Trods dansk kølighed: Svenskerne er stadig varme på en ny Øresundsforbindelse

Plus4. juli 2022 kl. 05:1318
Trods dansk kølighed: Svenskerne er stadig varme på en ny Øresundsforbindelse
Uanset løsning skal der et stort milliardbeløb på bordet for at finansiere en ny fast forbindelse mellem Danmark og Sverige. Illustration: Vejdirektoratet/Trafikverket.
Den svenske regering er klar med penge til flere undersøgelser af en ny fast forbindelse over Øresund. En HH-forbindelse er i førersædet, men Øresundsmetro og tunnel mellem Landskrona og København skal også undersøges.
Artiklen er ældre end 30 dage

Selvom en tunnel mellem Helsingør og Helsingborg blev vurderet som rentabel i en indledende undersøgelse sidste år, var der ikke så meget som en bøjet femøre til flere undersøgelser af en ny forbindelse over Øresund, da Folketinget fordelte 160 milliarder kroner til ny infrastruktur frem mod 2035.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
9. juli 2022 kl. 19:14

Hvorfor i al verden skal tingene køres igennem Danmark og derved blokere for vores interne person- og godstrafik? Der er simpelt hen ikke kapacitet nok til alt. Som alternativ kan man sejle jernbanevognene fra Helsingborg til en havn i Tyskland eller Polen, hvilket med de nye brændstoffer kan gøres CO2 neutralt.

17
8. juli 2022 kl. 11:06

Det er virkelig meget kortsigtet man er ved at fjerne arealreservationerne for Ring5. Fingerplanen var faktisk ret fremsynet og de grundejere som nu kæmper imod har alle vidst at reservationen var der. Det er selvfølgelig ikke fedt med en motorvej i baghaven men som sagt har korridoren være tinglyst i 30 år Nu arbejder vejdirektoratet så med en alternativ rute for den sydlige del af Ring 5 til aflastning af Køgebugt, og "surprise" en ny rute vil være meget dyrere end Ring5 da der vil være behov for mange flere erstatninger.

16
7. juli 2022 kl. 19:25

Det er vel ret logisk at svenskerne gerne vil have bedre forbindelse til europa, det vil jo mindske den konkurancefordel Danmark har når det gælder lastvognstog til og fra europa.

15
6. juli 2022 kl. 17:19

Nu er det i den her sammenhæng vigtigt at det ikke kun er tale om NIMBY for liberale baghaver. Bagved ligger der faktisk er et EU-direktiv som har gjort Ring 5 traceet herunder bla. Mølleådalen mv. til et Natura2000 område med beværingsværdig natur.

Udpegningsgrundlag for Natura 2000-områdernehttps://mst.dk/natur-vand/natur/natura-2000/natura-2000-omraaderne/udpegningsgrundlag/

Fakta om danske natura 2000 områderhttps://mst.dk/natur-vand/natur/natura-2000/natura-2000-omraaderne/fakta-om-omraaderne/

14
5. juli 2022 kl. 14:51

Urbaniseringen medfører jo det besynderlige paradoks, at vi gerne vil samles, men al infrastruktur ti at binde det sammen det er NIMBY.

Sådan er det også i Aalborg, hvor folk i Hassris ikke vil have en motorvej tæt på, og bruger naturen på Egholm som undskyldning for at være imod den vestlige forbindelse. Og sådan har det været i årtier.

Det paradoksale er, at de nok ikke er klar over, hvor glade de vil blive for forbindelsen, hvis den kommer. 5 min til lufthavnen, og de kan være i Kbh. 60-75 minutter fra de går ud af fordøren.

12
5. juli 2022 kl. 14:43

Når nu danskerne betaler (dels ved lånegarantier, og i høj grad ved permanente høje priser for Storebælt overfart) for Femern, hvor der kan forventes op til 50% svenske nummerplader, så er det i mine øjne yderst rimeligt, at svenskerne driver processen med en H-H forbindelse!

9
5. juli 2022 kl. 09:58

Selvf.</p>
<p>Men svenskerne kan bruge de præcis samme argumenter som Danmark gjorde og så bliver det ret meget til grin hvis folketinget siger nej...

Jeg ser en forskel i, at HH-forbindelsen kræver store investeringer i en, i Danmark af uransagelige årsager uønsket, "ringbane" fra Helsingør til i hvert fald Høje Taastrup. Så længe politikerne fokuserer på hensyn til naturen på ruten, hvilket selvfølgelig er kode for herlighedsværdien af villaer på Nordsjælland, kan de sagtens sige nej uden at det ser underligt ud. Selv hvis svenskerne tilbyder at betale landanlæg også.

7
4. juli 2022 kl. 15:41

Ligesom Danmark gør med Femern ?

Vi finansierer ganske vist selv tunellen, men det krævede stadigvæk en traktat mellem den danske og tyske stat, før vi kunne gå i gang.

Så svensken kan ikke bare bygge en HH-tunnel, uden at Christiansborg er med på den. Desværre.

6
4. juli 2022 kl. 14:03

Men kombination med Ring 5 korridor med bane er jo nærmest genial

Ja, men den går durk igennem en hel masse liberales baghaver og naturskønne områder - hvilket jo nok i virkeligheden er hovedgrunden til, at den er skrinlagt.

Cut 'n cover fra Helsingør til Herlev bliver ikke en helt billig løsning ?

Det er jo ikke uden grund, at motorring 4's nordlige del endnu ikke er blevet til noget.

5
4. juli 2022 kl. 13:07

Det største problem bliver vel næmest hvor R5-skinnerne skal flettes ind i den sydlige ende ?

Ville det mest logiske ikke være at krydse på en ny S-togsstation mellem Høje Tåstrup og Hedehusene og flette ind nede ved Karlslunde/Solrød ?

4
4. juli 2022 kl. 12:02

Kystbanen skal jo via Kbh H, og der er der ikke plads til øget godstrafik.

Men kombination med Ring 5 korridor med bane er jo nærmest genial i forbindelse med en efterfølgende omlægning af Kystbanen til S-tog.

3
4. juli 2022 kl. 11:28

Ligesom Danmark gør med Femern ?

2
4. juli 2022 kl. 09:23

Det er kun forventet at svenskerne presser på, for at få etableret en fast H-H forbindelse. Europavejene i Sverige og jernbanen fra Göteborg når Helsingborg inden de fortsætter til Malmø og Øresundsbroen. Det er en omvej og endda en omvej der indebærer flere flaskehalse - tænkt blot på kapaciteten på dansk side der begrænses af Københavns Lufthavn Station. Med åbningen af Femern-forbindelsen forventes en stigning i godstrafikken på jernbane med 98%. H-H forbindelse er nødvendig og Danmark kan ikke tillade sig at være en flaskehals mellem Skandinavien og resten af Europa. Vi er nødt til at forstå, at på infrastruktur som er afgørende for internationale forbindelse, skal vi se ud over vores egen næsetip.

1
4. juli 2022 kl. 08:41

Trine Bramsen ved sikkert godt en HH forbindelse med Gods kommer til at øge presset for at få bygget transportkorridoren i Ring 5 traceet.

Det har vi jo så næsten fået aflyst, så det vil give nogle problemer, og det er muligvis det Trine Bramsen reagerer imod. Jeg er ikke enig at det ville være en ulempe på længere sigt.

Svenskerne på deres side ved nok også det samme og presser netop derfor på med HH for at øge trykket for at planlægge en Ring 5 korridor, fordi Øresundsbroen sammen med HH færgerne er en flaskehals både for tog og biler set i i nordisk perspektiv.

En Ring 5 korridor og en HH forbindelse vil have masser af fordele omkring at flytte gennemgående trafik væk fra København, Øresund og M3 og jeg kan egentlig kun se fordel ved at styrke den fælles udvilking i Norden.

Hvis vi nu var rigtig kreative kunne man godt kombinere tunneller, både cut and cover og jernbane og vej i to niveauer eller side om side og friholde Mølleådalen men alligevel give mulighed for by udvikling med ny togstationer på en ny ringbane så både bolig og erhvervsmuligheder kunne flytte ud fra København.

Så lad os få bygget den HH forbindelse, udnytte TEN-T midlerne for at få bygget en akse vest om København med både kollektiv, individuel og gods transportmuligheder som vi kræver skal føje sig ind i landskabet.

mvh Jens