Tre omkomne efter flybrand i Norge

Ulykken skete, da passagerflyet skulle mellemlande på Stord, en privat flyplads på en ø 30-40 km syd for Bergen.

Flyet med 12 anlægsarbejdere fire besætningsmedlemmer skred af rullebanen under indflyvning, styrtede og brød øjeblikkelig i brand, skriver den norske Nettavisen.

Ifølge øjenvidner var der flere eksplosioner efter styrtet ud mod havet. To passagerer blev kastet ud af flyet og senere reddet op af havet.

]

Efter at have været årsag til en enorm udvikling af hvid og sort røg, er branden under kontrol.

Tre savnes endnu

Nu er flykroppen udbrændt, og en redningshelikopter har fragtet en person til Sentralsykehuset i Stavanger, mens to personer er sendt til Haukeland Universitetssykehus til behandling for brandsår.

Tre personer var tidligere savnet, og hunde blev sat ind i eftersøgningen på land, og særlige eftersøgningsfartøjer ledte på havet. De er nu blevet fundet døde inde i flyet.

Anlægsarbejderne om bord var på vej til Ormen Lange landanlæg i Aukra ved Molde. Flyet var chartret af Aker Stord og gik hyppig drift med Akers ansatte på anlægsarbejdet uden for Molde.

»Foreløbig ved vi ingenting om vore folk,« siger kommunikationsdirektør i Aker Kværner, Torbjørn Andersen, til Nettavisen.

Flyet, der ejes af det statslige færøske luftfartsselskab Atlantic Airways, kom fra Stavanger, 150 km mod syd. Endemålet var Molde nord for Bergen.

Flytype har tidligere haft problemer

Atlantic Airways har nødlandet to gange tidligere inden for de seneste fem uger med et dansk indregistreret fly af samme type, British Aerospace 400. Både den 3. og 7. september måtte flyene nødlande i Flesland lufthavn ved Bergen.

Begge gange havde flyet problemer med luftbremserne, så farten ikke blev sat tilstrækkeligt meget ned inden landing. Eftersom landingsbanen på lufthavnen i Torshavn ikke var lang nok til at modtage fly med en landingshastighed på 330 km/h, blev flyene i begge tilfælde omdirigeret til Flesland.

Efterfølgende vurderede luftfartsmyndighederne, at hændelserne ikke var alvorlige, skønt de skete med bare fire dages mellemrum.

»Det, der skete, kommer ind under "driftsforstyrrelser af mindre alvorlig art",« sagde Torfinn Horn fra Statens Havarikommisjon for transport dengang til Nettavisen.

Atlantic Airways holder pressekonference på Færøerne og kommer med en pressemeddelelse kl. 13, oplyser selskabet.

Havarikommissionen kommer til Stord Lufthavn senere i dag for at undersøge ulykken.

Det var også på Stord at ni danskere omkom ved en flyulykke 12. oktober 1998. Dengang var flyet, en to-motorers Cessna 402, også på vej med anlægsarbejdere til Aker, da det havarerede kl. halv et om natten, i 800 meters højde, 200 meter fra rullebanen på Stord Lufthavn.