Tre kilometer forsvundet havkabel fundet igen

Sådan så det ud, da en undervandsdrone spotter det forsvundne kabel 11 kilometer fra sin oprindelige position. Illustration: Foto: Guosong Zhang/Havforskningsinstituttet

Et norsk kabelmysterium er nu et skridt nærmere opklaring. Forskningsskibet G.O. Sars har fundet tre ud af i alt 4,2 kilometers forsvundet havkabel ud for den norske vestkyst.

Kablet forsyner det store Lofoten-Vesterålen havobservatorium, som er et fintmasket sensornetværk, der bruges til miljøkortlægning af et kystområde på 66 kilometer ud for Lofoten, med strøm. Havobservatoriet har været ude af drift i månedsvis, efter at strømforsyningen mellem den ydre og indre del af sensornetværket forsvandt.

Der er tale om 4,2 kilometers kabel på 300 meters dybde. Kablet havde en vægt på 9,5 tons og har en anslået værdi på 33 millioner norske kroner.

Læs også: Fire kilometer strømkabel forsvundet fra havets bund ud for Norge

Illustration: Havforskningsinstituttet

»Vi glæder os over, at kablet er lokaliseret. Det er vigtigt at få afklaret, hvad der er sket, og hvad vi skal gøre fremadrettet. Vi følger op på sagen sammen med politiet,« siger forskningsdirektør Geir Huse fra det norske Havforskningsinstituttet i en pressemeddelelse.

Sensornetværket blev installeret tilbage i 2013, men først for alvor sat i drift sidste år, og har kostet et trecifret millionbeløb. Det mystiske forsvindingsnummer har givet anledning til en del forskellige mulige forklaringer.

Et bud var fremmede magter. Det forsvundne kabel kan have opfanget ubådstrafik, og ifølge Dagens Næringsliv er mange af informationerne i sensornetværket følsomme og kan derfor være interessante for fremmede statsmagter..

Der er dog indtil videre ingen indikation på, at en ubåd skulle have fjernet kablet.

I 1965 fandt man en kæmpeblæksprutte på syv meter ud for Skagen. Illustration: Statens Naturhistoriske Museum

Læs også: Gigantisk chip-handel blokeret: National sikkerhed står i vejen

Kæmpeblæksprutter og fiskefartøjer

En anden mulig teori er kæmpeblæksprutter. Forskere har fortalt det norske medie NRK, at det findes kæmpeblæksprutter i samme havdybde, mellem 200-300 meter under havets overflade. Den ide er også skrinlagt.

»Vi har nok indset, at det ikke kan være en blæksprutte,« siger Geir Pedersen til NRK .

Lige nu er bedste bud et stort fiskefartøj med bundtrawl. Dels kan moderne store trawlere i dag trække op mod 30 tons, og samtidig peger en analyse af aktiviteterne i området på, at der er tale om et erhvervsfartøj.

Der er lagt omkring 66 kilometer undersøisk kabel ud til havobservatoriet, som strækker sig over hele kontinentalsokkelen udenfor Bø i Vesterålen I Norge. Illustration: Havforskningsinstituttet Illustration: Havforskningsinstituttet

Det er forskningsskibet G.O. Sars kabelen som har lokaliseret kablet. Skibets egentlige mission er at undersøge den indre del af sensornetværket, som udgør den ene af del af havobservatoriet.

Læs også: Se kæmpeblæksprutte angribe madding på mini-ubåd

Men dårligt vejr gjorde, at man ikke kunne udføre alt planlagt arbejde på sensornetværket, og det har så frigjort tid til at lede efter det forsvundne havkabel. Det gav altså pote efter bare få timers søgen.

»Vi har fundet omkring tre kilometer af det 4,2 kilometer lange kabel. Det er ret langt ude af position, op til 11 kilometer. Det mest sandsynlige er at et fartøj har trukket kablet med sig,« siger Geir Pedersen.

Kablet blev fundet af en undervandsdrone. Da skibet første gang satte dronen i vandet, var det i området hvor kablet egentligt burde være, og så hundrede meter ud til hver side. Her fandt man intet. Så blev dronen sat ud flere kilometer fra den oprindelige position, og så var der bid på 200 meters dybde.

Der mangler dog fortsat 1,2 kilomete kabel og en koblingsboks.

Nu skal havforskningsinstituttet undersøge, om det er muligt at genbruge dele af udstyret som de har fundet.

Læs også: Den jyske vestkyst kan blive knudepunkt for internettet i Norden

Tyske forskningssensorer på afveje

I 2020 blev en del af det forsvundne udstyr fundet. Illustration: GEOMAR

Det er ikke første gang, udstyr på havobservatorier har været genstand for uforklarlige forsvindinger. I august 2019 mistede tyske havbiologer kontakten med to racks af sensorer og en strømforsyning til måling af eksempelvis temperatur, metan- og iltindhold i farvandet omkring Egernførde Fjord i det sydvestlige Slesvig ikke langt fra Danmark.

Udstyret var en del af Boknis-Eck node, der blev brugt af GEOMAR Helmholtz-Zentrum für Ozeanforschung i Kiel og Helmholtz-Zentrum Geesthacht für Material- und Küstenforschung til miljøovervågning af Kielerbugten i den vestlige Østersø.

Først et år efter udstyret forsvandt, blev det ene rack lokaliseret 200 meter fra den oprindelige position.

Læs også: Studie: Bundtrawling udleder lige så meget CO2 som flytrafik

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Lige nu er bedste bud et stort fiskefartøj med bundtrawl. Dels kan moderne store trawlere i dag trække op mod 30 tons, og samtidig peger en analyse af aktiviteterne i området på, at der er tale om et erhvervsfartøj.

?

 • 7
 • 1

nævner denne encyclopedia for havkabler blandt menneskeskabte kabelskader også konkurrenter, der via pirater kapper andres kabler samt skibsankre og terroisme: https://www.submarinenetworks.com/en/insig... Skibsankre nok mindre sandsynlige på 300 m dybde.

Oplyser også, at 99% af internetkommunikatationen mellem kontinenterne foregår ved havkabler.

 • 2
 • 2

?

He he he ... så nordmændene havde fin overvågning men bare ikke kigget på den. Ja ja, lad os nu se. Der er intet definitivt svar lige nu.

 • 2
 • 0

He he he ... så nordmændene havde fin overvågning men bare ikke kigget på den. Ja ja, lad os nu se. Der er intet definitivt svar lige nu.

Området er inden for rækkevidde af kystradar og alle AIS data logges, så ja, de havde helt styr på det - og har helt sikkert kigget på, men måske ikke haft behov for at dele deres viden med os.

Som jeg allerede meget tidligt i den anden tråd skrev, er den pragmatiske løsning oftest også den sandsynligste - selv om en konspiration selvfølgelig kunne have været “sjovere”.

Jeg vil også godt stille spørgsmålstegn ved, hvorvidt Putin har en ubåd, der kan finde og klippe sådan et kabel. Og hvis han har, og gjorde det, hvorfor så i alverden gøre sig ulejlighed med at fjerne de tre km kabel - i stedet for blot at klippe et antal steder.

Jeg er stadig overbevist om bundtrawl-tesen, men det er langtfra sikkert, vi nogensinde får endeligt svar?

 • 3
 • 0

Jeg vil også godt stille spørgsmålstegn ved, hvorvidt Putin har en ubåd, der kan finde og klippe sådan et kabel. Og hvis han har, og gjorde det, hvorfor så i alverden gøre sig ulejlighed med at fjerne de tre km kabel - i stedet for blot at klippe et antal steder.

Russernes Losharik u-båd er godt nok ved at blive renoveret efter en brand. Men netop nu er Putins nyeste legetøj u-båden Belgorod ved at blive testet på havet. Den er bygget på værftet i Severodvinsk ... ikke langt fra Norge. Ud over at skulle agere moderskib for Losharik har russerne andre mini-ubåde og undervandsdroner som Belgorod kan tage med. At cutte norske kabler er en fin lille startmission. Så finder man også ud af om nordmændene kan tracke Belgorod & co. Derudover har russerne en række andre special operations u-både men det er ikke meget offentlig information der findes på dem.

Jeg kan finde på en række gode grunde til at fjerne et længere stykke kabel: 1) det er dyrere at reparere og hvis man gør det et par gange så opgiver nordmændene 2) for at skabe usikkerhed i offentligheden om hvad der rent faktisk skete. Det er naturligvis ikke det samme som at russerne gjorde det. Blot at de 3km fjernet kabel ikke udelukker russerne.

 • 3
 • 6

Som skrevet tidligere: Nogen vil hellere have konspirationer end enkle sandheder - - -

Hvis man ville tage tre km kabel, hvorfor så ikke fjerne dem helt - i stedet format dumpe dem tæt på?

Som jeg skrev: Der er intet bevis for at russerne gjorde det. Nordmændene siger det er mest sandsynligt at det var et trawl.

Pointen er bare at dine betragtninger ikke bruges til at bevise at russerne ikke gjorde det. Med hensyn til at fjerne kablet helt så er det sandsynligt at det ikke er helt nemt at slæbe mange hundrede kilometer hen over havbundet. Blot det er flyttet fra stedet hvor det blev hakket over vil gøre "stumpen" og de ender der er blevt trukket hårdt i ubrugelige. Hvis man blot hakkede det over ville det være en simpel operation at fikse. Nu ... not so much.

Med hensyn til konspirationer så er det ikke specielt langt ude at kigge på russerne. Vi ved at russerne har en række ubåde der kan bruges til den slags og har udbygget deres kapacitet i årevis. Amerikanerne har i øvrigt gjort det samme. Vi ved også at russernes Yantar overflade spion-/forskningsskib har tilbragt en del tid med at ligge stille hen over undersøiske kommunikationskabler og har udstyr der kan dykke ned til disse kabler. Vi ved også at russerne kendte og kender til det amerikanske SOSUS system og tog skridt til at kunne disable samme. At forestille sig at de ville gøre det samme med et norsk kabel der bl.a. kan lytte på ubåde synes plausibelt.

 • 2
 • 3

Indtil vi ved mere fastholder jeg ubåds-tesen som en plaucibel men mindre sandsynlig mulighed

Har du overvejet aliens eller søslanger? (Der er jo ikke langt fra Loch Ness til Lofoten)

Jeg ved godt, at du - ekstremt skråsikkert - i en anden tråd skrev, at det på ingen måde kunne være en trawler - men er vi ikke ude i dumstædighed nu?

?

Alt peger på trawl, hvilket de med “beviserne” også åbent siger - absolut intet (bortset fra ønsket om en konspiration) peger på Putin.

Men vi lever jo i en verden, hvor konspirationer for rigtigt mange fylder rigtigt meget - det jeg plejer at referere til som det postfaktuelle samfund.

Disclaimer: Skulle det vise sig, at du (stik imod alle tilgængelige informationer) har ret, har du naturligvis gjort dig fortjent til en uforbeholden undskyldning ☺️

 • 5
 • 0

..uanset at det muligvis er en mere tilfældig trawler-hændelse i den konkrete sag.

Når man se på udfordringerne i it-verdenens kapillarer og mindre blodårer over jorden, så skulle det da være mærkeligt om aorta'erne og de store vener under havet ikke var i fokus blandt banditter og tyranner. De mere dialogorienterede blandt dem sender så en sms med 'betal ved kasse 1 eller vi klipper'...

 • 0
 • 0

Når man se på udfordringerne i it-verdenens kapillarer og mindre blodårer over jorden, så skulle det da være mærkeligt om aorta'erne og de store vener under havet ikke var i fokus blandt banditter og tyranner.

De er ikke så nemme at finde Lone, gennemsnitsdybden i havene er fire km, så det er kun omkring ilandføring, der er muligheder, og der er de ofte nedspulede/nedgravede.

Der er heller ingen "hovedaorta", som kan lægge verden ned - der er masser af redundans i form af paralelle kabler.

 • 5
 • 0

De er ikke så nemme at finde Lone, gennemsnitsdybden i havene er fire km, så det er kun omkring ilandføring, der er muligheder.

Op i gennem 1970'erne havde USA monteret aflytningsudstyr og båndoptagere på et undersøisk kabel i det Okhotske hav, hvor de tappede Sovjetisk militær kommunikation.

Ifølge bogen "Blind Man's Bluff", der indgående behandler denne historie, vidste man, at kablet eksisterede, men mente ikke, at man kunne lokalisere det på dybt vand. Man fandt det, da en ubådskaptajn foreslog, at man skulle sejle neddykket op langs kysten og kigge efter store skilte, der viste områder, hvor opankring var forbudt. Og ganske rigtigt, da man fandt sådan et skilt, havde man også fundet den ene ende af kablet.

Bogen kan i øvrigt varmt anbefales: det er godt nok nogle syrede hemmelige projekter, der har været gang i med undervandsspionage.

/Bo

 • 4
 • 0

De er ikke så nemme at finde Lone, gennemsnitsdybden i havene er fire km, så det er kun omkring ilandføring, der er muligheder, og der er de ofte nedspulede/nedgravede.

Som tidligere beskrevet så har russerne en række skibe der netop er beregnet til at "arbejde med" undersøiske kabler. "Arbejde med" dækker over aflytning og ødelæggelse. Overfladeskibene ligger ofte stille i længere tid over kablerne. Fx. lå Yantar i længere tid ud for Irland i et område med mange undersøiske kabler. Der er to søsterskibe til Yantar på vej. De har mini u-både ombord der kan dykke mindst 1000m. Derudover undervandsdroner.

https://www.navalnews.com/naval-news/2021/...

Amerikanerne har i mange år haft mindst en u-båd der sandsynligvis kan det samme. Lige nu hedder den USS Jimmy Carter.

Når russerne kunne lokalisere amerikanernes SOSUS system under den kolde krig, så kan de også gøre det med kommunikationskabler. Fx. er der et magnetfelt omkring kablet. Det sker fra tid til anden at et kabel går i stykker og man derfor er nødt til at fiske det op for at fikse det. Når ejeren kan finde kablet så kan andre også.

Der er heller ingen "hovedaorta", som kan lægge verden ned - der er masser af redundans i form af paralelle kabler.

Der er mange kabler men dog ikke så mange at det er umuligt at ødelægge dem. Forventningen fra en del militære experter er at både amerikanere og russere har installeret "kill-devices" på fjendes kabler der kan aktiveres i tilfælde krigssituationer.

Russerne vil naturligvis have en fordel i en sådan situation fordi de ikke har nogen rigtigt vigtige allierede som de ikke har en landegrænse med. Russerne kan således ikke rammes specielt hårdt i en "kabel-krig". NATO og allierede kan rammes meget hårdt fordi der både er Atlanterhavet, Stillehavet, Indiske Ocean og en række mindre havområder mellem vennerne.

Jeg er ikke sikker på hvor komplet dette site er men det giver et overblik om antallet af kabler: https://www.submarinecablemap.com/

 • 3
 • 1

Det er ikke sikkert vi har fået hele historien omkring de 3 km fiberkabel ...

nej; Weekendavisen skriver d.d. om den sovjet...undskyld!: russiske Nordhavsflåde:

»Norge er en vigtig lytte-varslingspost for USA. Vi har lydsignatur på stort set alle russiske ubåde, og vi forsøger at finde ud af, hvilket mandskab de har, og hvornår de planlægger at rejse,« fortæller Heier.

De russiske ubåde er tvunget til at sejle cirka 20 timer på relativt lavt vand parallelt med Norges nordkyst, før de kan gemme sig i det dybe Atlanterhav. I næsten et døgn er ubådene ekstra sårbare, og mens det koger op i Ukraine, fortsætter mobiliseringen i nord...

 • 2
 • 1

De er ikke så nemme at finde Lone, gennemsnitsdybden i havene er fire km, så det er kun omkring ilandføring, der er muligheder, og der er de ofte nedspulede/nedgravede.

Nu synes nordmændene sikre på at det var russerne. Og i praksis også sikre på at det var med vilje.

https://www.nrk.no/nordland/xl/russiske-tr...

Men som artiklen siger ... der er ingen grund til at provokere. Derfor de vage norske reaktioner.

 • 3
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten