Trist rekord for grønlandsk isbræ: Rykkede 46 meter tilbage om dagen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Trist rekord for grønlandsk isbræ: Rykkede 46 meter tilbage om dagen

Isbræen ved Illulissat, der i 2004 blev optaget på Unescos Verdensarvliste, trækker sig nu tilbage med en hastighed, der er fire gange hurtigere end i 1990’erne.

Det fremgår af artiklen Further summer speedup of Jakobshavn Isbræ i tidsskriftet The Cryosophere, som er forfattet af Ian Joughin og Benjamin E. Smith fra University of Washington i Seattle, USA.

I sommeren 2012 trak isbræen sig tilbage med en hastighed på 46 meter om dagen. Det er hurtigere, end det nogensinde tidligere er målt i Grønland eller Antarktis.

Ian Joughin forklarer, at isbræen fra 2000 til 2010 alene bidrog med en stigning på 1 mm i det globale havniveau.

»Med den forøgede hastighed vil den sandsynligvis bidrage med mere i det næste tiår,« siger han.

Forskerne har siden 2009 ca. hver 11. dag opsamlet data for isbræen med en radar om bord på den tyske satellit TerraSAR-X.

Joughin og Smith skriver i deres artikel, at de mangler data fra en periode i august 2013, så selvom den højeste registrerede hastighed, de har for isbræen i 2013, er lidt lavere end i 2012, så er det muligt, at der faktisk har været et kort tidsrum, hvor isbræen trak sig lige så hurtigt eller endnu hurtigere tilbage i 2013 end i 2012.

Isbræen befinder sig nu i et dybt område af fjorden, hvor den underliggende klippebund er 1.300 meter under havoverfladen. Det virker som en selvforstærkende effekt, der er med til at fremskynde tilbagetrækningshastigheden i disse år.

Forskerne vurderer, at isbræen er i en ustabil tilstand. Selvom tilbagetrækningshastigheden skønnes at falde, efterhånden som fronten når ind på lavere vand, så skønner de, at fronten ved udgangen af dette århundrede kan være omkring 50 kilometer længere oppe i fjorden end i dag.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nu undrer jeg mig Ramskov. Du plejer da at være nogenlunde nøgtern. Men at præsentere denne påstand som noget nyt og endnu værre som eksempel på global opvarmning.
Det er en gammel historie, der forlængst er gjort til grin, og dermed ikke mindst også med Connie Sidesår.

Som det også fremgår af Hans Henriks links, er det mere end 5 år siden.

Fra DR: "Smeltningen skyldes derimod havstrømmen, der fører langt varmere bundvand ind i fjorden. Det varme vand er trængt ind i bunden af gletsjeren og har fået den til at smelte."

 • 9
 • 10

Til Carsten Lundsgaard og andre: Jeg skriver intet om årsagen til forandringerne og nævner slet ikke global opvarmning i min artikel. Med hensyn til nyhedesværdien kan jeg nævne, at forskningsresultatet er udgivet idag af The Cryosphere, så selv om vi har hørt om isbræen før, foreligger der altså nu en ny videnskabelig artikel, som jeg forsøgt at refere så loyalt som muligt.

 • 12
 • 0

Det er overskriften: "Trist rekord" som savner en fornuftig begrundelse og let kunne være forfattet af Connie Hedegaard eller andre med blind tro på at isvandringer og voldsomme vejrbegivenheder skulle have noget med klimaet at gøre.

 • 4
 • 4

Hvis DR bygger deres historie på artiklen på videnskab.dk, så kan jeg ikke se hvordan de kan sige noget om hvorvidt det har noget med klimaforandringer at gøre eller ej. Af artiklen fremgår det at afsmeltningen af gletcheren, modsat hvad man hidtil har troet, ikke skyldes stigende lufttemperatur, men derimod stigende vandtemperatur, og at forskerne ikke umiddelbart kan se en sammenhæng med global opvarmning, men samtidigt fremgår også at de ikke har noget bud på hvad årsagen er.

 • 1
 • 0

men derimod stigende vandtemperatur, og at forskerne ikke umiddelbart kan se en sammenhæng med global opvarmning, men samtidigt fremgår også at de ikke har noget bud på hvad årsagen er.

Havstrømmene? En lille ændring i havstrømme ved Labrador-havet betyder en del, særligt omkring Grønland. Kom en stor del af det varme vand ikke med Golfstrømmen, ville vi have det ret så koldt, her i Nord.

I øvrigt en artikkel i Videnskab:
http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/v...

 • 4
 • 1

Ved nytår havde vi udledt cirke 2.000.000.000.000 tons CO2 siden industrialiseringen satte ind, så mon ikke det påvirker klimaet lidt? ;-)

Utvivlsomt, og det endog med tilbagevirkende kraft til for 3-5.000 år siden, da gletscherne i Grønland stod op til 60 (tres) kilometer længere inde i landet end de gør i dag.
http://fivu.dk/publikationer/2008/filer-20... (Dansk Polarforskningscenter)
http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/3...


Grønlandske gletsjere smeltede mere i første halvdel af 1900-tallet, end de har gjort de senere år. Den nuværende temperaturstigning i Grønland kan endnu ikke registreres i gletsjernes bevægelser, konstaterer to danske glaciologer, Jacob Clement Yde og Niels Tvis Knudsen. Gletscherne synes faktisk at have trukket sig hurtigere tilbage i den første halvdel af det 20. århundrede end i den sidste del. De to glaciologer har skrevet en artikel om undersøgelsen til fagtidsskriftet Annals of Glaciology. Artiklen blev refereret i Weekendavisen 14. september 2006.

 • 4
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten