Tre kandidater: Spillet om IDAs formandspost er i gang

4. april 2019 kl. 11:351
Tre kandidater: Spillet om IDAs formandspost er i gang
Formandskandidaterne Illustration: IDA / IDA / Henrik Frydkjær.
Endnu inden repræsentantskabsvalget er slut, er kampen om formands­posten gået i gang. Thomas Damkjær Petersen er klar til endnu en runde, men to andre har meldt sig. Spørgsmålet er, hvem der kan tælle til 33.
Artiklen er ældre end 30 dage

IDA-valg Tre kandidater til formandsposten

lw@ing.dk

Siden maj 2016 har Thomas Damkjær Petersen som formand stået i spidsen for IDA, og ifølge vedtægterne kan han få tre år mere. Det kræver, at han i det nyvalgte repræsentantskab kan samle et flertal blandt de 65 medlemmer. En ny formand skal altså kunne tælle til mindst 33.

Hvordan repræsentantskabet bliver sammensat, afhænger af, hvor IDAs medlemmer sætter deres kryds til det valg, der finder sted frem til 11. april.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De seneste to IDA-formænd har siddet i seks år, og det stiler Thomas Damkjær Petersen også efter. Men Lederlisten og listen Innovation, Trivsel og Moderne Ledelse har nu meldt sig ind i kampen om formandsposten med hver sin kandidat.

Fra Innovation, Trivsel og Moderne Ledelse stiller listefører Juliane Marie Neiiendam op. Hun er i dag formand for Ansattes Råd (AR), som er IDAs fagforeningsdel, mens Lederlisten peger på Ulla Röttger, professionelt bestyrelsesmedlem og tidligere direktør på Amagerforbrænding – der i dag hedder Amager Ressourcecenter.

IDA-formanden hilser de to modkandidater velkommen:

»Det er dejligt, at andre har meldt sig. Det er godt at have noget at vælge imellem. Min chance for at blive genvalgt har ikke noget med dem at gøre. Jeg står på mål for de resultater, jeg har leveret som formand de seneste tre år,« siger Thomas Damkjær Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Søren Vang Fischer, liste­fører for Yngrelisten, har i samme periode beklædt posten som IDAs næstformand, og han arbejder for, at det nuværende formandskab bibeholdes:

»Vores plan er at fortsætte, som det kører nu, fordi vi synes, det er gået rigtig fint. Derfor peger vi på Thomas som formand.«

Har ikke trådt ved siden af

Nogenlunde samme udmelding kommer fra Pensionistlisten:

»Vi peger på Thomas. Det er svært at kritisere ham, for han har ikke trådt ved siden af. Han formår at holde en god balance mellem de politiske synspunkter i foreningen. Selvom han har sine egne holdninger, kommer alle til orde,« siger listefører Jens Heide.

Den nuværende formand kan også vente opbakning fra Dimittend­listen, lyder det fra listens spidskandidat, Jesper Birch Carlsen:

»Vi støtter 100 procent op om Thomas. Han har vist gode resultater for IDA. Det tegner godt for den politiske indflydelse, f.eks. med Siri-Kommissionen, og det går generelt godt i foreningen.«

Knap så fuldtonet er opbakningen fra Privatansattes Liste:

»Thomas har været enormt god til at skabe bred enighed, og derfor ser vi ikke noget, der taler imod ham. Men det hele kommer an på, hvor mange af vores mærkesager vi kan komme igennem med, ligesom vi må vente på valgets udfald,« siger listefører Malene Krog Lundsby.

Artiklen fortsætter efter annoncen

IDAs studiemedlemmer, STEM Students, har fire øremærkede pladser i repræsentantskabet. Hvilken kandidat de tilfalder, er endnu ikke afgjort:

»Vi har været superglade for samarbejdet med formandskabet og hovedbestyrelsen og håber, det fortsætter. Men vi har ikke haft mulighed for at tale med alle lister, så det kunne være spændende at høre, hvilke tanker de gør sig om rammerne for de studerende i IDA,« siger Lars Holm, politisk forhandler for studierepræsentanterne.

Vil give folk en valgmulighed

For et lille års tid valgte Juliane Marie Neiiendam at forlade Lederlisten, fordi hun ønskede et bredere fokus, og hun har nu stiftet listen Innovation, Trivsel og Moderne Ledelse, der stiller op for første gang. De seneste tre år har hun i sin egenskab af AR-formand arbejdet tæt sammen med IDA-formanden. Nu har hun så meldt sig som modkandidat til posten.

»Thomas klarer det fint, og jeg tager hatten af for hans indsats, men derfor har jeg alligevel lyst til at sætte retningen for IDA, fordi jeg tror, jeg kan bidrage med noget. Han har sine mærkesager, og jeg har mine, derfor stiller jeg mig til rådighed som et alternativ, så folk har en valgmulighed,« siger hun og tilføjer:

»Jeg bliver ikke ked af det, hvis Thomas fortsætter, men jeg bliver glad, hvis jeg selv bliver valgt.«

Lederlisten er som nævnt også klar med en kandidat, nemlig Ulla Röttger, som ifølge listefører Cornelius Olesen opfylder kravene til en IDA-formand:

»Som tidligere topchef i det private erhvervsliv har hun de kompetencer og egenskaber, der skal til, samtidig med at hun kan begå sig politisk,« siger han.

Vil holde en dør åben

Ikke alle lister har lyst til at fortælle, hvem de foretrækker som den næste IDA-formand. Det gælder blandt andre Senioringeniørlisten:

»Vores politik er sådan, at vi gerne vil holde den dør åben, at der kan komme en anden formand. Som politiker er Thomas rigtig dygtig, men det er ikke ensbetydende med, at det er den retning, IDA skal gå. Vi skal tilbage til medlemmerne og deres fokusområder inden for det ingeniørmæssige,« siger listefører Ellen Fænøe.

Ved konstitueringen i 2016 var Familielistens to repræsentanter de eneste, der ikke bakkede op om Thomas Damkjær Petersen. Hvad de gør denne gang, vil listefører Lars Nørmølle ikke ud med:

»Det finder vi først ud af, når vi skal konstitueres. Juliane ville være en god formand, men der kunne også være andre interessante kandidater, og jeg vil ikke udelukke Thomas på forhånd.«

Private Ingeniører – pi vil ikke pege på Thomas Damkjær Petersen, men har ikke et andet bud, forklarer listefører Cay Holst:

»Vi synes, der bliver lyttet for lidt til mindretallet i hovedbestyrelsen, og det er ikke godt for demokratiet. Man får en fornemmelse af, at når Thomas har sit flertal på plads, lytter han ikke til de indvendinger, der kommer. Det er frustrerende,« siger han.

Ingeniørlistens listeformand, Jørn Guldberg, synes, det er for tidligt at tale om formandskandidat, inden valget er overstået, og de 65 pladser fordelt:

»Man kan ikke udelukke, at der kommer flere kandidater, og så må vi se, hvem der vil støtte vores mærke­sager,« siger han. j

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
5. april 2019 kl. 00:36

Stem på Ulla Röttger.