Trods års kamp: Et alternativ til kilogramloddet i Paris udskudt igen

Gennem mange år har der været arbejdet hen mod en revision af Système International (SI), der vil sende kilogramloddet i Paris, der i dag er definitionen på masse, på pension.

Men en beslutning om det til november på Generalkonferencen for Mål og Vægt - kendt som CGPM efter sin franske forkortelse - vil på ny blive udskudt. CGPM er en international organisation, hvor verdens regeringer er repræsenteret.

Ved det 24. møde for CGPM i 2011 blev der vedtaget en resolution, hvor man noterede sig, at der var store fordele ved at indføre nye definitioner for SI-enheder udelukkende baseret på fundamentale naturkonstanter.

Kilogramloddet i Paris har i 125 år været definition på masse. Bestræbelser gennem flere år på at sende loddet på pension på et videnskabsmuseum er endnu ikke lykkedes. Illustration: BIPM

Meterstokken i Paris blev afskaffet som definition på længde i 1960. Nu var ønsket efter mange års tilløb på tilsvarende vis at lave en definition af masse, der ikke henviste til et bestemt fysisk objekt.

Resolutionen opfordrede CIPM (Comité international des poids et mesures) til at udarbejde et egentligt resolutionsforslag om en ændring, når visse betingelser var opfyldt. Samtidig rykkede man det næste CGPM-møde frem fra 2015 til 2014. Hvis det var med henblik på hurtigere at kunne vedtage en ændring af SI, forregnede man sig.

For i et udkast til en resolution til mødet i november noteres det, at til trods for fremskridt i bestræbelserne for at udarbejde et nyt SI-system er datagrundlaget ikke tilstrækkeligt til at kunne vedtage et sådant system på nuværende tidspunkt.

Det henviser til, at to alternative måde til at bestemme masse ud fra fundamentale naturkonstanter endnu ikke i praksis har den nøjagtighed, man ønsker sig.

Læs også: Kilogramloddet droppes: Erstatningen er præcis måling af ultrarent siliciumkrystal

Læs også: Supernøjagtige målinger kan føre til ny definition af kelvin

I udkastet til den nye resolution anføres det, at CIPM skal udarbejde en plan for at implementere resolutionen fra 2011 og sammen med andre organisationer sørge for, at der er tilstrækkeligt grundlag for, at CGPM på sit 26. møde i 2018 kan indføre et nyt SI-system. Men der er ingen garanti for, at disse bestræbelser vil lykkes.

Kilogramloddet i Paris, der i år fejrer 125-års jubilæum som definitionen på masse, kan risikere at måtte tage tjansen mange år endnu.

Emner : Fysik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er det et forsøg på at få alle lande til at benytte samme enhed generelt eller er det fordi videnskaben har brug for en mere præcis enhed at regne med?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten