Tricorderen fra Star Trek er kommet et skridt nærmere

5. september 2014 kl. 12:451
Tricorderen fra Star Trek er kommet et skridt nærmere
Illustration: Mesi.
Nu er der udvalgt ti finalister i konkurrencen om at udvikle det bedste kompakte udstyr til selvdiagnosticering af en række sygdomme.
Artiklen er ældre end 30 dage

I fremtiden behøver vi ikke at gå til lægen så tit, for vi får udstyr, som overvåger vores helbredstilstand og stiller diagnosen, hvis vi bliver syge.

Så langt er vi ikke helt kommet endnu, men måske er vi tæt på. I hvert fald er der nu fundet ti finalister i en stor konkurrence om at udvikle det ultimative udstyr til selvdiagnosticering i hjemmet.

Konkurrencen hedder Qualcomm Tricorder X Prize, og der er ikke mindre end 10 millioner dollars - 57,5 millioner kroner - i pengepræmier. Ideen er at fremstille et apparat, der minder om den såkaldte tricorder, som i science fiction-serien Star Trek blandt andet kan bruges til lynhurtig og detaljeret diagnosticering af syge og tilskadekomne.

Den håndholdte eller i det mindste bærbare forbrugerelektronik skal løbende være i stand til at overvåge blodtryk, hjerterytme, blodets iltningsgrad, vejrtrækning og temperatur. Desuden skal udstyret kunne bruges til at diagnosticere 16 forskellige sygdomme - eller i hvert fald identificere helbredstilstande, der kan tyde på, at der er noget galt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt de dårligdomme, som elektronikken skal kunne genkende, er diabetes, lungebetændelse, blærebetændelse, mellemørebetændelse, blodmangel, forhøjet antal hvide blodlegemer, rytmeforstyrrelser i hjertet, slagtilfælde, smitsom leverbetændelse type A, tuberkulose, søvnapnø og kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL).

Læs også: Nokia sætter turbo på ambitiøst dansk mediko-projekt

Samlet må udstyret højst veje fem pund, svarende til 2,27 kg. Det må gerne bestå af flere dele, og det er oplagt at bruge forskellige former for kameraer og andre sensorer, der skal placeres på huden. Det er nok også svært at komme uden om miniaturelaboratorier, der kan analyse blod og urin.

Der er syv millioner dollars - 40 millioner kroner - til det hold, der udvikler det bedste lille apparat, som opfylder alle kravene og er nemt at bruge for en almindelig forbruger. Den næstbedste løsning belønnes med to millioner dollars, og så er der en rund million til nummer tre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fire af finalisterne er fra USA, to er fra Storbritannien, og resten er fra Canada, Indien, Taiwan og Slovenien. En overgang var det danske hold Copenhagen X-prize Team også med i legen, men danskerne løb tør for penge og lukkede ned.

Til næste år skal udstyret fra finalisterne testes af forbrugere, og så er det op til dommerne at finde vinderen, der annonceres i januar 2016.

Det slovenske hold, Mesi, mener, at mellemørebetændelse skal diagnosticeres sådan her:

Remote video URL

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
7. september 2014 kl. 00:01

I Star Trek skelner man mellem tre typer Tricorder:

1, Den mest udbredte type er et allround redskab, som bruges til rekognoscering af ukendt landskab, foretage diverse målinger samt foretage videnskabelige analyser og vurderinger.

  1. Medical Tricorder (som denne) anvendes af læger, og adskiller sig mest ved at have en håndholdt sensor. Denne type kan måle næsten alle kroppens funktioner; temperatur (ud- og ind-vendig), puls, blodtryk, alkohol-promille, og desuden foretage punktvise røntgen-skanninger af skader på kroppen.

  2. Engineering Tricorder, skræddersyet til teknikeres behov i forbindelse med vedligeholdelse og fejlsøgning.

Men uanset hvad, så er det et genialt redskab man har præsteret at skabe, ingen tvivl om det.