Trekantet tidevandsanlæg afsløret i Wales

I sidste uge blev et 150 ton tungt fuldskala tidevandsanlæg afsløret på kajen i den walisiske by Pembroke. Anlægget skal i den nærmeste fremtid testes i 12 måneder i det nærliggende Ramsey Sound og bliver dermed det første nettilsluttede tidevandsanlæg i Wales.

Delta Stream, som anlægget hedder, er udviklet af selskabet Tidal Energy og har fået godt 70 millioner kroner i støtte fra EU. Selskabet håber efterfølgende sammen med sin hovedaktionær at rejse penge til at installere op til ni af disse enheder ud for St. Davids Head med en samlet effekt på 10 MW.

Anlægget omfatter tre trebladede rotorer med en diameter på 15 meter og en effekt på 400 kW pr. rotor. På demonstrationsanlægget nøjes man dog med en enkelt elproducerende rotor.

Rotorerne sidder på hver sit hjørne af et trekantet stålfundament, og hele herligheden hejses ned på havbunden, hvor vægten af fundamentet er med til at holde anlægget på plads. Dermed mindskes udgifterne til installation og vedligehold af anlægget.

De tre rotorer har hver sit krøjesystem baseret på hydraulik, som sørger for, at rotoren står lige i strømretningen. Strømmen fra møllerne føres i land med et søkabel.

En særlig udfordring for tidevandsanlæg er at dokumentere, at de ikke skader havmiljøet. Selskabet Tidal Energy har fået alle nødvendige tilladelser til den 12 måneder lange test.

Storbritanniens ministerium for energi og klima har tidligere beregnet, at landet sidder på 50 pct. af Europas tidevandsressourcer, og at op til 20 pct. af elforbruget vil kunne dækkes af bølge- og tidevandskraft.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der må været en god dybde hvor den skal stå, hvis rotoren er 15m i diameter. Den må jo være omkring 40m fra top til tå så? Jeg gad godt og vide hvor i bugten/indløbet den skal stå!

  • 0
  • 0

Ideen er god men giver Bjarke ret i at propellen burde virke i begge retninger så den ikke skal krøjes. Vi har et system som er under udvikling i Danmark som hedder wavestar det er så bølger i stedet men den syntes jeg næsten er mere smart.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten