Trods løfter om grøn omstilling: Datacentre kommer til at fyre for fuglene
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Trods løfter om grøn omstilling: Datacentre kommer til at fyre for fuglene

Visualisering af Apples kommende datacenter nær Viborg. Det kommer til at ligge 13 km fra Viborgs fjernvarmenet, og det bliver for dyrt for det lokale varmeselskab at trække en ny ledning og bygge nye installationer op ad datacentret. Illustration: Apple

Denne artikel hører under PLUS abonnement men er frit tilgængelig indtil mandag morgen.

Stik imod lovordene om grøn omstilling kommer størstedelen af de datacentre, som Google, Facebook og Apple planlægger på dansk jord, til at fyre for fuglene.

Overskudsvarmen fra it-giganternes servere bliver nemlig alligevel ikke udnyttet til fjernvarme, viser en kortlægning foretaget af Ingeniøren.

Kun ved Facebooks datacenter i Odense er der konkrete planer om at udnytte overskudsvarme: Facebook forventer i samarbejde med Fjernvarme Fyn at genvinde 100.000 MWh energi om året, svarende til forbruget i 6.900 hjem.

Den danske specialitet

De resterende fem datacentre har ingen konkrete planer om at udnytte overskudsvarme. Skiftende ministre har ellers netop fremhævet overskudsvarmen som en dansk specialitet på grund af vores veludbyggede fjernvarmenet.

Datacentrene kommer imidlertid, set med fjernvarmeøjne, til at ligge de forkerte steder. I stedet har ekstremt stabil og billig strøm været afgørende for deres placering op ad el-transmissionsnettets hoved­årer, viser en aktindsigt i samarbejdet mellem Invest in Denmark og Apple.

Således kommer Apples datacenter til at ligge ved en transformer­station – men 13 km fra Viborgs fjernvarmenet. Og det bliver for dyrt for det lokale varmeselskab at trække en ny ledning og bygge nye installationer op ad datacentret.

Tænketank: For lidt fokus på overskudsvarmen

»De virkelig store datacentre ligger, hvor der er god adgang til strøm. Man har slet ikke prioriteret fjernvarme, og der er for lidt, eller slet intet, fokus på, hvor mulighederne er for at få noget ud af overskudsvarmen,« siger Nina Detlefsen, chefanalytiker fra Dansk Fjernvarmes tænketank, Grøn Energi.

Ifølge energiprofessor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet er behovet for at udnytte overskudsvarmen til ‘askefri fjernvarme’ stort. Han kalder det en kæmpefejl, hvis det ikke bliver udnyttet.

»Der er desværre en tendens til, at politikere og embedsmænd pakker ting ind i grøn emballage uden at sikre sig, at det rent faktisk er grønt, og uden at følge op på det,« siger han.

Den grønne tænketank Concito finder det positivt, at energisystemet herhjemme fungerer så godt, at det tiltrækker udenlandske it-giganter.

»Men foreløbig har vi været for benovede over, at de kommer til Danmark. Datacentre øger Danmarks energiforbrug ganske voldsomt. Derfor bør vi sikre os, at de kun benytter additionel grøn energi, og at overskudsvarmen bliver brugt til at erstatte fossile brændsler,« siger direktør Christian Ibsen.

Ordfører vil drøfte placeringen

Den socialdemokratiske energi­ordfører, Jens Joel, vil bringe placeringen af datacentrene ind i de politiske drøftelser om overskudsvarmen:

»Det er uhensigtsmæssigt, hvis vi har indrettet et system, der tilskynder datacentrene til at ligge et sted, hvor de får deres strøm billigt, men ikke et sted, hvor det er oplagt at udnytte overskudsvarmen,« siger han.

I dag er der intet krav om, at overskudsvarmen fra datacentre skal udnyttes, selvom også energi- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V) i en e-mail til Inge­niøren pointerer, at »det ligger ham meget på sinde«. Han vil derfor være skuffet, hvis overskudsvarmen fra kun et ud af seks datacentre bliver udnyttet, men mener, at det endnu er for tidligt at konkludere. Han er derfor heller ikke klar til at stille krav til it-giganterne:

»Det bør være op til virksomhederne selv, og i dialog med Energinet, at finde de mest hensigtsmæssige placeringer for deres data­centre,« skriver ministeren.

Hør mere i ugens udgave af Transformator:

for at læse så dårlige nyheder!
Det vil passe mig fint ikke at høre et kvæk mere om sådanne menneskeskabte tåbeligheder. Så kan jeg leve i en boble hvor jeg kan bilde mig selvind at vi er geniale. At det faktisk går fremad med raketfart og ikke bagud. Det gør sku ondt at opleve så meget teknologisk dumhed.

Når det går nok! jeg kan jo se på billedet at det er den perfekte lokation til et gigantisk badeland.......pyha. Jeg finder lige badebukserne frem.

 • 16
 • 1

Straffen for tåbeligheder kommer til at ramme vores efterkommere, de bliver nødt til at iføre sig badebukser og svømme, hvor der for nuværende er tørt land. :o(

Jeg syntes nu nok jeg kan mærke at det gør ondt i hjernen allerede.
Vores efterkommere har den fantastiske mulighed for at opleve følelsen af genialitet. De vil selvfølgelig være tvunget til det eller gå til grunde. De vil opfinde gummibåden og dernæst flydende byer. De vil gå i seng hver nat og med et smil på læben velvidende at de er ganiale.

 • 1
 • 1

Hvor er det dog en trist besked at læse - selvom det jo ikke sommer som den store overraskelse, idet placering af indtil flere af disse datacentre har været kendt i et stykke tid.
"Husk at slukke lyset når du forlader værelset/stuen" - og "Ikke en grad over 20oC" var god latin på et tidspunkt for at kunne spare nogle kilowatt-timer i hjemmet - eller et par liter olie til opvarmning.
Nu kommer vi til at se GWh fosse ud af dise bygninger ... uden at vi åbenbart evner at udnytte energien til noget.

Man tager sig til hovedet ...

 • 15
 • 0

Kære Viborg Fjernvarme. Der er andre som har prøvet at flytte fjernvarme ca. 13 km, så det er ikke teknisk svært. Danfoss har en ganske fin løsning på dette, så få dem på besøg en dag.
Og snak så om økonomien i 13 km forbindelsen SAMT om varmen til hele fjernvarmenettet, så skal det nok kunne blive til billig fjernvarme til jer alle.
Tag gerne et lån i Kommunekredit, for det er jo en vigtig investering. Hvor der er vilje er der vej.

 • 2
 • 7

Det er for nemt for politikere og andre ansvarlige at tjene deres løn ved at sidde på deres flade uden at hænderne og munden udfører arbejde.

 • 4
 • 2

Allan, kom nu ind i kampen, det er ikke de 13km eller en transmissionslinie der er udfordringen:

https://ing.dk/artikel/apple-opvarmet-vibo...

Men udelukkende at man ikke kan være sikker på en rentabel "produktion" af spildvarme, for 7MW kan man ikke rigtigt forrente en fjernvarmeforbindelse med. Det burde være klart for enhver at fjernvarmeselskabet ikke kan indgå en sådan investering uden en rammeaftale på forhånd.

 • 8
 • 1

Burde man ikke stille krav til sådanne datacentre, om at de skal placeres så varmen er rentabel at udnytte?

Jovel, så er der nok nogle af dem der flytter et andet sted hen, men mon ikke vores naboer også kunne finde på at skelne til lignende krav.

 • 5
 • 1

Synes ikke fjernvarmeselskabet er det rigtige at skyde på, de er nød til at vurdere økonomien indenfor deres ramme. Generelt er det mit gæt at det er meget billigere at trække strøm 13 km end det er at skubbeen masse lunkent vand 13 km. Men el selskabet får jo heller ikke noget ud af at trække de 13km. kraftforsyning og en lokal transformatorstation, så de vil hellere at kunden etablerer sig hvor strømmen er. Sådan vinder kassetænkning over sund fornuft.

 • 13
 • 0

Nu kommer vi til at se GWh fosse ud af dise bygninger ... uden at vi åbenbart evner at udnytte energien til noget.

Problemet er bare, at hvis kvaliteten af joule'ne er så lav (lunkentvand industrien forstå ikke rigtig exergi begrebet), at der skal etableres dyre varmepumper, og proppes energi i for at løfte varmen, som så ovenikøbet skal flyttes mange km og distribueres med stort tab, så er det på ingen måde sikkert at det er en god forretning.

Pengene havde givetvis været bedre brugt på at købe andele i nye vindmølleparker, og så må man desværre nok erkende, som vi var mange der advarede om, at amerikanerne har taget røven på os.

Facit:

Konstant træk på elnettet, hvilket er ødelæggende for den grønne omstilling.
Splidvarme af så lav kvalitet at det kan være ligegyldigt.
Stort set ingen danske arbejdspladser.
Ingen skattebetaling i Danmark.

Virkelig godt gået.

 • 19
 • 2

Er det ikke bare et symptom på at alle de fine ord om at udnytte overskudsvarme også rammer realiteternes verden på et tidspunkt. Så er der for lidt til at det er rentabelt, så er det for langt væk, så er det noget 3. der er galt. Vi ender måske ikke helt derude, hvor det er billigere at transportere strøm til varmepumper, men et godt stykke af vejen i den retning kommer vi da.

 • 1
 • 0

Det er vel efterhånden en kendt sag, at man skal betale så meget i afgift for at bruge spildvarme, at alle lukker den ud til fuglene. En undtagelse er dog -- endnu -- varmeapparatet i biler med forbrændingsmotor.

 • 4
 • 1

Tusind tak til Christiansborg.
Som sædvanlig er ambitionsniveauet lig 0, når alle skåltalerne er holdt og politikerne har fået deres medieafhængighed tilfredsstillet.
Dette er et endnu eksempel på at politik og politikere ikke løser en skid, for politikiere prioriterer i sidste ende kun sig selv.
Fremtidens løsninger og kravet om at de bliver gennemført er nødt til at komme nedefra!

Min egen generation og de som kommer efter, kan jo så bare håbe at politkerne har tilstrekkelig åndsnærvær til at få sat gang i lokalplaner for en masse husbåde og nogen dæmninger. Dem bliver der brug for...

P.s. Jeg er udmærket klar over at Danmark ikke løser klimaproblemerne alene, men hvis dette er det bedste et land som Danmark kan klare, skal vi ikke kritisere andre lande for ikke at gøre noget!

 • 5
 • 1

Men er det ikke også vores, vælgernes, skyld? Vi bliver ved med at stemme på de samme politikere, der ikke vil tage problemerne alvorligt, ikke lytter til fagkundskaben og bare fedter rundt med populistiske budskaber og politik. Sig fra og stem på nogen der prøver/vil noget andet!

 • 5
 • 1

Sådan er det når flertallet stemmer på VALGFLÆSK og det de kan lide at høre, i stedet for at bruge hovedet !
"Det har ikke noget med mig at gøre !"
"Det er ikke vigtigt !"
"Jeg kan ikke gøre noget ved det alligevel !"
Til trods for at mange har børn, og dermed sat mennesker i verden så skal leve med konsekvensen af at flertallet har hovedet dybt begravet i ...... , så er tanker og handlinger baseret på at give deres afkom en god fremtid ikke en del af forældrenes virkelighed, nej de har kun travlt med deres ego !!

Det er vel med alle de centre der er på tegnebrættet, sådan at de vil bruge suge en ubegribeligt stor andel af den samlede DK strømproduktion, og sandsynligvis vil få prisen på el til at stige markant, og med de afgifter folketinget har påført området, vil de kunne hrine hele vejen til banken ift den private el-kunde, for vi kommer til at BETALE, ikke kun for et øget pres på produktionen, men også for de lave priser storkunderne betaler !

Hvad skal der til for at få de stemme berettigede til at vågne op, og sikre at der kan blive en fremtid, for alle dem de har sat i verden ???

God weekend alle !!

 • 3
 • 2

»Det bør være op til virksomhederne selv, og i dialog med Energinet, at finde de mest hensigtsmæssige placeringer for deres datacentre,« skriver ministeren (Lars Christian Lilleholt, Venstre)

Note-1 til ministeren:
Energinet leverer EL og har INGEN incitamenter til udnyttelse af overskudsvarme.

Note-2 til ministeren:
Det er billigere at flytte strøm end at flytte lunktent vand.

 • 5
 • 2

Hvis man ikke kan bruge overskudsvarmen til fjernvarme af den ene eller den anden grund, så tænk kreativt.

Kunne man f.eks. bruge den til gartnerier, eller anden overdækket afgrøder, badelande eller svømmehaller, seværdigheder ligesom Randers regnskov osv.

Evt. kunne man jo udarbejde sådanne ideer sammen med virksomhederne der bygger, og så kan de evt. passe dem ind i deres markedsføring på en positiv facon.

 • 7
 • 0

Men er det ikke også vores, vælgernes, skyld?


Ja, men, indirekte: Det er de politiske partier som bestemmer hvad der er på "buffeen".

Hvis ingen gode kokke melder sig til arbejdet "i kökkenet" ud over de sädvanlige fanatikere, plattenslagere, blålys, fuskere, inkompetente projektmagere samt lobbyisterne, så kan man ikke med rimelighed blive overrasket over at hele menuen er mere eller mindre uspiseligt hakkelse.

Det nytter ikke rigtigt at pibe over resultatet senere, ved severingen / valget, der er det er alt for sent at göre noget ved det!

Det, der efter min mening nytter, er selv at melde sig ind i et parti, gå til möderne, göre noget af arbejdet og derved väre med til at smide de värste hundehoveder af kandidatlisterne!

Hvad skal selv fornuftige (sådan da) politikerne også göre når de aldrig taler med normale mennesker heller: https://stiften.dk/artikel/543045?rss - 15 personer!

De kan jo kun arbejde med de ideer og tanker som kommunikeres til dem. Hvis de kun mödes af en meget lille og lukket skare af mennesker så bliver politiken helt af sig selv märkelig og uforståelig for flertallet - som aldrig mödte op og deltog.

Så, folk må til at tage demokratiet alvorligt og melde sig ind i det omfang de evner.

 • 2
 • 1

Tsk tsk tsk, hvem mon har betalt/betaler for de store IT firmaers pludselige indtog og udnyttelse af DK's infrastruktur? Er ikke et sek. i tvivl om deres indtog skyldes muligheden for at skumme fløden af DK's investering i grøn omstilling, betalt af dig og mig.
Nuvel, de skaber lidt arbejdspladser i DK, men hvor mon selskaberne betaler skat???? 22% I DK eller 0% i Panama?
De kommer til, at bruge 1/3 af DK's strømforbrug fordi de udnytter vores imbecile lokal og lands politikere.

 • 7
 • 3

Masser af gratis energi
Med den mængde oveskudsvarme der er tale om, virker de 13 km ikke som et problem der er andet end overfokuseret

Vestforbrændingen i Nordsjælland kommer langt længere omkring end de 13 km
13000 meter med "gratis" energi for knap 7000 husstande er mindre end 2 m transmissionsledning pr husstand.

Virker mere som undskyldning for ikke at føre ledning end et reelt og uoverstigeligt problem.

 • 3
 • 2

Selv om der i hele perioden på 20 år er den overskudsvarme der er behov for så er det en elendig løsning sammenlignet med en stor varmepumpe i Viborg som køler udeluft. Se fjernvarmeselskabets egen rapport omkring forholdet se https://www.viborg-fjernvarme.dk/media/134...

Hvorfor er det egentlig så magtpåliggende at lave disse ekstrem bekostelige anlæg i form af spildvarmeanlæg eller nu geotermianlæg hvor der hentes energi ved en middel høj temperatur, når man til overflod kan hente energi i naturen ved at køle luft eller havvand.

Anlæggene som optager energi i naturen bruger mere strøm men er langt billigere ved etablering hvorfor der netop kan etableres en overkapacitet så produktionen kan søge overskudsstrøm og varme kan gemmes så anlægget kan stå standby når strømmen er sparsom.

Eller hvorfor bruge så mange penge på f.eks. geotermi hvor anlægget derfor kommer til at bruge strøm hele tiden og derfor ikke implementerer flukturerende strøm som fra møllerne.

 • 2
 • 2

Husk nu at produktion af fjernvarme ikke er Mega-datacentrenes primære produkt. Der er mange kriterier når de store datacenterejere vælger en lokation til deres strategiske centre. Men hvis der kunne blive styr på de her punkter, så vil mulighederne for udnyttelse af spildvarmen kunne øges drastisk:

 1. Klarhed over de skattemæssige implikationer ved genvinding af spildvarme. Dette selvsagt med mangeårige garantier, så businesscasen ikke lige pludseligt forsvinder over natten.
 2. Forståelse fra fjernvarmenettet om at dette har en aftagergaranti, og infrastrukturmæssig redundans til at understøtte denne garanti. Det kan jo ikke nytte noget at man skal lukke datacentret ned hvis der springer en rørledning et eller andet sted i fjernvarmenettet. Fjernvarmeproduktion er som sagt ikke megadatacentrenes primære produkt.

Spildvarmen er der - og det er ikke ejerne af megadatacentrene der ikke ønsker at genvinde spildenergien. Det skal blot give mening driftsikkerhedsmæssigt og også økonomisk i en eller anden grad.

Dernæst skal man nok også forstå at det kræver noget mere oplysning, så de amerikanske ejere bedre forstår fjernvarme som koncept. De fleste af designkoncepterne for megadatacentrene udvikles i USA og gøres lokale af irske eller britiske inginiørfirmaer. Ingen af disse har haft fjernvarme inde under huden i 100 år ligesom vi har haft det i Danmark.

Som sagt energien er der - spørgsmålet er blot om viljen også er der. Fornuften vil sejre til sidst.

 • 2
 • 1

Flemming, du spørger til en mulig løsning. Man kan jo kigge på deres "Indirect and Site-specific substations" som tilbyder effektiv styring af varmevekslere. Der er nogle af deres løsninger som går op i 1-4 MW størrelse. Derefter må man jo lade sig rådgive af deres eksperter for at få en løsning der passer i Viborg. De har givet lignende rådgivning til et projekt i Kina og har sikkert en række lignende "cases" rundt i Europa.

 • 0
 • 3

Husk nu at produktion af fjernvarme ikke er Mega-datacentrenes primære produkt. Der er mange kriterier når de store datacenterejere vælger en lokation til deres strategiske centre. Men hvis der kunne blive styr på de her punkter, så vil mulighederne for udnyttelse af spildvarmen kunne øges drastisk:

Klarhed over de skattemæssige implikationer ved genvinding af spildvarme. Dette selvsagt med mangeårige garantier, så businesscasen ikke lige pludseligt forsvinder over natten.
Forståelse fra fjernvarmenettet om at dette har en aftagergaranti, og infrastrukturmæssig redundans til at understøtte denne garanti. Det kan jo ikke nytte noget at man skal lukke datacentret ned hvis der springer en rørledning et eller andet sted i fjernvarmenettet. Fjernvarmeproduktion er som sagt ikke megadatacentrenes primære produkt.
Spildvarmen er der - og det er ikke ejerne af megadatacentrene der ikke ønsker at genvinde spildenergien. Det skal blot give mening driftsikkerhedsmæssigt og også økonomisk i en eller anden grad.

Dernæst skal man nok også forstå at det kræver noget mere oplysning, så de amerikanske ejere bedre forstår fjernvarme som koncept. De fleste af designkoncepterne for megadatacentrene udvikles i USA og gøres lokale af irske eller britiske inginiørfirmaer. Ingen af disse har haft fjernvarme inde under huden i 100 år ligesom vi har haft det i Danmark.

Som sagt energien er der - spørgsmålet er blot om viljen også er der. Fornuften vil sejre til sidst.

Der er vist lige at overkoge suppen vel rigelig på denne problemstilling. Servercentrene er lavet med vand som opvarmes inde i de enkelte computere og vandet sendes op på taget i nogle frikølere som afkøler vandet når luft opvarmes.

OG det eneste som sker hvis der skal laves fjernvarme er at det lunkne vand fra computerne via et ventil ledes til fordamperne på en varmepumpe og køles og sendes ind i serverrummet igen for at opvarmes.

Og udanset at der laves fjernvarme via spildvarmen så skal frikølerne på taget laves så serverne kan køles i sommerhalvåret når varmebehovet er vigende eller når varmepumperne er ude at drift for vedligehold eller ved driftsstop.

Mht spildvarmeafgiften så viser rapporten fra Viborg fj https://www.viborg-fjernvarme.dk/media/134... at selv uden spildvarmeafgift vedr. apple så er store varmepumper inde i Viborg som køler luft en bedre case. Og helt galt går det selvsagt hvis der kommer spildvarmeafgift på spildvarmen.

 • 2
 • 1

Hvorfor har man ikke sat nogle krav til disse firmaer, så de hænger på regningen til etablering af diverse forbindelser til infrastruktur? Det er vel som sædvanligvis nogle forb...... mongoler (politikere), der er fuldstændig forblændet af tanken om et data center med en håndfuld arbejdspladser i deres lokal område.

 • 0
 • 3

Som sagt energien er der

Ja der er masser af joule, men igen, de har en meget lav værdi.

Hvis afgangsluften(vandet) var 100 grader varm, så ville det være en helt anden snak.

Eller hvis temperaturen her i landet aldrig kom op over -10 grader, så kunne den slatne luft med en temperatur på 20-30 grader måske have en vis værdi.

Men afgangsluft/vand med en temperatur på 20-30 grader er totalt værdiløs halvdelen af året hvor der kun er brug for varmt vand, og ikke specielt brugbar i 2-3 af overgangsmånederne.

Vi må bare erkende at vi er til grin, samtidig med de amerikanske giganter skriger af grin hele vejen til Cayman Islands.

 • 5
 • 0

Facebooks datacenter ved Esbjerg kommer jo til at ligge maks. 500m fra det eksisterende fjernvarmenet.

Det er ret svært at se, at der skulle være tekniske problemer med at udnytte overskudsvarmen dér!

 • 5
 • 1

Flemming, du spørger til en mulig løsning. Man kan jo kigge på deres "Indirect and Site-specific substations" som tilbyder effektiv styring af varmevekslere

Det er nu ikke nødvendigt at spørge Danfoss til råds om.
Det er common knowledge blandt teknikere, som arbejder indefor området.
Iøvrigt er vekslere er mest effektive, når de ikke er der. (vi bør i videst mulige omfang undgå vekslere, og istedet styre tryk, hvis trykforskelle er et problem)
Er du ansat ved Danfoss ?

 • 4
 • 1

Facebooks datacenter ved Esbjerg kommer jo til at ligge maks. 500m fra det eksisterende fjernvarmenet.

Michael - uden at vide det med sikkerhed, tror jeg, at man næsten skal ned på Citycentralen for finde ledninger, der er store nok. Det er 7 km i luftlinje. Måske halvvejs hvor Varde-ledningen grener af, kan gøre det.

Og problemstillingen viser nok meget godt hvad den store hurdle er i at udnytte serverparkernes køling!

Ingen af dem vil bindes op på en forpligtigelse m.h.t. effekt, mængde og udbygning ..

 • 1
 • 1

Servercentrene er lavet med vand som opvarmes inde i de enkelte computere og vandet sendes op på taget i nogle frikølere som afkøler vandet når luft opvarmes.

@Niels
Du er akkurat lige så vidende, som du plejer at være. Hvilket jo til fulde afspejles i din succesrate med dine projekter.
Men til andres information, så er serverne luftkølede.
Selv ved medicoteknik er det efterhånden et særsyn at finde væskekølede komponenter

 • 6
 • 1

Hr. Christian Nobel.

du har i flere tråde her i ing. fremkommet med en masse vrøvl omkring Høj og LAV kvalitet af energ / joule

Hvilke standarder referer du til,som bestemmer om energi er HØJ kvalitet eller LAV kvalitet ?????

1 Joule er 1Joule.

Der findes vel heller ikke LAV kvalitet af en Km / t eller LAV kvalitet af HK

 • 0
 • 6

Karsten:

Michael - en DN150 forslår som en skrædder til en serverpark

Det er en DN450 ledning, der ligger der og ikke en DN150. Den bliver fodret af en DN500 ledning direkte fra Vestkraft via pumpestationen ved Novrup Kirkegård. Samtidig fodres en DN300 ledning, der løber til Tjæreborg.

På Hedelundvej (ved plejehjemmet), kun 5-600m fra dataventret er der igen en pumpestation, der forgrener ud til en DN325 ledning til Kvaglund og en DN400 ledning, der forsyner boligområderne ved Sp. Møllevej.

I princippet skal man blot koble overskudsvarmen fra datacentret til denne pumpestation. Så kan man skrue tilsvarende ned for forsyningen direkte fra Vestkraft.

I den ende af byen ligger Hedelund på 4,8 MW og Andrup på 6,1 MW - så kan du selv regne ud hvor bevendt det eksist. ledningsnet er til et stort datacenter

Den primære forsyning kommer jo fra Vestkraft. Hedelund og Andrup er der til spids- og reservelast.

 • 3
 • 0

Ja! Der energien i hver server er vand som flytter energien til vand/luft varmevekslere som afsætter varmen til udeluften.

@Niels
Du bliver altså nød til at sætte dig ind i de sager du vil debattere.
Så en gang til
Du er akkurat lige så vidende, som du plejer at være. Hvilket jo til fulde afspejles i din succesrate med dine projekter.
Serverne er stadig luftkølede.

 • 3
 • 2

Jeg er muligvis for sent på den...? - Men mig bekendt har "spildvarmen" fra datacentrene næppe ret høj temperatur, - gætter på 30-40 grader. - Så det er slet ikke nok til fjernvarme, men det kan naturligvis tilføre returvandet et temperaturløft og dermed reducere prisen for fjernvarmen. ELLER.. man kan hæve temperaturen vha varmepumper, men så er fidusen jo mindre.
Dette blev slet ikke nævnt, da TV2 i aften forarget forklarede, at datacentrene fyrer for gråspurvene - undtagen i Odense. Men ingen tekniske oplysninger om sagen. - Det er for indviklet for seerne! - Eller uinteressant?

 • 2
 • 1

Karsten:

Mine svar var forkerte; men DN 450 forslår heller ikke, når FB Esbjerg bliver 3-5 gange større end FB Odense, der kræver en DN 350

Hvis du anlægger en ny stor nok ledning fra datacenteret til Hedelund (5-600m), kan du via eksisterende ledninger forsyne Tjæreborg (DN300), Andrup og Skads (DN200), Kvaglund (DN325) og Sp. Møllevej med boliger og erhvervsområde (DN400).

Det er 10-15.000 indbyggere + erhvervsområdet med Vølund, Vestfrost osv. osv.

Mon ikke det er nok?

 • 0
 • 1

Havde man set disse situationer komme? Desværre må vi alle sige JA.
Hvorfor H . . . . . . har man ikke krævet at overskudsvarmen let skulle kunne overføres til opvarmning i lokalområdet?

Nu får vi så en flok datacentre, som hæver det nationale elforbrug ganske markant, og spildvarmen er snart sagt en trussel mod Vadehavet, som formodes at miste en del trækfugle.
Den slags dispositioner er IMO langt mere forargelig end VW's dieseludstødning. Vindmølleejerne slipper i øvrigt også godt fra at parkere deres møller, når kilowattprisen bliver lav. Så kan vi andre fyre med træ imens.

 • 1
 • 1

Hans Jørgen! Du kommer med en påstand: ", og spildvarmen er snart sagt en trussel mod Vadehavet"

Hvordan? Når overskuds- / spildvarmen bliver fyret op i luften?

Skulle det være en fare for vadehavet, må spildvarmen sendes til havs ..

OK - altså, truslen mod Vadehavet er at fuglene vil foretrække luften over datacentrene, i stdet for over Vadehavet, - som i 'hvad er Vadehavet uden fugle'?
Tænkte ikke over at det kunne misforstås.

 • 1
 • 1

Næh - jeg antyder at fuglene, uden at simulere ornitolog, nærmest vil foretrække den lune atmosfære over datacentrene i stedet for den tilsvarende over Vadehavet.


Der skulle man mene at der er i småtingsafdeleingen f.eks. i forhold til hvad Esbjerg kraftværk afsætter af varme til luften via røggassen og til havet som køleeffekt.

Men i øvrigt hvis man antager et areal på f.eks. 30 x 30 Km2 som modtager den en varm sommerdag noget med 1.000.000 Mw fra solen, så 30 - 60 Mw fra en servercentral fra eller til det gør nu nok ikke den store forskel

 • 1
 • 1

Du bliver altså nød til at sætte dig ind i de sager du vil debattere.
Så en gang til
Du er akkurat lige så vidende, som du plejer at være. Hvilket jo til fulde afspejles i din succesrate med dine projekter.
Serverne er stadig luftkølede.

Ja helt sikkert https://www.datacenterknowledge.com/the-ap...

@Niels
Jeg ved ikke rigtig hvad der går galt for dig, andet end at det som så mange gange før er dine forudsætninger.
Serverne i Facebooks datacenter opvarmer luften - luften køles i en luft/vand veksler - det opvarmede vand ledes til en vandepumpe - vandet hæves i temperatur og ledes ud på fjernvarmenettet - det afkølede vand ledes retur til veksleren etc.
Så er det altså heller ikke sværere Hr Hansen.
Prøv at læse artiklen om datacentret i Luleå.

 • 4
 • 0

Hvis du anlægger en ny stor nok ledning fra datacenteret til Hedelund (5-600m), kan du via eksisterende ledninger forsyne Tjæreborg (DN300), Andrup og Skads (DN200), Kvaglund (DN325) og Sp. Møllevej med boliger og erhvervsområde (DN400).

Det er 10-15.000 indbyggere + erhvervsområdet med Vølund, Vestfrost osv. osv.

Mon ikke det er nok?

@Michael
Hvad er udgangspunktet og hvad skal der konkurreres op mod ?
Husker jeg rigtigt, så står der allerede et endnu ikke 10 år gammelt biomasseanlæg der har kapacitet til ~ 95% varmeforsyning af Aabenraa/Rødekro.
Investeringen i udnyttelse af varmen fra datacentret skal altså også konkurrere op mod en pris fra dette anlæg.
Den variable produktionspris er nok tæt på at være den samme (måske med en lille fordel til datacentret) men investering, risiko og faste omkostninger vælter regnestykket.
Datacentret har så yderligere overskudsvarme til måske 30.000 boliger, erhverv m.m. men det er endnu længere væk og med endnu større investeringer til ledningsnet etc.

 • 0
 • 0

@Niels
Jeg ved ikke rigtig hvad der går galt for dig, andet end at det som så mange gange før er dine forudsætninger.
Serverne i Facebooks datacenter opvarmer luften - luften køles i en luft/vand veksler - det opvarmede vand ledes til en vandepumpe - vandet hæves i temperatur og ledes ud på fjernvarmenettet - det afkølede vand ledes retur til veksleren etc.
Så er det altså heller ikke sværere Hr Hansen.
Prøv at læse artiklen om datacentret i Luleå.

100% korrekt Jacob.
Det undre mig at der er så mange kloge hoveder her i debatten, som ikke har sat sig ind i hvad de snakker om.

1) Køle units er faktisk konfigureret med en luft til vand enhed. normalt sendes det varme vand ( 25 til 35 gr. C. ) til en stor " chiller yard " hvor vandet bliver afkølet, og sendes retur til køle units.
2) På FB i Odense, sparre FB en del omkostninger ved at sende det varme vand til Fjernvarmen. ( FB skal IKKE købe, installere , og vedligeholde en chiller yard ) derfor giver det god mening at FB giver varmen væk til Fjernvarmen.
3) OK. FB skal selv betale for at få lagt fjernvarme rør ned på deres matrikel, men det er jo minimalt hvad der er af vedligeholdelse på fjernvarmerør samlignet med en stor chiller yard.
4) Det er jo så op til de enkelte fjernvarme værker om de så vil bygge en varmepumpe station uden for matriklen. i Odense var de ikke sene til at se de store økonomiske muligheder.

Jeg ved hvad jeg snakker om. Har været Sitemanager i Odense for det Belgiske firma Munters som har leveret / installeret alle køle units. Pt. har vi installeret 416 stk. nedenståen link, beskriver princippet i Data køling. Bemærk at videoen er fra USA, hvor man køler vandet i en chiller yard. der er Pt ingen video omkring fjernvarme ( kommer nok heller ikke da FB holder alle data og teknologi tæt inden på kroppen.

https://www.youtube.com/watch?v=vaOM2-CHRPo

 • 3
 • 1

Hvis du nu prøvede at sætte dig ind i de ting du debaterer. NU er det ikke Facebook der laver et datacenter i Viborg. Apple laver et datacenter i Viborg og Apple bruger vand til at køle deres servere.

@Niels
Her må jeg beklage. Jeg har muligvis været med til at forvirre dig, med mit indlæg hvor jeg nævner Aabenraa/Rødekro. Det indlæg var fejlplaceret.
Debatten gik på Facebooks kommende anlæg ved Esbjerg. Og Facebook bruger luft, som vi lige har fået bekræftet endnu en gang af Jesper..

 • 1
 • 0

Hvem kommer til at bekoste / sikre afkøling af datacenter i sommerheden.

Overskudsvarmen er vel langt større ved flere datacentre, end varmtvandsbehov + varme fortove fordrer + varmepumpe skal køre for at sikre temperatursæt.

@Magnus
Hvem andre end datacentrene skulle bekoste/sikre afkøling ?
Debatten går jo ellers netop på at udnytte overskudsvarmen, og det er ikke noget problem ved større byer som Odense og Esbjerg.
Men datacentre har kun fokus på el-infrastruktur, så varme er sekundært, hvilket naturligvis giver udfordringer.
Og så skal du i dine indlæg nok huske på, at eldrevne varmepumper ved datacentre giver en noget bedre virkningsgrad, end hvis man startede ud fra luft, og er et skridt på vejen til større udnyttelse af vind-el.

 • 2
 • 1

Magnus
Det er beskrevet tidligerere. Ovenikøbet vist på en video.
Klares med udeluft og vandfordampning
Billigt. Og klares af centet selv

Flemming.

Det var denne bemærkning hos Jesper jeg bed mærke i.

,, ( FB skal IKKE købe, installere , og vedligeholde en chiller yard ) derfor giver det god mening at FB giver varmen væk til Fjernvarmen. ,,

Så jeg så lidt i ånden at man løber tør for fortovsmetre og fjernvarmen skal til at etablere afkøling.

 • 1
 • 2

Hvilke standarder referer du til,som bestemmer om energi er HØJ kvalitet eller LAV kvalitet ?????

1 Joule er 1Joule.

Man burde forvente et vist niveau på en ingeniørdebat, men som en service kan du få en Pixi udgave her:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Exergi

Som udgangspunkt er en Joule veldefineret, men dens brugbarhed afhænger af referencetemperaturen - enhver masse som befinder sig over 0ºK vil have bundet en vis energi, og vil i forhold til de 0ºK kunne frigive den energi.

Men i vores virkelige verden ligger det anvendelige referencepunkt på 20ºC - hvis du tager en sten som er 10ºC med ind i teltet i Sibirien, så vil du kunne varme dig ved den, hvis omgivelsestemperaturen er -70ºC.
Tager du den derimod med ind i et telt hvor omgivelsestemperaturen også er 10ºC så vil der ingenting ske, da systemet er i ligevægt.

Vi kan så udnytte en temperaturforskel selv om den ligger under referencepunktet, ved ved hjælp af (mekanisk)energitilførsel at komprimere og dekomprimere et kølemiddel, aka varmepumpning - men det er ikke gratis, og selv om vi på den måde får flyttet mange Joule op på temperaturskalaen (så de bliver brugbare) koster det også mekanisk energi (af høj kvalitet).
Det kan sådan set også være ok, da vi kan få frigivet mere varme (opvarmning) på den måde, end ved at brænde den mekaniske (eller højkvalitets el) energi direkte af som varme - men det afhænger helt af prisen på både anlæg, og hvad den mekaniske/el energi ellers kunne bruges til.

Hvis man endelig skal bruge spildvarmen fra datacentre ville det nok give mere mening at benytte dem til drivhuse, da man ikke skal løfte temperaturen nær så meget - og man kunne måske bruge den køling (udtræk af varme) der jo helt evident er sidegevinsten af varmepumpning til kølehuse, eller returnere den til datacentret.
Der er så bare en anden lille detalje med drivhuse, nemlig at der også skal bruges energi til belysning, og den kan ikke skabes af lunken luft/vand.

LAV kvalitet af HK

Jo det så sandelig der gør - HK er det samme som et antal Joules over tid, så din knallert på havnen kommer ikke til at køre ret hurtigt hvis alle HK (dvs Joulene) er bundet i en mængde lunkent vand.

 • 3
 • 0

Anden placering af varmepumpen.

Hvis varmepumpen placeres tættere på fjernvarmenettet vil længden af rørledninger der kræver meget isolering blive mindre. Altså lade den kolde side være den længste. Det må være billigere at opføre.

Der er sikkert noget lovgivning der står i vejen. Men bare en ide.
Så er det også nemmere hvis der skulle være andre leverandører af varme til den kolde side.

 • 0
 • 0

Hvor mange MW og hvilken delta t regner man med?

I Viborg var den mindste effekt der kunne realicere det var 20 mw. Og varmepumpen ville COP 7 som bevirker der skal optages 17 MW og bruges 3 MW el.

Dvs. ved Apple i Viborg afsatte serverne 30 C som skulle køles til 20 C og der skulle cirkuleres 1460 M3/time vand for at flytte 17 Mw på den kolde side. . Hvis den varme side kan afkøles 40 grader så er skal der kun cirkuleres 430 m3/time for at overføre 20 MW.

 • 1
 • 0

Michael - det var nok at stramme med et nej - Men fjernvarmeudnyttelsen af spildvarme indegår ikke i forhandlingen med FB

Karsten: At det ikke har indgået i forhandlingerne med FB er jo ikke det samme, som at de skulle have sagt nej. Der er blot nogle barrierer, der skal overvindes.

Eller som borgmesteren siger:

"»Det vil helt klart være fint, hvis vi kan bruge noget overskudsvarme og vi vil også kæmpe for det, men det er ikke sikkert at det bliver muligt, for hvis der kommer afgift på overskudsvarme kan det måske ikke betale sig for os,« siger han

Han understreger også, at en dispensation for kraftvarmekravet også vil være nødvendigt. Det arbejder kommunen på:

»Jeg tror helt sikkert, at overskudsvarme vil være interessant for vores Din Fjernvarme, men jeg ved ikke, om det har været diskuteret for det konkrete projekt,« siger han.

»For det lyder mere fornuftigt, end at lukke det ud til fuglene, men det er ikke noget som vi har stillet krav om i forhandlingerne,« tilføjer han."

Borgmesteren var i øvrigt tidligere direktør i Din Forsyning og er nu Bestyrelsesformand for Dansk Fjernvarme.

 • 2
 • 0

Hans Jørgen - uden at simulere ornitolog, vil jeg tro fuglene er, hvor der er mad at finde, og med meget lidt hensyntagen til lufttemperaturen

Mine bemærkninger med hensyn til vadehavets fugle skal i øvrigt også (troede også at det var oplagt) forstås som sarkastiske.
Det er jo ikke varme i småtingsafdelingen som ledes ud i det blå.
Niels Hansen henviser til Vestkraft i Esbjerg og dets udledninger, og hævder at de leder langt mere ud i naturen. Det gad jeg faktisk godt se en sammenligning for, og da mange her gladeligt pøser tal ud forventer jeg et regnestykke.
Min pointe er så bare at strømmen fra Esbjerg er ganske samfundsnyttig, mens jeg frejdigt påstår at Facebook og al dets væsen er unødvendigt. Selv Apple og Google har en begrænset samfundsnytte IMO !

 • 2
 • 1

Hvorfor skal den placeres ved centeret? De kan vel lige så godt sende lunkent vand til byen og koldere vand tilbage, og have pumpen inde i byen.

Nogle af centrene lover at købe "grøn" strøm svarende til deres forbrug.
Fint nok, men så får vi andre dødelige jo mindre af denne fine strøm, eller også bliver den solgt flere gange end godt er.

 • 2
 • 2

Michael - mon ikke nogen spiller chicken game med energiministeren om spildvarmeafgiften?

Karsten: Sikkert. Og der er formentlig langt flere elementer i den diskussion, end jeg sådan lige kan overskue/har sat mig ind i. Noget af det handler jo tilsyneladende også om Ørsteds planer (ønsker), om at udskifte Vestkraft Blok 3 med et ny flisfyret anlæg.

Uanset, så må de folk bare få sat sig sammen, så de udfordringer kan løses.

 • 1
 • 0

Min pointe er så bare at strømmen fra Esbjerg er ganske samfundsnyttig, mens jeg frejdigt påstår at Facebook og al dets væsen er unødvendigt. Selv Apple og Google har en begrænset samfundsnytte IMO !

FB, Apple og Google har da i høj grad en stor samfundsnytte. der er massere af firmaer, som skal udarbejde alle de reklamer, som man bliver bombarderet med.

Disse firmaer skal ansætte en masse mennesker, som så skal betale en masse til SKAT

Derudover.... så øger alle disse reklamer et enormt mersalg for de enkelte butikker ( ellers var der vel ikke alle de reklamer?? ) alle disse butikker skal også ansætte en masse mennesker, som skal betale til SKAT.
Der skal produceres flere varer = flere i arbejde.= Mere SKAT
Der skal transporteres flere varer = Flere pakketrans / lastbiler = flere i arbejde = Mere SKAT.
Alle disse pakketrans / lastbiler skal have service = flere i arbejde = mere SKAT.

Og sådan bliver det ved. Kan i se pointen ? er der nogen der ved om der er foretaget nogle sådanne beregninger ?

 • 0
 • 4

blå benzin

Hmmmm. Afgiftsfri benzin? Min fars traktor (Volvo Krabat) kørte på blå benzin, og den var afgiftsfritaget, fordi min far havde et landbrug. Så er du sikker på det med den blå benzin?

Mvh Bjørn Agger

 • 3
 • 0

FB, Apple og Google har da i høj grad en stor samfundsnytte. der er massere af firmaer, som skal udarbejde alle de reklamer, som man bliver bombarderet med.

Jeg mindes at der var masser af reklamer for over 15 år siden, og som havde samme effekt.

Nu er jeg lidt usikker på hvordan man definerer et socialt medie. Er denne debat et socialt medie? Hvis ikke så er jeg ikke tilmeldt noget socialt medie, og er jeg så samfundsskadelig?

 • 3
 • 0

Derudover.... så øger alle disse reklamer et enormt mersalg for de enkelte butikker


@Jesper Reinhold
Jeg vælger først at læse dit indlæg som var det skrevet uden sarkasme og ironi;

Jeg har 100,- til forbrug uanset mængden af reklamer har jeg stadigt kun 100,- til forbruge = intet mer salg !

Tvært imod !
Hvis disse 100 kroner nu også skal bruges til at 'fodre' alle de uproduktive; Google, FB og en hulens masse reklamefolk.
Så kan de rigtige producenter ikke længere sælge 10 varer á 10 kroner til mig, men kun 9 varer da de sidste 10 kroner nu skal bruges til at fodre uproduktive mennesker i et globalt pyramidespil, hvor Google, FB ol. sidder på toppen.

Hvis jeg så vælger at læse dit indlæg som var det totalt gennemsyret af sarkasme og ironi;
Så er mit ovenstående skriv bare en anden måde at skrive det samme på.

 • 2
 • 0

Jeg har 100,- til forbrug uanset mængden af reklamer har jeg stadigt kun 100,- til forbruge = intet mer salg !

Tvært imod !
Hvis disse 100 kroner nu også skal bruges til at 'fodre' alle de uproduktive; Google, FB og en hulens masse reklamefolk.
Så kan de rigtige producenter ikke længere sælge 10 varer á 10 kroner til mig, men kun 9 varer da de sidste 10 kroner nu skal bruges til at fodre uproduktive mennesker i et globalt pyramidespil, hvor Google, FB ol. sidder på toppen.

@Michael Mortensen.

Helt enig. Jeg har også 100,- til forbrug, og jeg er ikke en af dem der øger forbruget ved at der popper alverdens reklamer op..... Men der må da for pokker være mange.. Rigtig mange, som øger deres forbrug pga alle de reklamer! ellers er det da ikke en god foretning at putte alle de penge i Google, FB, Twitter ol ???? det jeg spurgte om er om der er nogle der har nogle tal på hvor stort et omfang, disse reklamer har ?

Hørte lige i P4 nyhederne, at pris stigningerne i DK er de laveste i EU ( ca. 0,9 % ) og at løn stigningerne er en af de højeste ( ca. 2,4 % ) så nogle Danskere har da fået en bedre købekraft.

 • 1
 • 0

Ja da, den er klokkeren - Jesper er højt hævet over Carnot, og har opfundet en økonomisk perpetuum mobile.

I øvrigt bruger man versaler i tiltalepronomenet I.

@Christian.
Carnot circle: Jeg har aldrig påstået at ORC er hævet over Carnot circle. men påstår at det er muligt at genere energi med lunken Vand / varme.

Jeg har ikke opfundet en Perpetuum mobile.... jeg efterspørger om FB, Google og alle de andre har ??

Jeg undskylder min uvidenhed omkring brug af STORE bokstaver, men det anser jeg for en mindre detalje... budskabet kom da ud.

 • 1
 • 1

I artiklen anføres:

I følge energiprofessor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet er behovet for at udnytte overskudsvarmen til ‘askefri fjernvarme’ stort. Han kalder det en kæmpefejl, hvis det ikke bliver udnyttet.

Lad mig gætte, at BVM primært har sigtet til (ineffektiv biomasseudnyttende) direkte fyret fjernvarme. Især i givet fald havde det været mere fornuftigt at tale om f.eks. "biomasse-besparende fjernvarme", fremfor at benytte et mere værdiladet udtryk som "askefri fjernvarme". (Ville det være "støjfri og landskabsbevarende fjernvarme", hvis udgangspunktet snarere var fjernvarme baseret på landvind?)

Hvis BVM er retvisende reffereret, skyder han strengt taget også på den billigt opnåelige restvarme fra mere exergetisk effektive bio-kraftvarmeværker. Sådan restvarme leveres pt. uden støtte, men ville koste ”støtte-kassen”, hvis i stedet baseret på el fra vind og sol og dette især når inkl. fornøden dyr og tabsbehæftet lagring.

Især efter tilføjelse af datacentrenes store og nær konstante el-forbug bliver der hårdt brug for biomasse- og affaldsbaseret el-produktion i de tidsrum, hvor fluktuerende el-produktionen fra vind, sol og billig import ikke rækker. - Feks. ikke blot til serverne men også til de varmepumper, der skal rede servernes restvarme fra fortabelse.

For at undgå hyppig restvarme-rigelighed, bør man selvfølgelig være tilbageholdende med at placere større bio-kraftvarmeværker og datacentre i samme (/varme-behovsmæssigt for små) fjernvarmenet.

Endelig kan effektivt og on-demand energiudnyttet foraskning af en lang række lokalt forekommende men pt. dårligt udnyttede organiske restproduktstrømme faktisk være ønskværdigt, fordi: a) emissionen af også stærke klimagasser fra bakteriel nedbrydning i det fri reduceres, b) det kan undgås at såvel lugtstoffer som en lang række mere varigt forurenende komponenter spredes på markerne, c) næringsstofrig aske forholdsvis billigt kan returneres til de områder, hvor næringsstofferne behøves og tåles af vandmiljøet, d) der kan spares på importen af ressource-knap men livsvigtig fosfor til bl.a. sjællandske planteavlere, e) asken kan returneres til markerne med indhold af effektivt kulstofdeponerende og dyrkningslagsforbedrende biokoks, og f) der skabes indtægter (/reducerede affaldsbortskaffelsesomkostninger) til brændselsleverandører i bl.a. økonomiske yderområder.

 • 3
 • 0