Trods CE-mærkning: Voldsom stigning i fejl med medicinsk udstyr

Sundhedsstyrelsen har noteret en markant stigning i antallet af indberetninger, hvor såkaldt medicinsk udstyr som kanyler eller implantater skader patienterne.

Styrelsen fik i 2012 1.819 indberetninger, hvilket er lige ved 20 procent flere end i 2011, viser styrelsens seneste årsrapport over medicinsk udstyr.

Stigningen skyldes ifølge rapporten en øget opmærksomhed omkring muligheden for at indberette, ligesom Sundhedsstyrelsen selv arbejder med at opfordre patienter til at indberette hændelser.

Læs også: Professor advarer mod ny dansk sundhedsskandale

Men området har også været præget af en række store sager, hvor implantater har vist sig at være godkendt på et utilstrækkeligt grundlag. Enhedschef for medicinsk udstyr i Sundhedsstyrelsen Henrik G. Jensen peger på, at der i EU arbejdes på at få opdateret godkendelsesprocedurerne for medicinsk udstyr.

»Regelværket omkring brugen af medicinsk udstyr har eksisteret nærmest uændret i 20 år, men det er nu oppe til politisk overvejelse, hvad der skal ske,« oplyser han.

Henrik G. Jensen henviser særligt til kravene til de organisationer, der udsteder de CE-mærkninger, som blåstempler produkterne til salg i Europa. Der har været sager, hvor virksomheder, der fik produkter afvist af én organisation, blot gik videre til en anden.

Læs også: Derfor sender metalhofter spåner ud i kroppen

»Man har fra politisk hold givet udtryk for et ønske om højere kvalitet i deres arbejde, ikke mindst når detgælder implantater,« siger han.

Læs også: EU-Parlamentet vil stramme regler for implantater

Formanden for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen, er stærkt bekymret over, at producenter for let slipper af sted med godkendelse af medicinsk udstyr.

»Systemet fungerer simpelthen ikke. Vi bliver nødt til at stille større krav til producenterne og kvaliteten i godkendelsesorganernes arbejde. Derfor lægger vi i øjeblikket stort pres på de politiske kræfter herhjemme og i EU. Vi har brug for handling nu,« siger han til Jyllands-Posten.

Ifølge avisen har sundhedsminister Astrid Krag (SF) nedsat et udvalg, der skal kigge nærmere på sikkerheden omkring medicinsk udstyr.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten