Tre ud af ti danskere frygter sikkerhed i vacciner

19. juni 2019 kl. 12:5318
Tre ud af ti danskere frygter sikkerhed i vacciner
Illustration: andrianocz / Bigstock.
En analyse fra The Wellcome Trust viser blandt andet, at danskere er mere skeptiske over for sikkerheden vedrørende vacciner end vores nordeuropæiske naboer. World Health Organisation kalder den lave tillid for en global krise.
Artiklen er ældre end 30 dage

21 pct. af verdens befolkning tror ikke på, at vacciner er sikre at tage i brug, mens endnu flere er skeptiske over for, hvor sikre vacciner og vaccinering er.

Det skriver BBC, der tager udgangspunkt i en global undersøgelse fra The Wellcome Trust, hvor man har spurgt mere end 140.000 personer i over 140 lande omkring deres tillid til vacciner og eksperter inden for medicin.

Og mistilliden til vacciner er ifølge ekspert i immunisering hos World Health Organisation Ann Lindstrand en af de ti største trusler mod den globale sundhed.

»Tøven i forhold til vacciner har nogle steder potentialet til at sætte en stopper for den progression vi på verdensplan ellers haft i forhold til at kontrollere sygdomme, der kan forebygges ved vaccinering,« siger Ann Lindstrand til BBC.

Mistillid fører til udbrud

Ifølge The Wellcome Trust har 79 pct. af den globale befolkning tillid til, at vacciner er sikre, men i Danmark er dette tal nede på 69 pct.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og blandt danskerne er 14 pct. af befolkningen enten indifferente over for eller uenige i, at vacciner har de sundhedsmæssige forebyggende effekter, som eksperter og fagfolk ellers har dokumenteret.

Læs også: FN: Millioner af børn er ikke vaccineret mod mæslinger

Frankrig springer i øjnene i analysen fra The Wellcome Trust, da hver tredje person i den franske befolkning er uenig i, at vacciner er sikre. Ud over det er 19 pct. af befolkningen usikre på, at vaccination har den ønskede effekt.

Frankrig gør sig, ud over overstående, også bemærket på anden vis. Det er blandt de lande, der fra 2017 til 2018 oplevede størst udbrud af mæslinger; en sygdom, der kan forebygges via vaccination. I 2017 fandt man i Frankrig 518 tilfælde af mæslinger, mens dette antal var oppe på 2.913 i 2018. Her er altså tale om en procentmæssig stigning på 462 pct.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
22. juni 2019 kl. 02:04

Selvfølgelig har vaccination af og til bivirkninger.

Tag f.eks. vaccination mod Gul Feber. Måske så mange som 17 ud af 100.000 dør pga. vaccinationens bivirkninger. Det ses tydeligt, at man kun skal lade sig vaccinere, hvis man kan blive smittet med gul feber. Risikoen er større end risikoen for at blive ædt af en haj.

Bliver man smittet med gul feber, og sygdommen forbliver ubehandlet, dør mellem 28.000 og 35.000 ud af 100.000. Iflg. WHO: "A modelling study based on African data sources estimated the burden of yellow fever during 2013 was 84 000–170 000 severe cases and 29 000–60 000 deaths. "

HPV vaccination ser også ud til at være en fordel, efterhånden som tiden går og man kan se virkeligheden: Stor undersøgelse: HPV-vaccinerede kvinder får markant færre forstadier til kræft. Forskerne har set på data fra over 138.000 skotske kvinder fra årgangene født fra 1988-1996.

17
21. juni 2019 kl. 07:07

Rigtig godt skrevet.

Det er hurtigt at man møder sarkasme og nederdrægtighed i vaccinendebatten. Der er bivirkninger ved vacciner, og for nogle varer de en livstid. Jeg selv er skræmt over hvordan det bliver fortiet af læger og myndighder, og hvordan disse ofre aldrig får plads i mediernes spalteplads.

Jeg kender faktisk nogle med vaccineskader. Én er vistnok blevet udrenset for de skadelige stoffer, mens den anden muligvis må døje med det resten af sit liv. Og så kan min egen hund heller ikke tåle det.

16
20. juni 2019 kl. 15:54

Ved ikke om jeg var klar nok i mæglet ved mit første indlæg. Men det er ikke fordi jeg mener langt langt størstedelen af forskningen i Danmark ikke er uafhængig og god (valide resultater osv osv.). Det synes jeg.

Men der har desværre bare været nogle sager med mundkurv, tvangsudflytning, nedskæringer, mærkelig fyringer, kun midlertidige ansættelser, private virksomheder der har sat stramme regler (hvor nogle har været ulovlige i dk) og hvis ikke blev fulgt fandt de bare et andet sted, falske tidsskrifter, øget pres på publiceringer og særligt publiceringer som skal være overraskende. Og kunne nævne mange flere. . Som har været med til at øge presset på forsknings kvalitet og dens uafhængighed.

Synes bare der skal gøres nogle initiaitver, der kan give forskning noget mere plads. Det kan måske øge tilliden i samfundet. Og nej, jeg siger ikke man skal smide kritisk sans væk, hvis nogle skulle misforstå (det går jo indenunder den gode kvalitet vedrørende forskning).

15
20. juni 2019 kl. 12:15

Frasalget af statens serumfabrik var helt klart, med til at gøre medicin dyrere og få tilliden til at dale en medvirkende årsag.

14
20. juni 2019 kl. 11:14

Der er generelt meget stor folkelig tillid til medicinal industrien på trods, af at hele samfund er bukket under for opioider og at der er en uforholdsmæssig stor placebo effekt på en del type medicin (erindre undersøgelser der påviser i omegnen af 80% placebo effekt). Folk tager generelt set ukritisk det lægen anbefaler, på trods af bivirkningerne forbundet.

Det er måske også der svaret skal findes?

13
20. juni 2019 kl. 10:46

Problemet i DK stammer sandsynligvis fra TV2s makværk fra 2015.

Nu så jeg ikke udsendelsen, men den store usikkerhed om bivirkninger, hos visse læger, skyldes at myndighederne havde skåret hjørner, og ikke gennemført den normale testcyklus for lige præcis HPV-vaccine. Lidt åbenhed omkring de manglende tests, kunne nok have mindsket risikoen for spredning af den mistro til andre vacciner.

10
20. juni 2019 kl. 08:54

Der er i øvrig ikke nogen, som påstår at vacciner ikke kan have bivirkninger. Spørgsmålet er bare hvor ofte de forekommer, og hvor alvorlige de er ift. hvor mange liv der reddes eller alvorlige handicap der forhindres.

Jo det er der mange der påstår og man glemmer hurtigt at se det det på individ niveau, hvor det jo så bliver lidt til russisk rulette. Men en sådan debat bliver lynhurtigt emotionel, tangerende til det religiøse - på begge fronter og det ender i en masse trolling... Men uanset hvor hellig man er omkring det, så ændre det ikke på at emnet er søbet ind i spind (fra begge sider) og massive økonomiske interesser.

For nogen er "ordentlig undersøgt" først opfyldt, når deres (fejlagtige) hypoteser er bekræftet. Det kan vi så vente på fra nu af og til dommedag...

Super godt eksempel på at være forudintaget og hvor en bekræftet hypotese (mod egen interesse), sikkert er fake news - debat op ad bakke

9
19. juni 2019 kl. 21:01

Problemet i DK stammer sandsynligvis fra TV2s makværk fra 2015.

8
19. juni 2019 kl. 18:19

Hvis blot bivirkninger ved vacciner blev grundigt undersøgt, så ville min tillid være langt større. F.eks. kighostevaccine.

For nogen er "ordentlig undersøgt" først opfyldt, når deres (fejlagtige) hypoteser er bekræftet. Det kan vi så vente på fra nu af og til dommedag...

Der er i øvrig ikke nogen, som påstår at vacciner ikke kan have bivirkninger. Spørgsmålet er bare hvor ofte de forekommer, og hvor alvorlige de er ift. hvor mange liv der reddes eller alvorlige handicap der forhindres.

7
19. juni 2019 kl. 17:53

Hvis blot bivirkninger ved vacciner blev grundigt undersøgt, så ville min tillid være langt større. F.eks. kighostevaccine.

6
19. juni 2019 kl. 16:12

@Jimmy Sølvsteen Nielsen, er lidt i tvivl om din pointe. Men hvis den er, at staten skulle have beholdt hele 100% af Statens Seruminstitut er jeg helt enig.

Ved produktion af medicin til samfundet blir man nødt til, at se udover produktions-salgsomkostningerne. Man blir nødt til at se på hele den samfundsøkonomiske gevinst.

5
19. juni 2019 kl. 16:01

@Christian Islev-Andresen. Ja, det handler jo selvfølgelig om vinkling. Og vinklingen skal jo afspejle problemets størrelse i konteksten.

Jeg synes det er høje tal - 21 % af verdens befolkning tror ikke på, at vacciner er sikre at tage i brug, og 31 % i Danmark. Det synes jeg fordi:

Formålet er at beskytte både den enkelte og de mange. Jo flere der er vaccineret, desto færre kan bringe smitten videre. De få uvaccinerede vil være beskyttet, hvis tilstrækkelig mange vaccineres, så virus ikke kan cirkulere i befolkningen. Dette er særligt vigtigt for fx de børn, der pga. anden sygdom eller et svækket immunforsvar ikke tåler at blive vaccineret, og som derfor risikerer smitte, når vaccinationsgraden blandt alle andre ikke er tilstrækkelig høj.

4
19. juni 2019 kl. 15:30

der skal heller ikke herske tvivl om at producenternes primær mål er at tjene penge og at sundhed ligger ret langt nede på deres liste.

Hvilke firmaer tænker du konkret på ? Med dine egne ord in mente vil jeg rette skytset et andet sted hen: Firmaet Staten Danmark solgte Statens Seruminstitut fordi det var for dyrt at producere vacciner. Hvis ikke staten vil give penge for det, hvorfor tror du så at firmaer ud af idealistiske grunde skulle producere uden at tjene penge på det? Burde det ikke være en statslig prioritet at borgernes sundhed går forud for penge? Åbenbart ikke.

2
19. juni 2019 kl. 13:51

Der skal selvfølgelig ikke herske tvivl om at nogle vacciner virker og hjælper, men der skal heller ikke herske tvivl om at producenternes primær mål er at tjene penge og at sundhed ligger ret langt nede på deres liste. Jeg tror at det er en sund skepsis og den burde få kompetente politikkere til at overveje om sådan en opgave skal ligge et andet sted end private virksomheder, som ynder at få snablen i statskassen. Skide være med resultatet, bare de rigtige har tjent penge. Ærgeligt når det nu faktisk er en vigtig funktion.

https://ing.dk/artikel/nye-tal-massevaccinering-mod-h1n1-reddede-stort-set-ingen-liv-126779https://ing.dk/artikel/millioner-til-tamiflu-var-penge-ud-ad-vinduet-167712

1
19. juni 2019 kl. 13:39

Mener vi har behov for mere uafhængig forskning, der i mindre grad er betinget af politisk styring, bevillinger fra private virksomheder, antal citeringer, publicering i tidsskrifter og etc. Det er ikke samarbejdet der skal mindskes, men den form for fastslåshed der kan skabes der kan underminere forskernes integritet.

Samtidig tror jeg, der er behov for en større oplysning i samfundet om hvad forskning er og hvad den ikke er - Således der bl.a. også kan skelnes mellem, hvad der er dårlig forskning.

Så kan vi måske i højere grad undgå betvivlinger af god solid forskning om blandt andet klimaforandringer og her, vacciner.