Landet over meldes der om markante stigninger i borgernes affaldsgebyrer. Alligevel fastholder klimaminister Dan Jørgensen(S) i et svar til Folketinget, at miljøminister Lea Wermelin(S) udmelding om en gennemsnitlig stigning per hustand på 55 kroner, stadig står ved magt.
Som Ingeniøren tidligere har skrevet, så har de nye regler om sortering af affald i ti fraktioner, der trådte i kraft 1. juli i år, allerede haft konsekvenser for mange borgere, der har fået stigninger på langt over de 55 kr.
Og der støder hele tiden nye kommuner til listen. Nederst i artiklen kan du se en gennemgang af 15 kommuners affaldsgebyrer, der i gennemsnit stiger 512 kr. om året.
Læs også: Affaldssortering bliver en dyr omgang for borgerne
I gennemsnit vurderer vi, at det vil koste cirka 55 kr. mere for en husholdning set i forhold til et affaldsgebyr om året på 1.500-3.000 kr.«
-- Miljøminister Lea Wermelin (S) i et interview i TV-Avisen på DR 18. maj 2020, hvor hun blev spurgt om, hvad den nye affaldsordning vil koste danskerne.
De famøse 55 kroner kom frem, da Lea Wermelin på DR 18. maj 2020 præsenterede et udspil om en ny affaldsaftale - og senere gengivet på skrift til Folketingets Miljøudvalg i september sidste år.
Og klimaminister Dan Jørgensen(S) holder fast i garantien. i et svar til Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg, skriver han, at nogle borgere kan opleve en større stigning, men gennemsnitligt vil niveauet ligge på de 55 kroner.
»Aktuelle kommunale beslutninger om stigninger i affaldsgebyret giver ikke anledning til at ændre opgørelsen over den forventede gennemsnitlige gebyrstigning på ca. 55 kr., der blev beregnet i forbindelse med den politiske aftale om Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi. Det skyldes bl.a., at den forventede stigning i affaldsgebyret på ca. 55 kr. er en gennemsnitlig opgørelse regnet ud fra konsekvenserne i hele affaldshåndteringskæden, dvs. meromkostninger ift. nuværende håndtering af affaldet. Ændringen i affaldsgebyret vil derfor variere med de gældende indsamlingsordninger i kommunerne, således at borgere i kommuner, hvor der ved indgåelse af aftalen i juni 2020 kun var husstandsnær affaldsindsamling i få fraktioner formentlig vil opleve en større stigning end de, der allerede havde husstandsnær affaldsindsamling i mange fraktioner.«
Læs også: Affaldsfiasko: 9 ud af 10 kommuner overholder ikke sorteringsregler
Samtidig skriver Dan Jørgensen også, at eventuelle stigninger over 55 kroner i affaldsgebyret ikke kan tilskrives den politiske aftale om en grøn affaldssektor. Den havde nemlig ikke medregnet håndtering af madaffald og tekstilaffald.
»Beregningen af den forventede gennemsnitlige gebyrstigning på ca. 55 kr. i forbindelse med den politiske aftale om Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulærøkonomi inkluderede ikke omkostninger og/eller indtægter forbundet til indsamlingen og håndteringen af madaffald og tekstilaffald. Det skyldes dels at indsamling af madaffald er et EU-krav og dermed ikke nationalt bestemt, og dels at der forud for aftalen ikke var et tilstrækkelig solidt datagrundlag til at udregne konsekvenserne for tekstilindsamling. Dette kan også medvirke til, at der er forskelle mellem den gennemsnitlige opgørelse og de stigninger i affaldsgebyret, som er blevet besluttet i en række kommuner. Der vedlægges et notat, der tidligere er blevet udleveret i forbindelse med forhandlingerne om Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi, som yderligere redegør for beregningen af stigning i affaldsgebyr.«
Klimaminister Dan Jørgensen beroliger samtidigt med, at stigninger i affaldsgebyret på sigt vil blive udlignet:
»Det bemærkes i den forbindelse, at det er blevet besluttet, at der parallelt med strømliningen skal ske omkostningsreduktioner, der som minimum udligner den samlede stigning i affaldsgebyret, således at borgerne generelt ikke vil opleve stigninger i affaldsgebyret på baggrund af strømliningen. Det bemærkes desuden, at indførsel af udvidet producentansvar for emballage forventes at medføre et yderligere betydeligt fald i affaldsgebyret, idet omkostningerne for håndtering af emballageaffaldet overvæltes på producenterne.«
Ikke noget overblik
Venstres klimaordfører Marie Bjerre har bedt klimaminister Dan Jørgensen(S) om at fremlægge en opgørelse på kommuneniveau over, hvilke affaldsgebyrstigninger der har været som følge af de nye regler om sortering i 10 fraktioner:
Det er dog i følge Dan Jørgensen ikke muligt før engang til næste år:
»I Klimaplanen for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi fremgår det, at udviklingen i affaldsgebyret skal monitoreres og afrapporteres til aftalekredsen. Her forventes en øget sortering i 10 forskellige affaldsfraktioner at bidrage til en stigning i kommunernes affaldsgebyrer. Stigningen forventes at blive modvirket gennem indførslen af det udvidede producentansvar for emballage samt andre omkostningsreduktioner.«
»Jeg forventer, at monitoreringen af affaldsgebyret vil give et bedre overblik over effekterne ved de forskellige tiltag, der implementeres omkring kommunernes affaldssortering. Energistyrelsen er i gang med at undersøge den bedste metode for, hvordan og hvornår monitoreringen foretages. På nuværende tidspunkt har Energistyrelsen kun data for kommunernes affaldsgebyrer for dataåret 2019, hvorfor der endnu ikke er skabt et overblik over udviklingen i affaldsgebyret. Det er hensigten, at Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget kan modtage en tilbagevendende status på udviklingen i affaldsgebyret første gang i 2022.«
Stiger gebyret i din kommune?
Ingeniøren har løbende samlet stigninger i affaldsgebyret, når de er meldt ud af kommunen eller i lokalpressen:
Djursland: 800 kr.
Borgerne i Norddjurs - og Syddjurs Kommuner, kan forvente en stigning i affaldsgebyret på omkring 800 kroner. Det fortæller bestyrelsesformand i Reno Djurs Jens Meilvang (LA), der sidder i kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune.
»Vi skal hente, transportere og sortere flere affaldstyper, og vi skal købe nye beholdere. Det koster penge. Samtidig ønsker vi ikke at skrue ned for serviceniveauet for borgerne,« siger Jens Meilvang.
Hedensted: Over 1.000 kr.
Borgerne i Hedensted Kommune i Østjylland modtog i november sidste år et brev fra kommunen med overskriften ‘Dit affaldsgebyr stiger’. Heri fremgik det , at affaldsgebyret vil stige til 2.910 kroner om året pr. husstand.
Horsens Folkeblad har tidligere skrevet, at gebyret før lå gennemsnitligt 1.887 kr.
Aarhus: Forventer 1.000 kr.
Borgerne i Aarhus Kommune kan forvente en stigning på 1.000 kr. i affaldsgebyret. Det skriver Lene van der Raad, Chef for Genbrug og Energi i AffaldVarme Aarhus A/S i en mail til Ingeniøren.
»Det er stadig forventningen at en typisk kunde forventes at skulle betale omkring 1.000 kr. mere om året som følge af sortering i ti fraktioner. Den endelige pris er selvfølgelig først kendt, når de forskellige dele af opgaven har været udbudt.«
Helsingør: Stigning på 741 kr.
På Forsyning Helsingørs hjemmeside fremgår det, at prisen for at få hentet affald stiger for private kunder i 2021. Stigningen er på 741 kr. for et gennemsnitligt enfamiliehus, så det samlede renovationsgebyr fremover bliver på 3.480 kr. inkl. moms. Forklaringen lyder blandt andet på:
»Stigningen i gebyret skyldes en kombination af flere faktorer – dog primært udgifter i forbindelse med udrulningen af den nye affaldsordning med mere sortering ved husstanden.«
Køge: Stigning på 535 kroner
Et enigt byråd godkendte sidste år en stigning i affaldsgebyret i kommunen. Her vil en gennemsnitsfamilie gå fra at betale 3.742,50 kr. til 4.277,50 kr. årligt – svarende til en stigning på 535 kr. Kilde: Dagbladet Køge.
Faxe Kommune: Stigning på 360 kr.
Borgerne i Faxe Kommune fik i december sidste år besked fra Faxe Forsyning om, at der ville komme en stigning i gebyret.
Det samlede gebyr for en en-familiebolig med en 240 liters beholder til mad- og restaffald og beholder til genbrug vil i 2021 stige med 360 kr. om året i forhold til prisen i 2020, så den samlede pris ender på 3.070 kr. inkl. moms.
Lolland Kommune: Stigning på 500-1.000 kr.
Borgerne i Lolland Kommune kan forvente, at affaldsgebyret stiger mellem 500-1.000 kr. per bolig, når kommunen overgår til øget sortering. Det fremgår af et nyt tillæg til affaldsplanen i Lolland kommune.
Kilde: Folketidende.dk
Høje-Taastrup Kommune: Stigning på 800 kr.
På kommunens hjemmeside fremgår det, at affaldsgebyret for haveboliger på 2.854 kr. inkl. moms forventes at stige med ca. 550 kr. årligt inkl. moms, 'fordi det er dyrere at indsamle flere fraktioner, og fordi der forventes en generel prisstigning'. Hertil skal lægges omkostninger til nye beholdere, som koster ca. 2.500 kr., der betales over 10 år, så den samlede årlige stigning i affaldsgebyret bliver på 800 kr. pr. bolig.
Hillerød Kommune: Stigning på 125 kr.
I pressemeddelelse fra Hillerød Forsyning fremgår det, at en gennemsnitlig hustand kan får en stigning i affaldsgebyret på 2,9 procent i 2021. Det svarer til 125 kroner, så den samlede gennemsnitlige pris bliver på 4.334 kr. Takststigningen begrundes med inflation samt øgede omkostninger til indsamling og behandling af affald.
Fredensborg Kommune: Stigning på 145 kr.
På Fredensborg Forsynings hjemmeside skriver man, at en typisk hustands affaldspris vil stige 145,24 kr. i 2021 og i alt blive ca. 2.892 kr.
Glostrup Kommune: Stigning på 318,75 kr.
Glostrup Forsyning oplyser, at taksten på affald stiger i 2021, hvilket blandt andet tilskrives den nye affaldssortering. I 2021 bliver gebyret for affald, afhentning og gebyr, 125 liter (alm. plastsæk) på 3.352,5 kr., hvilket er en stigning på 318,75 kr. ift. 2020.
Næstved Kommune: Stigning på 535 kr.
Kommunen oplyser, at en standardvilla kommer til at få en stigning i affaldsgebyret fra 2.905,79 kr. i 2020 til 3.440,55 kr. i 2021, hvilket blandt andet tilskrives de nye sorteringsregler, som blev vedtaget i sommer.
Varde Kommune: Stigning på 4-500 kr.
I følge Din Forsyning kan borgerne i Varde Kommune forvente en prisstigning på 4-500 kr. om året, som tilskrives den nye affaldssortering.
Kilde: JydskeVestkysten
Silkeborg Kommune: Stigning på 560 kr.
Silkeborg Forsyning oplyser, at der vil komme stigninger i gebyret, når de nye sorteringsregler implementeres i 2022: »Det er fordi, der skal tømmes flere gange, der skal indkøbes miljøkasser, og så skal affaldet efterfølgende afsættes til videre sortering, før det kan genanvendes. Men prisen stiger maksimalt 560 kroner om året,« skriver Silkeborg Forsyning.
Fredericia Kommuner: Stigning på 372 kr.
For at opfylde de nye sorteringsregler har Fredericia Kommune været nødsaget til at købe nye skraldespande. For husejere bliver stigningen i affaldsgebyret på 372 kr. om året, mens beboere i lejlighed får en stigning på 355 kr.
