Trivsel giver resultater

Hun sad egentlig i en drømmestilling med et team af dygtige, højt dedikerede medarbejdere, der var loyale over for hende, hinanden og firmaet. Hun lavede det, hun ville. Men da en ny overordnet trådte til, ændrede det meste sig.

45-årige Juliane Marie Neiiendam fortæller om modgangen på en af sine tidligere arbejdspladser for at forklare, hvordan mistrivsel opstår.

»Den nye chef var meget fokuseret på økonomi på den korte bane. Den kundepleje, vi egentlig var gode til, så han ikke nogen værdi i. Og så ville han planlægge stramt, hvornår vores medarbejdere holdt ferie – noget, som ellers fungerede fint via selvledelse i mit team.«

Som mellemleder oplevede Juliane Marie Neiiendam, at hun sad som en lus mellem to negle. Hun kunne ikke forsvare chefens holdninger, men var nødt til at forklare dem og eksekvere dem over for medarbejderne.

Blev ved

Den dedikation, Juliane Marie Neiiendam havde set hos medarbejderne i sit team, forsvandt stille og roligt, da rammerne blev dårligere.

»Man ser ofte, at ledelsen er fraværende over for de ansatte. De forstår ikke, at folk kan udrette så uendelig meget, hvis de trives. Og for at man kan trives, skal der være gode rammer,« siger hun.

Juliane Marie Neiiendam fik sværere og sværere ved at motivere sit team.

»Jeg blev ikke direkte stresset, men presset,« siger hun, der tyede til basale stresshåndteringsteknikker og metoder fra sin NLP coach-uddannelse for at klare sig igennem.

»Jeg er en stædig person, så jeg ville ikke bare trække mig. Jeg følte også, jeg skulle beskytte mine medarbejdere. De var loyale over for mig, så det ville være forkert at give op.«

I den periode gik Juliane Marie Neiiendam mange ture, huskede sig selv på at nyde nuet og lavede sessions, hvor hun »så sig selv udefra«.

»Hvis du kan holde fast på, hvem du er, kan du klare næsten hvad som helst,« siger Juliane Marie Neiiendam, der dog forholdsvist hurtigt blev drænet for energi og til sidst forlod stillingen.

En forskel

Oplevelsen er bare én blandt mange i en karriere som projekt-, divisions- og teamleder på det tekniske felt, men erfaringen understøtter godt hendes grundfilosofi, som hun har handlet efter som leder gennem hele sin karriere: at motivation kommer af trivsel og fællesskab. At arbejdet skal give mening for medarbejderne. Og at det er topledelsens ansvar, hvis det ikke er tilfældet.

Juliane Marie Neiiendam arbejder i dag netop med trivsel, arbejdsmiljø og en række andre områder som formand for Ansattes Råd i IDA. Hun har en deltidsansættelse, konsulentopgaver og foredragsvirksomhed ved siden af. Som politiker i IDA er hendes tre vigtigste mærkesager trivsel, mangfoldighed og ligestilling.

»Man skal kunne holde til et langt liv på arbejdsmarkedet. Man skal undgå stress. Stress findes desværre rigtig mange steder i dag, og det skal vi gøre noget ved,« siger hun.

Emner : Karriereguide