan man lovligt producere sådanne midler i Danmark - eller i andre områder, hvor brugen af disse midler ikke er tilladt? Kun ved at stoppe udledninger med indhold af de uønskede stoffer, kan man stoppe brugen!

Og mens vi venter på at få undersøgt andre PFAS end de, som er på den officielle liste, kan udledningerne af de ikke undersøgte stoffer fortsætte i mange år.

2
9. marts kl. 09:44

En væsentlig udfordring, som artiklen ikke berører er at grænseværdien på 2 ng/L kun gælder for 4 PAFS (PFOA, PFOS, PFNA og PFHxS). For de resterende ca. 20 PFAS, som der er grænseværdier for er grænsen 1 ug/L. Der er en meget lang række af PFAS, der ikke er grænseværdier for endnu og de stoffer der udledes fra fabrikken er helt sikker på den liste, hvilket gør problemet mere komplekst.

1
9. marts kl. 08:53

FMCs egne risikovurderinger:'

Af almen interesse læste jeg lidt om FMC; de er virkeligt multinationale og har aktiviteter, fortrinsvis produktion af bekæmpelsesmidler, overalt på kloden. De købte Cheminova i 2019. Den samlede organisations årsberetning for 2020 https://www.fmc.com/sites/default/files/2021-04/FMC%202020%20Annual%20Report_Form%2010-K_0.pdf, hvor man fx kan læse om 'Risk Factors' og 'environment'.

s9. For dem er risiko faktorer for forretningen fx konkurrenter, der er større og med bredere sortiment og de generelt stadig flere generiske produkter i omløb i takt med patent-udløb. En risiko(!) er også højteknologisk præcisionssprøjtning og data-management. (Risikoen hér skyldes måske de mindre volumener nødvendige pesticider?). Disse ting kan disrupte deres virksomhed.

Ændringer i miljøreguleringen og offentlighedens opfattelse udgør også risici, især i USA, Brazilien, Kina, Indien, Argentina og EU. Mange lande kræver omregistrering af midlerne under skærpede vilkår. Og "..while we defend our products vigorously..", vil disse krav medføre højere omkostninger, færre produkter og tilladelser. I EU "the regulatory risk specifically includes" kemikalie reguleringen REACH (Registration, Evaluation, and Authorization of Chemicals), ..."a special registration system that their chemicals can be marketed safely".

De inddrager også klimaændringer, COVID19, mulig terror og krige og meget mere. s65-67 kan man læse nærmere om deres miljøsager fra en håndfuld spektakulære USA superfunds (ala det vi kalder generationsforureninger). s64: De har afsat reserver til mulige miljøkrav på ca. 4 mia kr ($ 575 mio) i 2020. Men konkluderer pga. usikkerheder fx s10 n. : "...Current reserves relating to our ongoing litigation and environmental liabilities may ultimately prove to be inadequate..". Interessant at få dette indblik i virksomheden.

Årsberetningen synes ikke at putte med tingene. Til deres udfordringer kan evt. tilføjes kommende xtra påbud for at afgrænse/oprense PFAS omkring Cheminovagrunden - eller? Hvad er status for Miljøstyrelsens sagsbehandling?