Tre selskaber prækvalificeret til at bygge kystmøller
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Tre selskaber prækvalificeret til at bygge kystmøller

Energistyrelsen har nu prækvalificeret tre konsortier/selskaber til at byde på opførelsen af op til 350 MW kystnære havvindmøller. De tre udvalgte er Wpd Hofor Danish Offshore Consortium, European Energy Nearshore Consortium og Vattenfall Vindkraft A/S.

Læs også: Hofor vil satse på offshorevindkraft

I alt fem selskaber havde ansøgt om at komme i betragtning, fremgår det af en pressemeddelelse fra Energistyrelsen, men to er altså vejet og fundet for lette.

Læs også: Discount-udbud af 350 MW havmøller skudt i gang

I prækvalifikationsrunden har der – ligesom ved udbuddet af de ‘rigtige’ havmølleparker – været krav om, at selskaberne kan dokumentere, at de kan leve op til visse tekniske og finansielle krav.

Krav, som ifølge Energistyrelsen skal sikre, at det er kvalificerede bydere, der får mulighed for at byde, så projekterne gennemføres til tiden og i rette kvalitet. Kravene er dog mindre skrappe end ved udbuddet af Horns Rev 3 havvindmøllepark.

Det er derfor Energistyrelsens vurdering, at denne strategi har bidraget til, at to af de tre prækvalificerede bydere er nytilkomne i de danske havvindmølleudbud.

Læs også: Regnefejl, billig vind og sene kystmøller sænker prisen på grøn omstilling

En af de afviste er ifølge netmediet Energiwatch ‘Vind & Velfærd’, som fonden Wind People står bag. De er blevet afvist med den begrundelse, at selskabet ikke lever op til kravet om en årlig omsætning på mindst 4 mia. kr., hvilket har fået Wind People til at anlægge sag mod Energistyrelsen.

Energistyrelsen afviste i sidste uge kritikken og pointerede, at styrelsen efter rådgivning fra Kammeradvokaten og revisionshuset Deloitte havde slækket på kravene i forhold til ved udbuddet af Horns Rev 3.

Læs også: Aarhusianere vader i tilbud på havmøller til spotpris

Udbuddet af kystnære havvindmøller er på 350 MW i alt, og der er seks områder fordelt i de danske farvande, der konkurrerer om parkerne.

Der må maksimalt være 200 MW i hvert område, undtagen på Bornholm, hvor der maksimalt må være 50 MW. Det vil således kun være nogle af områderne, der vil blive udnyttet. Hvilke områder afgøres med afslutningen af udbuddet i foråret 2016.

Udbuddet af kystnære havvindmøller var en del af energiaftalen fra 2012, og parkerne skal stå færdige i 2020