Trods oliepanik har Esbjerg brug for masser af ingeniører

Mens oliekrisen raser, og Maersk Oil varsler ophugning af borerigge, forventer Energimetropol Esbjerg en stigning i antallet af lokale arbejdspladser på 3.300 frem mod 2020.

»Vi har lige nu 195 ledige job, og det tal er ikke blevet mindre, selv om vi står midt i en oliekrise,« siger Birgit Bech Jensen, der er marketingchef hos Esbjerg Erhvervsudvikling (EEU).

Offshore vindmølleparker er med til at sikre energibranchen job i Esbjerg Illustration: SAS

Hvert niende job i Esbjerg Kommune er inden for energibranchen, og man kan roligt sige, at Esbjerg er offshore-­industriens danske hovedstad. Men det seneste store fald i olieprisen og de deraf følgende nedjusteringer i den danske oliebranche har ramt Esbjerg hårdt.

Find job inden for energi-området

»Den tidligere nærmest eksplosion i nye virksomheder og job inden for olie og gas er vendt til stagnation og i nogle tilfælde tilbagegang og afskedigelser af medarbejdere,« siger direktør for Esbjerg Erhvervsudvikling Tom Nielsen.

Alligevel mangler den vestjyske energi­metropol ingeniører som aldrig før. På Energimetropol Esbjergs jobportal søger virksomheder som Semco og Mærsk, der ellers er hårdt ramt af oliekrisen, fortsat både ingeniører, teknikere og konstruktører mv.

Vind og bioenergi stortrives

Årsagen er ifølge Tom Nielsen, at off­shore i Esbjerg er meget mere end olie. I dag bliver tre ud af fire danske vindmøller udskibet fra Esbjerg Havn. Og mens offshore-olie og -gas er for nedadgående, rejses der havmøller som aldrig før. Bl.a. er opførelsen af havmølleparken Horns Rev 3 medvirkende til, at oliekrisen ikke rammer beskæftigelsen i lokalområdet så hårdt.

Find job inden for vindmølle-industrien

»Samtidig kan vi konstatere, at partnervirksomhederne genererer flere jobopslag end tidligere. Både vind og bioenergi vækster og udfylder mange af de huller, som olie og gas lige nu efterlader,« fortæller Tom Nielsen.

En udvikling, der understreges i de seneste ledighedstal fra Akademikernes A-kasse som viser, at antallet af langtidsledige ingeniører i Esbjerg er faldet med 0,3 procent i perioden februar 2015 til februar 2016.

En anden ting, der har positiv indflydelse på ingeniørernes ledighedsstatistik trods krise i oliesektoren, er, at den naturlige fratrædelse blandt ældre ingeniører fortsat er langt større end antallet af nye ingeniører, der kommer til.

Fastholder vækstambitioner

Som en del af indsatsen for at fastholde sin status som energimetropol er det Esbjerg Kommunes mål at fordoble antallet af energivirksomheder og arbejdspladser frem mod 2020.

»Trods de aktuelle udfordringer med den lavere oliepris er vore vækstambi­tioner inden for offshore-sektoren usvækkede,« understregede Esbjergs borgmester, Johnny Søtrup, i forbindelse med præsentationen af et nyt offshore-projekt, der skal skabe 100 nye job i Esbjerg.

Find job inden for olie og gas-industrien

Det hedder Scale-Up Center Offshore og er et af 10 konsortier i Danmark, der skal forsøge at føre statens og regionernes fælles eliteprogram, Scale-Up Denmark, ud i livet. Bag projektet står Esbjerg Erhvervsudvikling, SE Next Step, Sydvestjysk Udviklingsforum og Offshoreenergy.dk, der bl.a. repræsenterer 160 offshore-virksomheder.

Mindst 100 nye arbejdspladser

Planen med Scale-Up Center Offshore er, at cirka 30 vækstiværksættere og virksomheder inden for offshore-sektoren over de næste tre år skal gennemgå et intensivt træningsforløb, der skal gøre dem i stand til tilsammen at skabe mindst 100 nye arbejdspladser i lokalområdet og en ekstra omsætning på over 100 millioner kroner.

Find job i Esbjerg

»Opførelsen af Horns Rev 3 vil kaste tusindvis af job af sig i de næste år, og Scale-Up Center Offshore vil understøtte den positive udvikling,« siger Johnny Søtrup.

Håber på lokale investorer

Tom Nielsen fra Esbjerg Erhvervsudvikling ser også projektet som en fantastisk mulighed for at skabe opmærksomhed om offshore og fortsat iværksætteri i branchen. Han håber derfor på, at lokale private investorer vil komme på banen og bidrage til, at målene i Esbjerg Kommunes vækststrategi bliver en realitet.

De første 10 virksomheder starter på Scale-Up Center Offshore-program­forløbet i begyndelsen af januar 2017.