I 2015 betalte EU-Kommissionen for en storstilet rapport, der skulle kortlægge biobrændslers konsekvenser for naturen og klimaet. Rapportens tal viste klart, at sojabønner til biodiesel med en udledning på 150 g CO2/MJ var en stor klimasynder.
Men nu, fire år senere, er der ingen konsekvenser for biodiesel med sojabønner. I starten af februar fremlagde EU-Kommissionen et udkast til en såkaldt delegeret akt, som tilsyneladende skipper let og elegant over sojabønner.
Medlemslandene i EU skal i 2020 leve op til et krav om, at 10 procent af transportsektorens brændsler skal komme fra vedvarende kilder. EU-Kommissionens delegerede akt sørger for, at biodiesel fra sojabønner kan fortsat tælle med i de 10 procent, selvom biodieselen ifølge rapporten fra 2015 har et større klimaaftryk end fossil benzin og diesel.
Indirekte skyld i CO2-udledninger
En stor del af udledningen sker, fordi dyrkning af sojabønner indirekte er skyld i, at der ryddes skove, moser og tørvområder, der har store kulstoflagre. For når en landmand vælger at dyrke sojabønner til biodiesel, optager biodiesel-sojaen pladsen fra andre afgrøder eller fra sojabønner, der måske skulle bruges til mad.
Hvis efterspørgslen på de andre afgrøder ikke falder, skal landmanden finde et nyt område til at dyrke dem. Det sker typisk i områder, som ikke tidligere har været brugt til landbrug, og som har et stort kulstoflager. Når områderne bliver ryddet, bliver der derfor frigivet store mængder CO2 til atmosfæren.
Fænomenet kaldes ILUC – Indirect Land Use Change – og det var præcis omdrejningspunktet for rapporten fra 2015, som syv forskere fra to konsulenthuse og et forskningsinstitut stod bag: »The land use change impact of biofuels consumed in the EU«.
Læs også: EU åbner kattelem for biobrændsler: Alligevel ikke slut med palmeolie i tanken
Forskerne fandt, at biodiesel fra palmeolie var den værste slags biobrændsel, når man kiggede på CO2-udledninger på grund af ILUC. Her lå palmeolien på 231 g CO2/MJ. Biodiesel fra palmeolie bliver også i EU-Kommissionens delegerede akt ekskluderet, så biobrændslen ikke længere må tælle med i EU-landenes mål om 10 procent vedvarende energi i transportsektoren.
På andenpladsen med 150 g CO2/MJ kom biodiesel lavet på olien fra sojabønner, men den type biobrændsel bliver ikke ekskluderet som palmeolie.
Kigger man på Klimarådets rapport fra efteråret 2018, Status for Danmarks klimamålsætninger og -forpligtelser 2018, udleder almindelige fossile brændsler omkring 85 g CO2/MJ. CO2-udledningerne fra almindelig diesel er altså næsten det halve af CO2-udledninger fra soja-diesel.
Når man tænker på de tal – som blandt andet kommer fra den rapport fra 2015, EU-Kommissionen selv bestilte og betalte for – hvordan kan det så være, at EU-Kommissionens nye akt ikke vælger at stemple soja-diesel som ubæredygtigt, ligesom almindelig diesel er det?
Et spørgsmål om metode
Svaret er, at den delegerede akt – og direktivet for vedvarende energi, som akten bygger på – bruger en helt anden metode til at udregne udledningerne, end rapporten fra 2015 gjorde. Det fortæller Hugo Valin, som er forsker ved forskningsinstituttet IIASA (International Institute for Applied Systems Analysis) i Østrig. Han var med til at udarbejde rapporten fra 2015.
Når direktivet for vedvarende energi og den nye akt skal udregne forskellige biobrændslers ILUC-udledninger, kigger de ikke på alle kilder for udledning, skriver Hugo Valin i en mail til Ingeniøren.
Læs også: Klimarådet: Dårlig ide at opfylde klimamål med biodiesel
Der er heller ingen overvejelser om, at to råmaterialer med forskellige energiudbytter har forskellige niveauer af risici, fortæller han. For eksempel har sojabønner et meget lavt udbytte, og derfor er risikoen for at rydde mere land større.
»Hvis de (EU, red.) forbedrede metoden på disse punkter i fremtiden, ville det helt sikkert give strengere krav for biobrændslernes bæredygtighed og sikre, at kravene stemte overens med resultaterne fra tidligere studier,« skriver han i mailen.
»Med de nuværende kriterier vil et råmateriale, som den delegerede akt har stemplet som et materiale en høj ILUC-risiko, rigtignok medføre markante udledninger. Men det omvendte er ikke garanteret.«
»Ærgerligt«
En anden af forfatterne bag rapporten, Dr. Carlo Hamelinck, som er vicedirektør for biobrændsler, bioenergi og biomaterialer i konsulentvirksomheden Navigant, fortæller også, at årsagen til EU-Kommissionens tilgang er en definitionssag. Hvornår en afgrøde har en høj risiko for ILUC er allerede defineret i direktivet for vedvarende energi.
»De har brugt en meget simplificeret definition. Det er en politisk fortolkning,« siger Carlo Hamelinck, da Ingeniøren fanger ham på telefonen.
Hvad tænker du om, at EU på trods af jeres rapport fra 2015 stadig stempler biobrændsler med sojabønner som bæredygtige?
»Det er lidt ærgerligt,« siger han og forklarer, at hvis flere afgrøder var blevet stemplet som afgrøder med en høj risiko for ILUC, ville der have været større pres på for at udvikle løsninger med lav risiko for ILUC.
Det kan man for eksempel gøre ved at optimere udbyttet på en bæredygtig måde eller bruge gammel landbrugsjord, som ellers var blevet forladt.
»Men de løsninger er ikke økonomisk attraktive, hvis det stadig er muligt bare at udvide landbrugsområdet. Derfor er man nødt til at begrænse udvidelserne. I vores øjne vil det at begrænse brugen af biobrændsler med høj ILUC være en god drivkraft,« siger Carlo Hamelinck.
Læs også: Slut med palmeolie i tanken og solcelle-forhindringer: EU klar med spilleregler for VE
I den delegerede akt er det kun palmeolie, som bliver stemplet som et biobrændsel med en høj risiko for ILUC. Derfor skal palmeolie udfases til brug i biobrændsler, dog med en række undtagelser. Carlo Hamelinck tror, at udfasningen – selv med undtagelserne – vil betyde, at der vil blive brugt mindre palmeolie til biobrændsler. Men det vil tage tid, siger han. Og på sigt kan det have den konsekvens, at købere vender sig mod sojabønner i stedet.
Alligevel understreger han, at biobrændsler er meget nødvendige for fremtiden. Men det skal ikke være på bekostning af, at nye jordarealer bliver inddraget til landbrug, mener han. I stedet skal man satse på at optimere udbyttet fra de afgrøder, der bliver brugt til biobrændsler, fortæller han.
Læs også: EU godkender import af amerikanske sojabønner til biodiesel
