Tre uger efter omstridt hestestævne: Herning har det største antal smittede i Jylland

Opdateret d. 1. april kl. 10:15 med kommentar fra Dansk Varmblods Hingstekåring.

Herning er den kommune i hele Jylland, hvor flest har fået konstateret smitte med coronavirus i løbet af de seneste syv dage.

Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI), der blev offentliggjort fredag.

Kortet viser, at over 40 personer er konstateret smittet i Herning Kommune.

Holstebro, Lemvig, Struer og Ringkøbing-Skjern Kommune følger et stykke efter med hver mellem 10 og 19 tilfælde den seneste uge.

Det markante smitteniveau i den midtjyske kommune kommer tre uger efter at selvsamme by skabte stor opmærksomhed, da heste, ryttere og tilskuere fra mere end 20 forskellige lande var samlet i Messecenter Herning til 'verdens største hestearrangement af sin art', hvor danske varmblodsheste bliver kåret.

Besøgstallene er ikke offentliggjort, men arrangørerne bag forventede 70.000 besøgende, til trods for danske myndigheder dagen før opfordrede til, at alle arrangementer med over 1.000 deltagere blev aflyst eller udskudt for at mindske smittespredningen i samfundet.

Allan Randrup Thomsen, der er virolog og smitteekspert på Københavns Universitet, udtalte dengang ifølge DR, 'at det havde været det mest fornuftige at aflyse med risikofaktoren for smitte in mente'.

Statens Serum Institut vil ikke over for TV Midtvest komme med en forklaring på hvorfor den vestjyske kommune skiller sig ud.

»Vi har desværre ikke mulighed for at gå ind og gisne om, hvorfor nogen kommuner skiller sig ud, da det kan afhænge af mange ting, inklusive tilfældigheder,« lyder det fra presseafdelingen til TV Midtvest.

Direktør Casper Cassøe, Dansk Varmblods Hingstekåring, skriver i en kommentar til Ingeniøren, at han har svært ved at forestille sig, at stævnet skulle være årsag til, at lige præcis Herning har flere smittede end andre byer.

»Skulle det vise sig dokumenteret, at vores arrangement faktuelt har været medvirkende årsag til det aktuelle smittetal i Herning, er vi naturligvis meget kede af dette og beklager. Der findes imidlertid ingen evidens for, at de ca. 60 smittede i Herning Kommune har noget med Hingstekåring/hestemessen at gøre,« lyder det.

Casper Cassøe lægger til grund, at gæsterne kom fra hele Danmark og af i alt ca. 55.000 besøgende fordelt over 6 dage var knap 2 procent (ca. 1.200 billetter) solgt til personer bosiddende i Herning-området. Også de frivillige kom ifølge ham fra hele landet – og mange boede i campingvogne bag messecentret og var derfor ikke i kontakt med ret mange i byen, fremgår det.

Desuden mener direktøren, at en aflysning i forbindelse med myndighedsindskærpelsen ville komme for sent:

»Mange af gæsterne havde allerede været sammen i flere dage, da myndighederne kom med sine anbefalinger om større forsamlinger, så effekten af en aflysning midtvejs ville kun have haft begrænset effekt.«

»Regeringens opfordring betød, at vi pludselig selv skulle tage stilling til, om arrangementet skulle fortsætte på et tidspunkt, hvor vi var var i gang med vores 4. ud af 6 afviklingsdage. I den situation savnede vi den ekspertvurdering fra de relevante myndigheder, som blev stillet i udsigt d. 3. marts. Vi var og er ikke epidemieksperter, og hvis de relevante myndigheder mente, at risikoen ved at holde arrangementet var for stort, kunne de have stoppet det,« skriver Casper Cassøe.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Så er det om at starte smittesporing.. Det intressante er om de smittede har en eller form for kontakt til "Hingstekåringen", eller om det bare er et 'tilfælde'. Når man læser nogle rigtigt gode artikler fra "Down Under" : https://www.abc.net.au/news/2020-03-26/how... og: https://www.abc.net.au/news/2020-03-24/new... så er der tilsyneladenden rigtigt mange som er "raske smittebærere", og der kan derfor være 'usynlige' smitteveje. Da vi jo nu skulle have fået meget bedre mulighed for at teste, så er det vel bare om at smittespore de 'nye tilfælde' (og håbe på at vi ikke har et dansk Ischgl). Det samme sted er der også en fin artikkel om hvad der skal til for at begrænse smittespredningen: https://www.abc.net.au/news/2020-03-26/cor... Der giver en vældig fin visualisering af hvordan smitten udbreder sig i forskellige lande; sådan ca 10 sider nede er der en illustration hvor Danmark er med, og der er vi sjovt nok er ved at komme på linje med Taiwan og Japan, medens USA er på vej op i overhalingsbanen . Så det er måske slet ikke så dumt det vi har gjort her hjemme. Sådan en 'global' sammenligning får vi normalt ikke i de danske medier.

 • 22
 • 1

Der giver en vældig fin visualisering af hvordan smitten udbreder sig i forskellige lande; sådan ca 10 sider nede er der en illustration hvor Danmark er med, og der er vi sjovt nok er ved at komme på linje med Taiwan og Japan, medens USA er på vej op i overhalingsbanen . Så det er måske slet ikke så dumt det vi har gjort her hjemme. Sådan en 'global' sammenligning får vi normalt ikke i de danske medier.

Igen, det giver ingen mening at se på antallet af konstaterede smittede, da det afhænger at teststrategien. Udfaldningen af den danske kurve er alene fordi vi holdt op med at teste dem, som var mest sandsynlige syge af Covid-19 og gik over og testede dem, hvor smitten ville have største konsekvenser for at optimere behandlingen. Det er ikke en kritik, da det var den mest fornuftige med få testkits, men det betyder "blot" at du ikke kan bruge udviklingen i det tal.

Du skal se på indlæggelser, respiratorbrugere og døde for at få et nogenlunde sammenligningsgrundlag af udviklingen.

 • 21
 • 0

Er der nogen der kender begrundelsen for at Slagelse fører på Sjælland? Kassernen?

Måske Slagelse sygehus, som er rimeligt stort i forholdtil kommunestørrelsen. Måske flere bliver henvist til prøvetagning, når ens læge ved at der er 3 kilometer til hospitalet end hvis der er 30 kilometer. Plus sygehuspersonale der er smittet. Befolkningen i kommunen er ældre end landsgennemsnittet og med de "nye" teststrategier, så bliver de testet mere end gennemsnittet og det er især efter vi gik ind i afbødningsstrategien at Slagelse accellerede.

Og så er det trods alt kun omkring 50 personer der er smittet i kommunen, så tilfældigheder spiller også en vis rolle i fordelingen imellem kommunerne.

 • 3
 • 0

Ja, Danmark har en "pæn" kurve, men den er jo pyntet en smule. At den ikke stiger då meget kan vel også tilskrives at man tester langt færre end andre.

 • 2
 • 1

Men er det så fordi Norge, Sverige og Danmark per 13/3 lavede de samme ændringer i teststrategi på den samme dag? Var det koordineret? Kikker man på https://bibbase.org/other/covid-19 og sammenligner de tre lande på Log-skalaen er det de eneste der har det markante knæk i udviklingen, og så endda på samme dag.

Det er nok at vide at Danmark ændrede det den dag. Du kan ikke sammenligne tallene før og efter for Danmark side og tallene før var mere "ærlige".

Det markante knæk for Sverige og Norge sammen dag kunne tyde på en tilsvarende ændring. Men selv hvis de ikke ændrede strategi omkring samme dag, så kan du sige at DE har en indikation for en vækst der stadig er eksponentiel men på et lavere niveau, mens VI ikke har nogen indikation for det.

 • 2
 • 0

I regionsstatistikken over smittede m.v. ses der ikke nogle tal der indikerer, at hestearrangementet i Herning skulle have haft nogen indflydelse overhovedet.

Og i megatallene fra Johs Hopkins University, gengivet på DR´s hjemmeside, ses ikke nogen effekt af de drakomiske tiltag i Danmark, idet vi følges med Sverige i tallene for coronarelateret mortalitet i forhold til årsnormalen. Ca 0,7 til 0,8 % pr. 28. marts 2020.

Så hvorfra kommer al hysteriet ? De hårest ramte er Italien og Spanien med rundt 1% coronarelaterede dødsfald i forhold til den normale årsmortalitet. Men her er forklaringen måske et helt andet familie-bo-mønster og helt andre socioøkonomiske forhold, og måske også en helt anden lemfeldig omgfang med pinicilinprodukter igennem mange år, hvorfor man nu ikke har mulighed for at behandle ældre der i forbindelse med corona-influenza, får tilkomst af bakteologiske infektioner. De er måske blevet mere eller mindre resistente overfor normale penicilinpræperater.

Måske savner vi bare poul Nyrup Rasmussen som statsminister, og hans udmærkede mantra når det brændte på: "Rolig Nu."

 • 3
 • 24

I regionsstatistikken over smittede m.v. ses der ikke nogle tal der indikerer, at hestearrangementet i Herning skulle have haft nogen indflydelse overhovedet.

Nej, Herning er jo kendt for de store Messer og kongresser. På sportsområdet er Herning også på landkortet. Med mindre det tidsligt lige var efter folk er kommet hjem fra skiferien, så er hestestævnet da ikke noget der skal have skyld for noget.

Hvis endelig nogen skulle have en påtale, var det at der ikke kom nogen formaning til hjemvendte rejsende om at holde selvkarantæne. Der var allerede tidligt forlydende om man allerede kunne smitte før symptomer viste sig. Nu ved vi at der er mange der kun har milde symptomer smitter videre. Der gik to uger til Regeringen lukkede Danmark.

 • 5
 • 9

Når nu Herningområdet i løbet af en uges tid markant overhaler Århus området så ER der noget galt. Det kalder man i forsvaret for "afvigelse fra normalbilledet". Så det er helt korrekt af ING at fremhæve dette. Og det kan ikke skyldes at der er 70.000 uldjyder til Hingstekåring . , nja.a. Jeg tror højst der er 10.000 der er lokale, de resterende kommer fra andre dele af landet eller sågar fra udlandet. Så hvis stigningen på de lokale hospitaler kan spores til arrangementet, så må der være mange flere i Østjylland, Hovedstaden og Nordsjælland, men her vil de nok forsvinde i "støjen" fra skibumser fra Østrig. Det er derfor man skulle bruge nogle ressourcer på simpel smittesporing, for at se om arrangementet er en relevant smittekilde eller ikke. Det kan ikke gå hurtigt nok med at starte den smittesporing. Hvis (når?!) sundhedvæsnet ikke har kapacitet til det så må "civilsamfundet" træde til og støtte. Det er det vi lige har set på Test-området, hvor Novo og andre biologiske virksomheder nu træder til med succes. Med hensyn til smittespredning så ved man efterhånden at der forekommer mange "symptomfri" spittespredere, og så kan der godt gå 2-3 uger før man ser spredningen. Det er derfor ikke nok at teste mange flere, man bliver også nødt til at lave det tilhørende "papirarbejde" med smittesporing for at få stoppet smittespredningen. Det ikke nok at reagere når ulykken er sket, når der er den forsinkelse. Vi er nødt til at agere på forkant, også selv om vi så af og til kommer til at lave nogle fejl, ellers får vi ikke afsluttet denne krise. Lad os nu vise at vi i Danmark kan finde ud af at arbejde sammen og så komme ud af krisen hurtigst muligt. Det er ikke sundhedsstyrelsen men os danskere der skal løfte opgaven.

 • 8
 • 1

Det er interessant at se kurverne for de enkelte lande på JHU's kort. Der kan man se at den 13-16. marts var kurven lidt fladere, hvorefter den stiger lidt kraftigere igen. Havde man kunnet holde den lidt fladere kurve, havde vi nok været oppe på ca. 1500 i stedet for over 2000. Men det er forfærdentligt at se hvor stejle kurverne er i Italien, Spanien, Tyskland, USA m.fl. - Og interessant at kurven er totalt fladet ud i Kina.

Lad os håbe vi snart kommer igennem det, ikke kun i Danmark, men i hele verden.

 • 0
 • 0

Det er heldigvis sjældent af landet samtidig hærges af hele to epidemier samtidig. Me vi er nu ramt af både corona-influenza-epidemien og af dens mere emotionelle følgesvend: En voldsom politisering, hvor spindoktores forslag til billige politiske point tæller mere end WHO´s vurderinger. Pr. 28.03.2020 jf. DRs hjemmeside der gengiver Johns Hopkins Universitys opdaterede tal på coronarelaterede døde i de forskellige lande, er de signifikant hårdest ramte lande Italien og Spanien. Deres coronarelaterede dødsfald ligger på rundt 1% af den normale årlige mortalitet i landene. Det kan næppe kaldes et signifikant tal der kalder på national krisestemning. Derefter kommer en række lande med et coronarelateret dødstal der andrager 0,15 til 0,25 % af landenes normale årlige mortalitet. Det er i EU Holland, Frankrig, Belgien, Luxenburg, og så Schweitz og Australien. Længere nede kommer en række EU-lande med et coronarelateret dødstal på 0,03 til 0,09 % af den normale årlige mortalitet, heriblandt Danmark med 0,07% og Sverige med 0,08%, og i gruppen er også USA med 0,04% og Norge med 0,03%. Situationen er håndteret forskelligt i landene, og det er specielt interessant, at Sverige med meget færre restriktioner følger Danmark i statistikken. Så i tallene er der intet der indikerer, at den danske lukning af skoler og hjemsendelse af kommunalt ansatte og lukning af hele erhvervsgrene har nogen effekt af betydning. Men det ødelægger store dele af erhvervslivet, gør børnene dummere og kommer til at gældsætte landet for milliarder. Og et hestesportsarrangement i Herning fra eller til forekommer ret betydningsløst. Vi skal have respekt for enhver influenzaepidemi, men drakoniske tiltag som grænselukninger, stop af hele erhvervsgrene og lukning af skoler og institutioner og regeringsførelse pr. dekret og ophævelse af grundlovssikrede rettigheder er ikke WHO-anbefalet og heller ikke hverken hensigtsmæssigt eller nødvendigt når vi ser på megatallene og sygdomsrisiko. Derimod er personlig hygiejne og påpasselig omgang med forsamlinger og ventilationsanlæg nødvendigt, og det kan vi håndtere uden af ødelægge samfundet. Desværre lader det til, at det er blevet en Socialdemokratisk disciplin at lukke skolerne for at opnå billige politiske point. Thorningregeringen gjorde det, og nu gentages det. Ærgeligt. Vi kan så længes tilbage til Poul Nyrup Rasmussens regeringsperiode hvor kriser blev håndteret med overblik og et ”Rolig Nu.”

 • 4
 • 16

Uden en smittespredningsanalyse kan vi ikke sige noget om hestestævnet har betydet noget for smittespredningen. Det er endnu for tidligt at sige noget om den svenske strategi har været næsten lige så god som den danske. Men det ved vi om et par uger. Men vi kan se at strategierne i lande som Italien, Spanien, England og USA har været helt forkerte. Man har reageret alt for langsomt. Dels på grund af manglende viden om epidemien på grund af alt for lidt testning, dels politisk tøven, og dels befolkninger der ikke rigtigt har reageret på politikernes opfordringer før de begyndte at komme alvorlige dødstal. Og så er man langt bagud. Og når man så opdager at det er helt galt ser det ud til at man overreagerer i Italien og Spanien med udgangsforbud og virksomhedsnedlukninger på tidspunkter hvor de først indførte restriktioner slet ikke har haft tid til at virke. Det der gøres kan først ses på dødstallene næsten en måned efter. Og den overreaktion vil være til enorm skade for landenes økonomi. Så læren er, som WHO siger: Test, test, test. Kun på den måde kan man komme på forkant med udviklingen og lave effektiv smitteopsporing. Kun få lande ser ud til at have været i nærheden af den strategi: Sydkorea, Kina uden for Hubei provinsen, Færøerne og Island. I Danmark var vi håbløst bagud fra begyndelsen med beslutningen om kun at teste personer der kom hjem fra Kina og Norditalien. Men vi fik så begrænset skaden med den hurtige nedlukning.

 • 2
 • 1

En vel-researced artikel ville måske have afdækket, at mange af tilfældene i Herning hidrører fra gæster til et guldbryllup. Inkl. to dødsfald. Stævnet var jo først og fremmest en international begivenhed der ikke nødvendigvis betød noget for lokalbefolkning. En mulig forklaring, men uden underbyggende substans.

 • 7
 • 1

I 1987 var der landsstævne i Herning, og antallet af kønssygdomme eksploderede kort efter....... Så man bør fremover nok afholde sig fra større forsamlinger i Herning, af hensyn til folkesundheden......

 • 2
 • 2

til trods for danske myndigheder dagen før opfordrede til, at alle arrangementer med over 1.000 deltagere blev aflyst eller udskudt for at mindske smittespredningen i samfundet.

Det er et kort varsel for et internationalt stævne.

De første deltagere ankom i tirsdags

Skaden var sikkert allerede sket.

 • 1
 • 1

Statens Serum Institut vil ikke over for TV Midtvest komme med en forklaring på hvorfor den vestjyske kommune skiller sig ud.

»Vi har desværre ikke mulighed for at gå ind og gisne om, hvorfor nogen kommuner skiller sig ud, da det kan afhænge af mange ting, inklusive tilfældigheder,« lyder det fra presseafdelingen til TV Midtvest.

Er selv hestemenneske og fatter ikke at alle de besæøgende turde tage derhen. Vi skulle ikke have været afsted corona eller ej, men flere vi kender var afsted og dem har vi undgået lige siden. Ingen er dog smittet.

SSI må da igang med at undersøge om det hænger sammen, om ikke andet for at lære noget.

 • 0
 • 0

Det er også et godt eksempel på hvorfor der skal påbud til. Ellers står arrangøren med en kæmpe regning, der kan lede dem til konkurs. Altså de er nødt til at gennemføre.

 • 2
 • 0

llers står arrangøren med en kæmpe regning

Det kunne jo også ske i tilfælde af så meget andet fra terror til almindelig kundeflugt - så er det virkelig et godt argument for bevidst at øge risikoen for smittespredning ved at handle i modstrid med myndighedernes opfordring?

Masser af virksomheder er truet af konkurs lige nu, og det må samfundet så vidt muligt afbøde. Men det lykkes ikke i alle tilfælde. Langt fra. Og konkurs er en velkendt risiko ved at drive virksomhed.

 • 1
 • 2

Jeg er altså ikke sikker på, at den slags ikke kan ende i det man kalder for mandatsvig.

Hold nu op - mandatsvig for at følge en opfordring fra myndighederne? Sådan noget vrøvl. Du aner jo ikke, hvad mandatsvig er.

Her er definitionen på mandatsvig:

"Der kan rejses tiltale for mandatsvig, hvis en person, der forvalter en andens formue, påfører denne tab for ens egen eller andres vindings skyld. Den tiltalte skal altså have haft adgang til andres midler end sine egne."

Det passer ikke så godt med at aflyse et arrangement, synes du?

 • 1
 • 1

Bem. til Jan Nielsen: Det er vel ikke blevet en normal risiko ved at drive virksomhed, at regeringen på et politisk og helt løsagtigt grundlag fratager ens virksomhed væsentlige dele af omsætningen eller lukker virksomheden helt i en periode ?

Men det sker faktisk nu. Statsminsiteren har jo helt mistet overblikke, og følger spindoktorenes råd om bare at "vise handlekraft." Store dele af den offentlige sektor holder nu "coronaferie" fra job der ikke er spor mere udsat for denne influenza end personalet i fødevaresektoren, byggebranchen, transportbranchen o.s.v. Og alle disse ligger jo heller ikke i sengen !

Og mange erhverv har nu helt mistet omsætningen og kundegrundlaget og bliver henvist til bistandshjælp: Fodterapeuter, massører, frisøre og alle andre med personlig service.

Nå: Situationen lærer os så, at der er alt for mange offentligt ansatte. Det går jo stadig uden alle disse. Og da de praksiserende læger nu spejder efter patienterne, har vi fået beviset på,, at det er "simulantsegmentet" der er sundhedssektorens problem. Det segment vil jo ikke risikere at komme til at fejle noget rigtigt, og holder sig nu hjemme fra venteværelserne ! Og disse erfaringer er så også det eneste gode ved Statsministerens hysteri. Mortaliteten ved "coronarelaterede døde" er jo den samme i Sverige som i Danmark. Og svenskerne går faktisk på arbejde, og forsamles også på rimelig vis, men passer jo på de udsatte og holder hygiegnen.

 • 2
 • 10

Det er vel ikke blevet en normal risiko ved at drive virksomhed, at regeringen på et politisk og helt løsagtigt grundlag fratager ens virksomhed væsentlige dele af omsætningen eller lukker virksomheden helt i en periode ?

Jeg aner ikke, hvad en normal risiko er. Men jo, det er bestemt en risiko, når man kigger på det virkelige liv. Lige som når mennesker rejser ud i verden og pludselig må sande, at der kan ske noget, kun de allerfærreste forestillede sig.

Når det så alligevel sker, er det måske risikovurderingen, der fejler.

 • 3
 • 0

Dunning-Kruger effekten bliver endnu en gang underbygget.

Jeg har ikke læst Dunning-Krugers paper, men ved du, om de har et forlag til at imødegå åbenlyst påvirkede individer? Det kræver vel - som første skridt - en erkendelse af, at der er noget galt, før der kan være en vilje til at gøre noget ved - og den erkendelse har Dunning-Kruger "patienter" jo per definition ikke.

Så lidt en hønen-ægget situation - og jeg synes virkelig intenettets mulighed for at skrive alt allevegne virkelig har givet spillerum til Dunning-Kruger "patienter" :o( - og jeg mener, det er en reel trussel imod demokratiet, at youtube og facebook er blevet "sandhedsvidner" - netop fordi det for rigtigt mange mennesker er den primære kilde til "information" - mens det, der primært deles på de kanaler, meget ofte er uvidenhed.

 • 5
 • 0
 • desværre nej. Prøv selv at finde de relevante tal frem. Og aktuelt ser det ud til at Sverige klarer sig bedre end Danmark i coronabekæmpelsen. Måske SKULLE statsministeren hellere have hørt lidt mere efter WHO, og koncentreret sig om at passe på de udsatte og opgradere hospitalsvæsnet og så stole på at vi alle både kan og vil passe på derude istedet for at ødelægge samfundet.

Og den offentlige sektor ? Hvad mangler vi ? Nå ja; Genbrugspladserne. Men det har regeringen jo trods alt opdaget. De åbner i morgen.

Og de manglende lægebesøg ? Ja, lægerhusene mangler indtægter, men ellers ? Hvem har hørt om borgere der faktisk havde brug for lægebesøg og nu blev hjemme ? I øvrigt er "simulant-teorien" ikke hverken ny eller min egen. Jeg har den fra en tidligere formand for et Amtssygehusudvalg. Han var i øvrigt medlem af Socialistisk Folkeparti.

 • 2
 • 5

Jeg har ikke læst Dunning-Krugers paper, men ved du, om de har et forlag til at imødegå åbenlyst påvirkede individer? Det kræver vel - som første skridt - en erkendelse af, at der er noget galt, før der kan være en vilje til at gøre noget ved - og den erkendelse har Dunning-Kruger "patienter" jo per definition ikke.

Nej, det har jeg ikke læst noget om. Men det er rigtigt, at det er svært at overbevise mennesker, når de er helt sikre på, at de har ret, og de nærmest baserer hele deres selvværd på ikke at kunne tage fejl. De ville være elendige forskere, men de tror selv, de ville være fantastiske.

Jeg tror, det handler om en eller anden form for utilstrækkelighedsfølelse lige om hos konspirationsteoretikere, der ikke kan anerkende, at andre måske ved og forstår mere end de selv gør, og skaber sig en identitet på at verden er imod dem.

 • 5
 • 0

Og aktuelt ser det ud til at Sverige klarer sig bedre end Danmark i coronabekæmpelsen.

Synes du det - med 36 coronarelaterede dødsfald i Sverige siden i går og 5 i Danmark...

Jeg frygter de svenske tal i morgen mere end de danske.

Antal verificeret smittede afhænger af antal testede. Antal indlagte afhænger af lokale politikker. Antal døde er ret absolut i sammenlignelige lande som Sverige og Danmark - naturligvis under hensyntagen til befolkningsantallet.

 • 6
 • 0

Hej Bertel Johansen

desværre nej. Prøv selv at finde de relevante tal frem.

Desværre jo, det er nu engang dig der kommer med påstandene, så er det også dig der skal finde de relevante tal.

Og aktuelt ser det ud til at Sverige klarer sig bedre end Danmark i coronabekæmpelsen.

Problemet er de lande der kørte Sveriges-modellen indtil de ikke gjorde det mere; Italien, Spanien, UK, USA, Østrig etc hvordan går det lige med de døde og økonomien i de lande? Sveriges økonomi er såmænd også ramt, så de cafebesøg kan være dyrt betalt med smittespredning, udover det er Løfven ved at "falde til patten". https://www.dr.dk/nyheder/udland/nu-maa-ho...

Nå: Situationen lærer os så, at der er alt for mange offentligt ansatte. Det går jo stadig uden alle disse.

Du har observeret at skolerne er lukkede? Det varer selvfølgelg nogen år inden vi står med en generation af analfabeter, så det følger din definition af "Det går jo stadig".

Hvem har hørt om borgere der faktisk havde brug for lægebesøg og nu blev hjemme ?

Det er jo ikke sådan, at hvis du ikke har hørt om det, så eksisterer det ikke. Det nok kun strudse og Bertel'er, der har den logik.

 • 9
 • 0

Synes du det - med 36 coronarelaterede dødsfald i Sverige siden i går og 5 i Danmark...

Du kan ikke sammenlinge sådan dag for dag. Slet ikke hen over en weekend, hvor der kan være efterslæb. Nogle dage dør lidt flere og andre dage lidt færre. Derudover kan landende være på et forskelligt stadie i epidemien. Måske er Sveringe 4 dage foran DK, måske er det den anden vej.

I øvrigt har det aldrig handler om at undgå dødsfald, men om at undgå et overbelastet sygehusvæsen. Måske har Sverige bare været bedre til at ramme det rigtige niveau, hvor vi i DK måske har overstrammet. Vi ved det ikke endnu og derfor er det for tidligt at konkludere noget som helst.

Grundlæggende er strategien i Sverige og Danmark den samme: Vi skal opnå flokimmunitet og alle skal derfor i princippet turen igennem. Der er bare forskel på, hvor stramt det bliver grebet an, dvs. hvor hurtigt man ønsker det sker, sammenholdt med hvor flad kurven skal være.

Det hele afhænger af vores sygehuses kapacitet. Igen er det derfor umuligt at sige noget som helst om, hvorvidt et givent land klarer det godt eller dårligt på nuværende tidspunkt. Måske har Sverige en højere kapacitet og kan derfor acceptere en stejlere kurve, mens vi må strække den længere ud. Jeg ved det ikke, men det er den slags overvejelser, man skal gøre sig. Uanset hvad så trækker en flad og lang kurve pinen ud, så kan sundhedsvæsenet klare det, er der ingen grund til ikke at få de syge igennem systemet med det samme.

Uanset hvad ender vi sikkert med nogenluned samme antal døde uanset hvordan vi griber det an, men det er unægteligt noget kønnere at se på, hvis det sker i god ro og orden frem for det kaos, vi ser i Italien. Men selv i Italien er der ingen nævneværdig overdødelighed blandt de ældre sammenlignet med ethvert andet år. De er bare kommet i løbet en meget kort periode fremfor fordelt over hele vinteren.

 • 2
 • 2

Uanset hvad ender vi sikkert med nogenluned samme antal døde uanset hvordan vi griber det an,

Njaahh ?

Hvis vi forudsætter, at vi i begge (alle) approaches kan holde os inden for respiratorkapaciteten, har du (nok)ret. Men hele øvelsen med at stramme gevaldigt op på social distance var jo netop at flade kurven så meget ud, at vi ikke ramte loftet.

Men rammer vi loftet med intensiv / respiratorkapacitet, vil det helt sikkert medføre forøget dødelighed - ellers er der jo slet ingen grund til at lægge coronapatienter i respirator. Så antal smittede er nok uafhængigt at stramningerne, men næppe antal døde.

Om det det så er en "overstramning", Danmark har lavet (i forhold til Sverige), ved vi vel først, når vi begge er på vej ned fra toppen.

 • 3
 • 0

Jeg har jo aldrig udtrykt hvad Du skriver : "Det er nyttig viden, at alle de kræftpatienter, der gør det svært for sygehusene at overholde udrednings- og behandlingstider, bare er simulanter."

Jeg har talt om den pludselige gode plads i de praksiserende lægers venteværelser. Og det er jo ligesom noget andet ikk ?

Og angående DK / Sverige: Den normale mortalitet i DK er rundt 200 pr. dag, med sæsonsvingninger. I Sverige det dobbelte. Alle tal på "coronarelaterede døde" skal vurderes op imod dette, før man etablerer samfundsnedlukninger. Og ærlig talt: Det er jo ikke nyt, at vinterdødeligheden er størst, bl.a. fordi ældre og svagelige får en influenza med tilkomst af lungebetændelse. Dette er faktisk normalt, også i DK.

Og i Sydeuropa har man vist i årevis haft en lemfældig omgang med pinicilinprodukter. De fås i håndkøb. Og så er det rigtig svært at kurrere bakterologiske lungesygdomme når de lægger sig oveni en influenza.

Og så lige: Vi skal naturligvis alle passe vores personlige hygiegne og være påpasselige i omgangen med andre og undlade tætte forsamlinger. Og så reservere den dyre indsats til dem der er reelt udsat. Som i Sverige, som i Sydkorea og dette jvf. WHO.

 • 2
 • 8

Og angående DK / Sverige: Den normale mortalitet i DK er rundt 200 pr. dag, med sæsonsvingninger. I Sverige det dobbelte

Det dobbelte? I en land med kun 67 procent flere indbyggere og en længere middellevetid end Danmark.

Du er gevaldigt upræcis som sædvanligt. Mortaliteten i Sverige er 9,2 personer pr. 1.000 indbyggere, hvilket er cirka 250 døde om dagen. I 2019 var mortaliteten dog kun 8,9 personer pr. 1.000 indbyggere.

 • 2
 • 0

eg har ikke læst Dunning-Krugers paper, men ved du, om de har et forlag til at imødegå åbenlyst påvirkede individer?

Jeg har haft fornøjelsen af at læse den. De laver en interessant kobling - at de evner, der er i spil, når man bedømmer kvaliteten af sit eget udførte arbejde, er de samme som dem, der er i spil når man rent faktisk løser en opgave (det lyder oplagt, men rent læringspsykologisk er det ikke helt så oplagt).

De tester faktisk en intervention, hvor man, i stedet for at arbejde med bedømmelsen af sine løste opgaver, først arbejder med at lære at løse tilsvarende opgaver, og SÅ går tilbage og bedømmer ens egen tidligere udviste præstation. De personer, der har lært at løse opgavetypen, bedømmer efterfølgende deres eget arbejde langt hårdere end kontrolgruppen.

Artiklen er:

Dunning, D., Johnson, K., Ehrlinger, J. & Kruger, J. (2003) Why People Fail to Recognize Their Own Incompetence. Current Directions in Psychological Science, 12(3), 83-87

Det relevante udsnit er:

In a first phase of the study, participants were tested on their ability to solve a certain type of logic problem. Not surprisingly, poor performers grossly overestimated their performance on the test. Then, in a second phase, we gave roughly half of the participants a mini-lecture about how to solve this type of logic problem, giving them the skills needed to distinguish accurate from inaccurate answers.

When given their original test to look over, the participants who received the lecture, and particularly those who were poor performers, provided much more accurate self-ratings than they had originally. They judged their performance quite harshly — and even lowered their confidence in their own general logical reasoning ability, even though, if anything, the mini-lecture had strengthened that ability, not weakened it.

 • 1
 • 0

OK, mortaliteten i Sverige er ikke det dobbelte af Dansk. Men dog ca. 350 pr. dag, eller + ca. 75%. Undskyld: Jeg havde ikke taget højde for at de stadig lever lidt længere end os. Og der er ikke 67 % flere svenskere. Der er 82 % flere jvf. aktuelle tal. Så jeg var vist trods alt passende tæt på.

Og: Det primære er, at coronaudviklingen i Sverige i store træk følger den danske, ihvertfald indtil nu, og aktuelt er en smule bedre. Uden nedlukning af samfundet, og uden grænselukninger. Vi er stadig velkommen derover, men skal naturligvis iagttage alle de personlige hygiegneregler og være påpasselige med forsamlinger, og ingen over 50. Meget fornuftigt. Vi spritter skam af og gør hvad vi kan for at holde os og andre raske.

Så det tegner til at Sverige klarer sig uden at gældsætte landet, modsat os hvor Statsministeren har hidset befolkningen op til angiveri, hamstring og ødelagt socialt liv og aflyst grundlovssikrede rettigheder.

 • 3
 • 8

Hej Bertel Johansen

OK, mortaliteten i Sverige er ikke det dobbelte af Dansk. Men dog ca. 350 pr. dag, eller + ca. 75%. Undskyld: Jeg havde ikke taget højde for at de stadig lever lidt længere end os. Og der er ikke 67 % flere svenskere. Der er 82 % flere jvf. aktuelle tal. Så jeg var vist trods alt passende tæt på.

Og: Det primære er, at coronaudviklingen i Sverige i store træk følger den danske, ihvertfald indtil nu, og aktuelt er en smule bedre. Uden nedlukning af samfundet, og uden grænselukninger.

TV-2s kurve over døfdsfald startende fra død no 1 er meget fin sammenligning af lande med forskellige demografi, geografi, samlivsform og princip for opgørelse af dødsfald. https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-02-27-... Her ses det at antallet af døde i Danmark og Sverige følges fint ad indtil dag 13, hvorefter svenskerne løber fra os og nu dag 19 har ca 60% flere døde i Sverige end i Danmark. Dag 13 er 14 dage efter at de restriktive tiltag blev iværksat i Danmark og dermed nok det tidligste tidspunkt en evt effekt bør kunne aflæses. Så nej, en direkte sammenligning mellem udviklingen af dødstallet i henholdsvis Danmark og Sverige sammenholdt med indførte restriktioner indikerer at tiltag virker.

 • 5
 • 1

Når der er 82 % flere svenske end dansk borgere, men kun 62% flere coronarelaterede døde i sverige pr. "dag 19" tyder det da på, at den svenske håndtering af smitterisikoen og behandlingen heraf er bedre end den danske. Og den ruinerer IKKE det svenske samfund år ud i fremtiden. Nå: Vi kender ikke enden på sagen, men ærlig talt: Intet taler for at statsminister Mette Frederiksens drakoniske tiltag med at ruinere hele brancher og gældsætte os alle og hidse folk op til hamstring og angiveri under alsang fra altaner er andet end spindoktores vurdering af hvad "corona-angsten" kan bruges til politisk. Det er faktisk ret uhyggeligt.

 • 4
 • 6

Hej Bertel Johansen

Når der er 82 % flere svenske end dansk borgere, men kun 62% flere coronarelaterede døde i sverige pr. "dag 19" tyder det da på, at den svenske håndtering af smitterisikoen og behandlingen heraf er bedre end den danske.

Til at begynde med er den danske og svenske håndtering af smitterisikoen er ens, nemlig at gøre ingenting. For cirka 18 dage siden gjorde man tiltag i Danmark. Til at begyne med følges den danske og svenske kurver, dag 13 starter den svenske kurve for dødsfald at løbe fra den danske. Har den en anden forklaring end den umiddelbare, at de danske tiltag har en effekt?

 • 4
 • 0

Gider du lige lave regnestykket med en svensk befolkning på 10,1 mio. og en dansk på 5,8 mio - det giver godt nok ikke 82%.

Det passer fint med 10 mio svenskere og 5,5 mio danskere. Så forhold dig til overslaget og ikke nøjagtigheden.

Jeg vil ikke på nuværende tidspunkt forfalde til sammenligne hvor godt forskellige lande har klaret pandemien. Det ved vi faktisk først bagefter. Skal man sammenligne nu, så skal der virkelig ekspertise til.

 • 0
 • 0

Sverig på dag 19 melder 146 døde af en befolkning på 10.1millioner Danmark har sammenligneligt 90 døde og en befolkning på 5,8. Sverig fører. Det er dog for tidligt at vurdere hvad der er bedst. Jeg er 74, har ryddet op og har lidt prostatakræft. Under andre omstændigheder havde jeg prøvet at svømme illegalt til Sverig ligesom dengang i 1943.

 • 0
 • 1

5,5 mio danskere

Jamen Danmarks Statistik mener bestemt, at der er 5,8 mio. danskere. Har du i øvrigt fundet ud af, hvad mandatsvig betyder?

Og hvorfor skal man ikke forholde sig til banale faktafejl - der er godt nok ikke 82 procent flere indbyggere i Sverige end i Danmark - og dermed falder påstanden om, at der pr. indbygger er flere døde i Danmark end i Sverige komplet til jorden. Plums!

At regne rigtigt og have styr på usikkerheden og de betydende cifre er en ingeniørdyd, hvad enten du synes om det eller ej. Hvis man endelig vil regne løst, må man sige 80 procent og ikke 82... det ville også være forkert, idet det korrekte tal så ville være 70 procent.

Ville du helst betale 82 eller 72 procent i skat?

 • 0
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten