Tre kopper kaffe om dagen mindsker risiko for sukkersyge

Personer, der drikker 3-4 kopper kaffe om dagen, har 25 procent mindre risiko for at få diabetes-2 end personer, der højst drikker to kopper om dagen. Det fremgår af en omfattende undersøgelse foretaget af Rachel Huxley fra universitetet i Sydney i Australien, som er offentliggjort i Archives of Internal Medicine.

Sammen med sine kollegaer har Huxley sammenlignet data fra 18 undersøgelser med i alt 457.922 personer, der er foretaget i perioden 1996-2009, der har undersøgt kaffedrikkeres risiko for diabetes. Seks undersøgelser med 225.516 personer, der drak koffeinfri kaffe, og syv studier af 286.701 tedrikkere indgik også i Huxleys analyse.

Konklusionen er, at den gode effekt opstår, uanset om man drikker almindelige kaffe, koffeinfri kaffe eller te. Effekten kan derfor ikke skyldes koffein. Huxley formoder, at den kan skyldes magnesium eller antioxidanter. Men her er klart et område, der skal studere nøjere, mener Rachel Huxley.

Lars Rydén, der er talsmand for European Society of Cardiology er enig i, at kaffe kan have en gavnlig virkning.

»Men andre ting er vigtigere,« udtaler han og peger på de kendte risikofaktorer som overvægt og manglende motion.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvad så med dem der propper sukker i kaffen? Får de stadig sukkersyge (ærgerligt for dem!) ligesom alle andre?

  • 0
  • 0

Jeg under mig over, om der skulle have stået antioxidanter i stedet for oxidanter? Nogle af de gavnlige helbredsvirkninger der tidligere er påvist for te skyldes netop indholdet af antioxidanter. Det er svært at forestille sig, at oxidation pludselig skulle være gavnlig, da det blandt andet fører til skader på cellernes DNA...

  • 0
  • 0

Jens Ramskov:

Der skulle naturligvis have stået antioxidanter i teksten - så det har jeg rettet.

Men ikke i manchetten!

John V.! - Hvad mener du med "klar" fløde?

  • 0
  • 0

Jens Ramskov: [quote]Der skulle naturligvis have stået antioxidanter i teksten - så det har jeg rettet.

Men ikke i manchetten!

John V.! - Hvad mener du med "klar" fløde? [/quote]

Det er vistnok et produkt, der leveres af en fabrik oppe i Ålborg ? ;o) (og som indeholder ca 40% ren ethanol)

  • 0
  • 0

Det er vistnok et produkt, der leveres af en fabrik oppe i Ålborg ? ;o) (og som indeholder ca 40% ren ethanol)

Tak Flemming! Ku' være jeg sku' ha' én af dem, for at sparke lidt gang i 'de små grå'. For de reagere da [i]lidt[/i] langsomt i dag. [Rødme]

  • 0
  • 0

Da forsøget er fra Australien kan jeg næsten kun forstille at det er med sukker. Samtlige Australier jeg kender(og englændere for den sags skyld) drikker te med sukker i. Ja de bliver næsten overrasket når jeg siger at jeg bare skal have den sort.

  • 0
  • 0

I min familie nordenfjords gælder den sammenhæng at næsten ingen unge drikker kaffe eller te, men derimod masser af cola, dog for det meste sukkerfri. Omvendt drikker den ældre generation, inklusive mig selv, masser af kaffe, mest uden sukker, men sjældent cola eller sodavand i det hele taget. Har undersøgelsen mon taget højde for den mulighed at ikke-kaffe/te-drikkere drikker meget cola/sodavand - med sukker? (De undersøgte data stammer fra undersøgelser verden over, ikke specielt fra Australien).

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten