Trods invasion: Rusland fortsætter med at levere gas til Europa via Ukraine

Plus24. februar 2022 kl. 15:2121
Trods invasion: Rusland fortsætter med at levere gas til Europa via Ukraine
Illustration: Pexels.
I Danmark sikrer lagre, at vi ikke løber tør for naturgas lige foreløbig, men Dansk Energi opfordrer til hurtigst muligt at reducere forbruget af naturgas i Danmark og Europa.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den russiske invasion af Ukraine har ikke umiddelbart fået konsekvenser for de russiske gasforsyninger til Europa. Det oplyser det russiske gasselskab Gazprom til Reuters.

Mens de menneskelige tragedier udspiller sig i Ukraine, og strømmen af flygtninge ud af især storbyerne tager til, så er der ikke forlydender om, at Rusland vil stoppe forsyningen af energi til Europa.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
21 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
25. februar 2022 kl. 21:23

Du har ikke fulgt meget med i hvad der foregår og er sket det sidste halve års tid.

Der er naturligvis en hvis træghed. Det ændrer ikke ved at når efterspørgslen er der så vil udbuddet også komme. Det er almindelig økonomisk teori. Jeg har svært ved at se at det skulle lede til hungersnød. Vi kan fint klare at gas bliver dyrere i en periode. Det vil gøre alternative energikilder mere attraktive. Jo før vi slipper af med afhængigheden af Putin jo bedre.

Med palladium åbner du ikke bare en mine og finder en masse palladium.

80% af alt palladium kommer fra Sydafrika. Vi kommer ikke til at mangle palladium med mindre Putin også invaderer Sydafrika. Er det det du forventer?

20
25. februar 2022 kl. 21:14

Hvordan vil oplevelsen være i Tyskland, hvis den russiske gas bliver lukket øjblikkeligt?

19
25. februar 2022 kl. 20:03

Det kommer naturligvis til at gøre en smule ondt økonomisk at lukke alt mod Rusland - import, export, luftrum osv. inkl videnskabelige samarbejder, ISS osv - men det er så prisen der skal betales!! Prisen bliver meget højere i længden hvis intet gøres…

18
25. februar 2022 kl. 13:58

Udbud af råvarer har en tendens til at følge efterspørgsel

Du har ikke fulgt meget med i hvad der foregår og er sket det sidste halve års tid.

Prisen på gødning i 3-4 dobbelt allerede for et halvt år siden. Gødnings producenter har lukket ned, er gået fallit. Eksplosion i pris på gødning kan udløse fødevarekrise - TV 2 https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-10-23-eksplosion-i-pris-paa-goedning-kan-udloese-foedevarekrise. Uden gødning mindre afgrøder. Ifølge din logik, burde der jo være kommet en masse nye producenter af gødning for prisen er da høj.

Med palladium åbner du ikke bare en mine og finder en masse palladium.

17
25. februar 2022 kl. 13:09

Tag for eksempel palladium, allerede nu udvindes der for lidt i forhold til efterspørgsel. Sydafrika og Rusland er de 2 største eksportører af det, men så længe udbuddet ikke stiger så vil prisen stige, især hvis du vil lukke for eksport fra Rusland. Så forsvinder en stor del af udbuddet og manglen på palladium vil stige.

Udbud af råvarer har en tendens til at følge efterspørgsel. Hvis vesten vælger ikke at købe russiske råvarer så betyder det blot at værdien af russiske råvarer falder lidt og værdien af andre råvarer stiger lidt. Dermed kommer Rusland til at tjene lidt mindre og vesten til at betale lidt mere. Vinderne bliver dem der kan købe russiske råvarer lidt billigere og de andre udbydere af råvarer som sælger til vesten. Og det kan vi godt leve med. Det vil dekople vesten fra Rusland.

Anderledes er det for gas. Russisk gas leveres i praksis altid i rørledninger og i det store spil er eneste aftager lige nu Europa. På sigt kan Kina komme med men de skal opbygge nødvendig distributionskapacitet. Derudover er der vist ingen der har mulighed eller lyst til at købe russisk gas. Med mindre russerne begynder på LNG. Alas, LNG kan man købe kloden rundt.

Du mangler stadigvæk at give en forklaring på hvordan det her show kan give hungersnød.

16
25. februar 2022 kl. 12:25

Vi kan stadigvæk købe de ting på verdensmarkedet.

Der skal da være produceret tilstrækkeligt til at alle kan købe til en rimelig pris. Hvis udbuddet ikke er stort nok, så ryger priserne op. I Europa vil vi muligvis have råd til at betale den ekstra pris, men der vil være mange lande der ikke har råd til det.

Tag for eksempel palladium, allerede nu udvindes der for lidt i forhold til efterspørgsel. Sydafrika og Rusland er de 2 største eksportører af det, men så længe udbuddet ikke stiger så vil prisen stige, især hvis du vil lukke for eksport fra Rusland. Så forsvinder en stor del af udbuddet og manglen på palladium vil stige.

Hvis alt var så let som du giver udtryk for, så burde du jo kunne gøre alle danskere gældfri i løbet af nogle få dage.

15
25. februar 2022 kl. 12:13

Det er vist dig der har sniffet for meget gas, for jeg har ikke skrevet noget om gas. Gas er kun et af de ting Rusland eksporterer.

Men gas er det eneste det er svært at købe andre steder. Alt det andet er der et verdensmarked for.

Palladium bruges i katalysatorer og er dyrere end guld, da der er for lille produktion i forhold til efterspørgsel. Rusland er den største eksportør af gødning og allerede længe inden krigen, klagede landmænd over kraftigt stigende priser på gødning. De er tredje største eksportør af byg, ved majs er de den 7. Største eksportør.

Vi kan stadigvæk købe de ting på verdensmarkedet. Pointen er at vi aldrig igen må ende i en situation hvor Putin eller andre brutale diktatorer kan holde os gidsel. Og hungersnød ... det synes ikke at være i kortene.

14
25. februar 2022 kl. 12:00

Hvordan gør øget gaspriser mange ting dyrere?

Det er vist dig der har sniffet for meget gas, for jeg har ikke skrevet noget om gas. Gas er kun et af de ting Rusland eksporterer. Palladium bruges i katalysatorer og er dyrere end guld, da der er for lille produktion i forhold til efterspørgsel. Rusland er den største eksportør af gødning og allerede længe inden krigen, klagede landmænd over kraftigt stigende priser på gødning. De er tredje største eksportør af byg, ved majs er de den 7. Største eksportør.

13
25. februar 2022 kl. 11:49

Det vil være mange produkter der kommer til at stige gevaldigt i pris hvis vi følger dit råd. Sandsynligvis vil vi endda få hungersnød i dele af verden.

Det må du meget gerne forklare. Jeg kan slet ikke få det til at hænge sammen. Hvordan gør øget gaspriser mange ting dyrere? For langt de fleste produkter udgøre udgiften til opvarmning en forsvindende lille post. Og hungersnød? Øgede gaspriser vil kun ramme Europa ... forestiller du dig hungersnød i Europa pga. gaspriser?

Men vi skal i hvert fald hurtigst muligt omstille alle biler til elbiler. Eller også må vi leve med en større forurening fra bilerne..

Det er forstår jeg heller ikke. Hvilken betydning har det for forureningen hvor vi køber olie?

12
25. februar 2022 kl. 11:12

Bortset fra gas kan vi nemt lukket for Rusland. Og når vi lukker for gas vil det tage lang tid for Rusland at finde alternative markeder. Der er lavet aftaler med Kina men der mangler distributions net og forbrugere. Såfremt vi reducerer importen med 50% så vil bunden falde ud af den russiske statskasse.

Det vil være mange produkter der kommer til at stige gevaldigt i pris hvis vi følger dit råd. Sandsynligvis vil vi endda få hungersnød i dele af verden.

Men vi skal i hvert fald hurtigst muligt omstille alle biler til elbiler. Eller også må vi leve med en større forurening fra bilerne..

11
25. februar 2022 kl. 11:05

Er der så medregnet det vi indirekte importerer fra Rusland? Der er meget der bliver importeret fra andre EU-lande, som vi så køber her i Danmark.

Ruslands primære export er råvarer hvoraf alt bortset fra gas nemt kan købes andre steder. Hvis du går rundt i dit hjem så gætter jeg på at du ikke kan finde en eneste ting der er produceret i Rusland med mindre du har kaviar på køl eller en kalasnikov i skuffen

https://www.statista.com/statistics/1006479/russia-export-commodity-structure/

Bortset fra gas kan vi nemt lukket for Rusland. Og når vi lukker for gas vil det tage lang tid for Rusland at finde alternative markeder. Der er lavet aftaler med Kina men der mangler distributions net og forbrugere. Såfremt vi reducerer importen med 50% så vil bunden falde ud af den russiske statskasse. Læg oveni udgifterne til at føre krig i Ukraine.

8
25. februar 2022 kl. 07:00

Der er vel andre kilder til energi end olie og kul f.eks.

-Vind. -Sol. -Biogas. -Affald. -Geotermi. -Vandkraft. -Halm. -Træ.

6
25. februar 2022 kl. 00:03

Så har vi jo de sorte energikilder som vi kender - olie og kul :-()

5
25. februar 2022 kl. 00:01

I 1938 (anschluss) var der i det mindste 1 glad østriger; der er ingen glade ukrainer i dag.

Lidt pinligt at europæiske gaskunder er med til at financiere Putins eventyr!

4
24. februar 2022 kl. 21:31

Hvad er det for en krig, hvor man holder fast i at handle med fjenden? Plejer forsynger ikke at være noget af det først, man vil ramme?

Og så på den anden side - Er der ikke grænser for hvor dybt Dansk Energi vil synke i deres iver for at fremme deres medlemmers interesser? Putins handlinger tjæner allerede så rigeligt deres interesser, men det her handler om gasforsyninger, altså konkurrenten til Danks Energi, og i den her temmeligt ulykkelige situation burde Dansk Energi bare klappe i - men de kan slet ikke holde sig fra at hovere. Jeg græmmes.

3
24. februar 2022 kl. 19:30

Russisk gaseksport gennem Ukraine har været usædvanligt lav siden midten af 2020 og meget lav i forhold til tidligere den seneste tid. Der nævnes en stigning til 84 mio. kubikmeter pr dag. Det er mindre end fx. 1. feb 2022. I øvrigt så vil jeg hellere se på målinger frem for løfter.

Nicolai Baier viste mig denne oversigt over gaseksport fra Rusland, i en debat den anden dag. Den er ret god:https://www.bruegel.org/publications/datasets/european-natural-gas-imports/

2
24. februar 2022 kl. 18:31

Der må da være en debat, både i Tyskland og i Belgien, om udskydelse af lukningen af A-kraftværket i lyset af den russiske agression. Det er noget helt andet end de forslag, der hele tiden luftes om at bygge nye værker. Er der nogen der kender til debatten?

1
24. februar 2022 kl. 17:39

Jeg støtter tyskernes ret til selv at bestemme. Men det nærmer sig det absurde, at de lukker eksisterende kapacitet i denne situation.

Nu kan tyskerne, italienerne osv jo hygge sig lidt med de priser på naturgas, der er på vej. Mon ikke de på et tidspunkt kommer i tanker om, at der nok er smartere kilder til at sikre sit energibehov?